Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Gratis VPN’s, hoe weet je welke te vertrouwen zijn?

Dit artikel delen:

Iedereen wil veilig en vrij gebruik kunnen maken van het internet. Een internet zonder hackers, onveilige wifi-netwerken en ongewilde pottenkijkers. Mede daarom zijn VPN’s in het leven geroepen. Een VPN, of Virtual Private Network, zorgt ervoor dat je veilig en anoniem kunt internetten. Maar helaas zijn er, naast betaalde en goede gratis VPN-diensten, ook veel kwaadwillende VPN’s. Met deze handige tips weet jij welke VPN-services je moet vermijden.

Om te beginnen is het belangrijk je te realiseren hoe malafide VPN providers hun geld verdienen en waar ze op uit zijn. Dit is onder te verdelen in drie categorieën: bandbreedtekaping, verkoop van persoonsgegevens en installatie van malware.

Je verbinding wordt gekaapt door sommige gratis VPN-providers

"Gratis VPN’s kunnen jouw verbinding gebruiken"

Allereerst is er bandbreedte, ofwel data. Enkele gratis VPN’s geven je de mogelijkheid om middels de computer van iemand anders met het internet te verbinden. Hierdoor neem je het IP-adres aan van die computer. Het probleem is echter dat sommige gratis VPN’s het ook mogelijk maken dat anderen op hun beurt gebruikmaken van jouw computer om met het internet te verbinden. Je internetverbinding wordt als het ware ‘gekaapt’ door een andere gebruiker. Hierdoor kunnen andere VPN-gebruikers illegale dingen doen via jouw verbinding. Het risico is dat de politie uiteindelijk voor jouw deur kan staan. Tevens gebruiken sommige gratis VPN’s jouw verbinding en computer om bijvoorbeeld Bitcoins te minen. Dit is niet per se illegaal, maar zorgt wel voor extra data- en CPU-gebruik, waardoor je computer sneller traag zal worden.

Gratis VPN’s verkopen soms persoonsgegevens

Naast het ‘kapen’ van je dataverbinding en computer verdienen sommige gratis VPN’s geld door jouw data te verkopen aan derden. Je moet namelijk bij sommige gratis VPN’s je e-mail, naam of andere persoonsgegevens invullen om je aan te melden. Deze gegevens worden dan beschikbaar gesteld aan adverteerders of op het dark web aangeboden tegen betaling. Het lijkt misschien alsof je gratis gebruik kunt maken van een dergelijke VPN, maar in werkelijkheid wordt er op een andere manier geld aan je verdiend.

Gratis VPN’s bevatten soms malware

"Een deel van de gratis VPN’s bevat malware"

Hoewel er een hoop goede, betrouwbare gratis VPN’s zijn, zijn er ook net zo veel malafide gratis VPN’s. Een deel daarvan is in het leven geroepen om malware te verspreiden. Deze malware kan veel verschillende vormen aannemen, vrijwel allen schadelijk. Zo is er spyware die je bestanden kan inzien, ransomware die je computer kan versleutelen totdat je geld naar iemand hebt overgemaakt, keyloggers die je toetsaanslagen kunnen lezen en zo je wachtwoorden kunnen achterhalen en virussen die schade kunnen toebrengen aan je computer. Dit alles wil je natuurlijk voorkomen, en dat kan gemakkelijk met de volgende tips.

Tip 1: bezoek de VPN website

Als je een gratis VPN hebt gevonden die je geschikt lijkt, dan kun je het beste even kijken of ze een website hebben met meer informatie. Wat ze op de homepage verkondigen is niet altijd te vertrouwen. Maar vaak kun je lezen in hun algemene voorwaarden wat ze precies doen met je dataverbinding en persoonsgegevens. Mochten ze geen website hebben dan kun je Googlen of kijken op sites als Reddit om te zien wat andere gebruikers denken van de VPN.

Tip 2: lees de review van een VPN-aanbieder

"Sites als VPNgids.nl bevatten uitgebreide VPN reviews"

Hoewel niet alle gratis VPN’s even populair en bekend zijn, zul je toch een hoop reviews kunnen vinden van gratis en betaalde VPN’s. Een site als VPNgids.nl is dagelijks bezig met het testen en reviewen van VPN’s. Naast reviews van individuele VPN-providers kun je hier ook overzichten van, bijvoorbeeld, de beste en meest betrouwbare gratis VPN-providers vinden. Naast de reviews van dit soort reviewplatforms kun je vaak in de comments ook ervaringen of tips van gebruikers lezen.

Tip 3: kijk uit voor proxy’s

Sommige VPN’s zijn alleen beschikbaar als extensie in je browser. Pas hiervoor extra op. Vaak zijn dit namelijk geen VPN’s maar proxyservers. Hoewel deze wel je IP-adres kunnen veranderen, beveiligen deze je verbinding niet. Je hebt hier dus vrij weinig aan op onveilige wifi-netwerken. Daarnaast heeft een proxy vrij weinig nut in termen van privacy als je bestanden wil downloaden.

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd geraakt in het gebruiken van een gratis VPN? Kijk dan op de site van VPNgids om meer informatie te vinden.

Informatie over gratis VPN’s is ook beschikbaar in het Engels op VPNoverview.com

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-08T16:31:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.