Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Edge Computing: de mogelijkheden, vereisten en oplossingen

Onderweg naar een veilig en effectief hybride IT-model

Met de opkomst van IoT en de ongekende mogelijkheden die daarbij horen, is de behoefte naar gedistribueerde rekenkracht gestaag gegroeid. Niet dat de centrale cloud verdwijnt, maar IoT-toepassingen hebben specifieke vereisten, waar edge computing de ideale oplossing voor is. Zo ontstaat een hybride IT-model, waarbij gebruikt gemaakt kan worden van de kracht van beide type IT-omgevingen.

Voor vrijwel alle IoT-toepassingen geldt dat de toepassing vraagt om realtime dataverwerking en een korte responstijd. De opgewekte data moet dus dichtbij de gebruiker of de applicatie worden verwerkt. Vaak is er ook veel bandbreedte nodig, wat de inzet van een centrale cloud minder geschikt maakt. Ook dataprivacy speelt hierin een rol.

Edge computing: de mogelijkheden

"Sterke edge computing-strategieën halen voordeel uit het IoT"

Met een sterke edge computing-strategie zijn organisaties in staat om voordeel te halen uit de inzet van IoT-applicaties, die bijvoorbeeld gebruik maken van kunstmatige intelligentie en augmented reality. Denk daarbij aan:

  • verbeteren van de klantervaring
  • verbeteren van operationele efficiëntie
  • aanboren van nieuwe businessmodellen en omzetstromen.

Klantervaring voorop

Voorbeelden van IoT-applicaties die de klantervaring verbeteren zijn het meest zichtbaar binnen retail. Retailers kunnen op vele manieren nieuwe digitale toepassingen inzetten. Denk bijvoorbeeld aan digitale borden die klanten in de winkel attenderen op een (persoonlijke) aanbieding, of slimme spiegels waarmee klanten virtueel kleding kunnen passen. Maar ook in vele andere sectoren zijn verbeteringen te realiseren. In de industrie bijvoorbeeld kunnen service engineers geholpen worden bij het uitvoeren van complexe reparaties met behulp van augmented reality applicaties.

Operationele efficiëntie

"Preventief onderhoud door kunstmatige intelligentie "

Naast het verbeteren van de klantervaring zijn er op het gebied van operationele efficiëntie grote voordelen te behalen. Kunstmatige intelligentie maakt preventief onderhoud mogelijk, waardoor onderhoudskosten verlaagt kunnen worden in uiteenlopende omgevingen van maakindustrie tot datacenters, terwijl de risico’s op storingen verkleind worden. Ook retailers kunnen hun efficiëntie verbeteren door beter voorraadbeheer – waardoor kosten dalen.

Nieuwe omzetstromen

IoT-toepassingen kunnen ook nieuwe omzetstromen mogelijk maken. Een bekend voorbeeld is Uber, dat een platform gebruikt om chauffeurs aan klanten te koppelen. Voor logistieke ondernemingen wordt het mogelijk nieuwe diensten te ontwikkelen op basis van de realtime status van de vracht, bijvoorbeeld met temperatuurmonitoring. En dienstverleners in de gezondheidszorg bieden monitoring op afstand van medische apparatuur aan en analyse services.

Verzekerd zijn van een effectieve edge-omgeving

De mogelijkheden van IoT-applicaties zijn eigenlijk eindeloos. Een bedrijfszekere edge-omgeving is nodig om IoT-toepassingen in te kunnen zetten en te profiteren van de vele voordelen. Uit onderzoek blijkt dat meer aandacht nodig is voor de bedrijfszekerheid van de edge: edge-locaties laten een gemiddelde jaarlijkse downtime zien van 29 uur, ten opzichte van 30 minuten in grote datacenters. Zij vormen de zwakke schakel in het hybride IT-model.

Meer informatie over edge computing en de toepassingen voor bedrijven is te vinden op deze website. Onderstaande whitepapers gaan dieper in op de beschreven ontwikkelingen en edge computing-oplossingen:

Dit artikel delen:

Computable.nl over Schneider Electric

Hele bedrijfsdossier van Schneider Electric

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-04T14:37:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.