Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Unified Communications. Commodity or not?

Softphone

Nu steeds meer IT diensten als ‘commodity’ gezien worden, rijst bij veel organisaties de vraag of ze deze in eigen beheer moeten houden of beter buiten de deur kunnen plaatsen. Een product of dienst wordt als ‘commodity’ beschouwd als er weinig tot geen maatwerk nodig is om de oplossing operationeel te maken en als die relatief eenvoudig te vervangen is door een ander product of een andere dienst. We zien deze ontwikkeling al enige jaren bij applicaties zoals e-mail en CRM. Daarnaast lenen ook infrastructuren op basis van virtualisatie zich hier steeds beter voor. De opkomst van cloud gebaseerde modellen ondersteunt deze ontwikkeling. Is Unified Communications (UC) ook al verworden tot een commodity dienst?

Bij reguliere telefonie is dit zeker het geval. Er bestaan al jaren verschillende diensten die vanuit een cloud geleverd worden en die bedrijven in staat stellen te bellen en gebeld te worden. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van nieuwe middelen zoals softphones en mobiele clients. Daarnaast bieden moderne audio en video conferencing technologieën gebruikers de mogelijkheid om samen te werken op afstand. Deze zijn prima te leveren vanuit een cloud en worden vaak op basis van een maximaal aantal sessies of op basis van gebruik afgerekend.

Maar wat nou als er een volledige UC stack gewenst is? Hiermee doel ik op de integratie van real-time communicatie diensten zoals instant messaging, beschikbaarheids informatie, telefonie, video conferencing en screensharing. Oftewel, wat als in plaats van losse point solutions één geïntegreerde communicatie oplossing gewenst is, met centraal beheer en een uniforme wijze van afrekenen? Op dat moment wordt het aanbod van mogelijke diensten erg dun. Dit komt voornamelijk doordat de meeste cloud gebaseerde diensten zich hebben toegespitst op specifieke onderdelen van de UC stack. En dan laten we vraagstukken als benodigde bandbreedte en de complexiteit van het koppelen van een cloud dienst aan on-premise apparatuur nog buiten beschouwing.

Wat we hier zien is één van de grote verschillen in de benaderingswijze tussen het model van service providers en system integrators. Service providers bieden een one size fits all model waarbij ze er van uit gaan dat organisaties zich kunnen vinden in en aanpassen op de door hen geleverde dienst. System integrators gaan uit van de situatie van de klant en passen hun product aan op de gewenste situatie van de organisatie in kwestie. Beiden bieden voordelen en dus is voor beide visies iets te zeggen.

Dit is dan ook de reden dat er een verschuiving plaatsvindt binnen het spectrum van oplossingen dat beide typen aanbieders leveren. Service providers schuiven op richting de integratie kant terwijl system integrators hun oplossingen meer en meer in diensten verpakken. Voor het speelveld van Unified Communications is dit een goede ontwikkeling.

Voor Axians betekent dit het aanbieden van bestaande en bewezen technologieën in nieuwe delivery modellen zoals cloud diensten. Bij het ontwikkelen van deze diensten staan de primaire kenmerken van cloud centraal: flexibiliteit, schaalbaarheid, betalen voor gebruik en self-service portals voor dagelijks beheer.

In het rijtje van de primaire kenmerken is één component expliciet niet genoemd, te weten hosted. Audio en video hebben als geen ander een behoefte aan goede bandbreedte en lage latency. Om deze reden kan het gebruik van hosted diensten in bepaalde situaties ongunstig uitpakken, aangezien er een nieuwe afhankelijkheid komt te bestaan met de verbinding naar de infrastructuur van de aanbieder. Daardoor kan het interessant zijn alsnog de benodigde dienst componenten fysiek binnen de infrastructuur van de eigen organisatie te plaatsen, waarbij de overige beginselen van toepassing blijven.

Door de ontwikkeling van een cloud dienst waarbij flexibiliteit in deployment en schaalbaarheid van gebruik voorop staan voorziet Axians in een geïntegreerde UC oplossing voor organisaties, zonder dat hiervoor wordt ingeleverd op bestaande functionaliteit. Op deze manier kan Unified Communications als commodity dienst worden afgenomen, met daarbij de expertise en kennis van een system integrator als Axians voor het volledig functioneren er van.

Use the cloud, but on your terms.

Jordy Bax, Technology Lead bij Axians

Dit artikel delen:

Imtech ICT Whitepaper

De Hybrid Cloud

Bij de keuze van de verschillende cloud varianten tot een hybride omgeving is het zaak om grip te houden. De inrichting van een Hybrid Cloud omgeving sluit goed aan bij de behoefte van organisaties voor een pluriforme infrastructuur, afgestemd op zaken zoals flexibiliteit en schaalbaarheid aan de ene kant en een hoge mate van beveiliging en beschikbaarheid aan de andere kant.


Imtech ICT cases

Next generation datacenter bij Saxion

Bij de vier vestigingen van Saxion volgen ruim 25.000 studenten uiteenlopende opleidingen. In kenniscentra en via lectoraten werkt Saxion intensief samen met bedrijven en instellingen. Om alle activiteiten en initiatieven in de praktijk effectief te ondersteunen, ontwierp en implementeerde Saxion samen met Imtech ICT een next generation datacenterplatform.


Imtech ICT Event 29 en 30 oktober

Storage Expo 2014

Welke data en applicaties host u in de cloud? Welke data juist niet omdat deze te bedrijfs-kritisch zijn of vanuit rechtswege niet in het buitenland mogen staan? Hoe zorgt u dat alle applicaties optimaal samenwerken en dat eerdere investeringen niet teniet worden gedaan? En welke mix van cloudvormen is de beste keuze voor uw organisatie? Public, private of hybrid cloud? Tijdens de Storage Expo in Jaarbeurs Utrecht op 29 en 30 oktober 2014 geven de experts van Bring iT to the Cloud graag antwoord op uw vragen over de cloud.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-08-25T13:41:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.