Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe creëer je een veilige werkplek voor mobiele devices?

Door Business & IT Security

Dit artikel delen:

Hoe geef je mobiele medewerkers de tools die ze nodig hebben om hun werk te doen, zonder dat ze de bedrijfsgegevens en het bedrijfsnetwerk in gevaar brengen? Deze fundamentele vraag proberen leveranciers van apps op een aantal manieren te beantwoorden, waaronder door zaken te leveren als speciaal beveiligde apps, app-wrapping en app customization.

De essentie van een veilige digitale werkomgeving is dat werknemers op een beschermde manier toegang krijgen tot hun bedrijfsapplicaties en gegevens, of dit nu via een desktop-pc, laptop, tablet of smartphone is. Dat klinkt echter eenvoudiger dan het is, omdat de beveiliging allerlei verschillende (mobiele) besturingssystemen moet ondersteunen, en daarnaast ook rekening moet houden met de privacy van werknemers.  

Bring Your Own Device

Een goede beveiligde werkplek moet het gebruik van mobiele devices op de werkplek mogelijk maken, ofwel Bring Your Own Device (BYOD)-initiatieven ondersteunen. In deze beveiligde werkomgeving worden alle bedrijfsapplicaties en data gescheiden van persoonlijke applicaties en data. Ook is het mogelijk om beperkingen te implementeren die gebruikers ervan weerhouden om per ongeluk (of opzettelijk) data naar hun persoonlijke omgeving te kopiëren of te delen buiten de werkomgeving. Deze en andere veiligheidsmaatregelen helpen voorkomen dat gegevens verloren gaan en voldoen aan diverse regels rond databeveiliging.  

Big Brother

Door een dergelijke beveiligde werkruimte te implementeren, behoudt u controle over de gegevens in een organisatie. Als een werknemer bijvoorbeeld het bedrijf verlaat, kunt u de toegang tot bepaalde bedrijfsgegevens intrekken en er van afstand voor zorgen dat bedrijfsdata op het persoonlijke apparaat worden gewist. Werknemers hebben ook voordeel van deze aanpak. Ze kunnen hun eigen, favoriete mobiele apparaten gebruiken en hoeven daarnaast geen zakelijk device bij zich te dragen om hun werk te doen. Tegelijkertijd kunnen ze voorkomen dat hun werkgever toegang heeft tot hun persoonlijke bestanden en daarmee wordt hun privacy gewaarborgd. Wie wil immers dat Big Brother toegang heeft tot zijn persoonlijke gegevens, social media-berichten en foto’s? Met zo’n beveiligde werkruimte heeft de IT-afdeling controle over de werkomgeving, maar niet over de persoonlijke omgeving.

Meerdere typen devices

OS-leveranciers werken eraan om de verschillen tussen de besturingssystemen voor mobiele devices en laptops te verkleinen. Dit zou een geïntegreerde aanpak voor de beveiliging van deze platformen mogelijk maken. Op het moment zijn de verschillen echter nog groot en vereisen daarom verschillende digitale werkomgevingen.
Een werkruimte op een laptop of Windows-gebaseerde tablet kan als een typisch besturingssysteem functioneren, met een set van applicaties die draaien in een beveiligde Windows-omgeving. Op een smartphone of tablet draaien beveiligde productiviteits-apps (zoals e-mail, agenda, contacten, een browser en bestandsbeheer-apps) binnen de enterprise workspace-app. De beveiligde apps kunnen data delen in die beveiligde werkomgeving, in tegenstelling tot de wrapped apps. 

Productiviteit offline

Door de groei van mobiele en WiFi-netwerken kunnen werknemers altijd verbonden worden met het bedrijfsnetwerk als ze onderweg zijn. Maar we hebben allemaal wel eens meegemaakt dat we soms slecht of niet online kunnen zijn, bijvoorbeeld tijdens een vlucht, in een trein die door een tunnel gaat of als we aan het werk zijn op een afgelegen plek. De juiste oplossingen voor een beveiligde werkruimte zorgen ervoor dat iemand ook offline productief kan zijn. Apps en data bevinden zich op de mobiele devices van de gebruiker, in de beveiligde werkruimte, zodat ze kunnen blijven werken, ook als ze even niet online zijn. Gegevens synchroniseren automatisch met de bedrijfsservers als de verbinding weer is hersteld.

Snel

Met de juiste oplossing is het mogelijk om razendsnel beveiligde werkomgevingen te creëren. Veel sneller dan bijvoorbeeld door het wrappen van apps in een extra beveiligingslaag of door bestaande apps aan te passen. Voor laptops en op Windows gebaseerde tablets, kunt u snel een beveiligde Windows-omgeving optuigen met alle bedrijfsapplicaties die werknemers nodig hebben. Voor smartphones en tablets kunt u daarnaast een veilige werkruimte aanbieden door middel van een enkele app met ingebouwde productiviteits-software.
Provisioning werkt extreem snel en gemakkelijk. Op laptops kunnen werknemers gewoon de Windows-omgeving downloaden en installeren. En op smartphones en tablets hoeven ze maar een enkele mobiele werkruimte-app te downloaden. Zo kunt u kunt nieuwe en externe werknemers in een mum van tijd veilig op pad sturen.

Lees de whitepaper : “Is a secure workspace approach right for you?”

Dit artikel delen:


Dell EMC Forum 2016

Locatie: World Forum

Churchillplein 10
2517 JW
Den Haag
Nederland
http://www.worldforum.nl/
T +31 (0)70 306 63 66Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-25T12:03:00.000Z