Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Continu op zoek naar verbinding

De CIO’s van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) worden ondersteund door één CIOoffice: een unieke situatie. Beide CIO’s en twee medewerkers van het CIO-office EZK en LNV vertellen over hun organisatie en thuiswerken.

De toenmalige ministeries van EZK en van LNV werden onder Rutte I samengevoegd, maar onder Rutte III weer gesplitst. “Bij die splitsing is onder andere afgesproken om het CIO-office en het ICTlandschap wél bijeen te houden”, vertelt senior adviseur Myanneke Vermeer. “Ik heb te maken met twee CIO’s: Eva Heijblom van LNV en Gerdine Keijzer van EZK. Zij hebben verschillende opgaven, voortkomend uit de specifieke situatie van hun departement. Dat maakt het werk erg divers en uitdagend, al zijn ook veel zaken gelijk, zoals de noodzakelijke aandacht voor informatiebeveiliging, digitalisering en transparantie. Over het geheel ervaren we dus, mede door onze gezamenlijke ervaring en kennis, vooral de voordelen van onze werkwijze.”

Thuiswerk

"'Het coronavirus stelt de kracht van samenwerken op de proef'"

“Het coronavirus stelt de kracht van samenwerken op de proef”, zegt plv. hoofd CIO-office Paul Raven. “Nu bijna al onze mensen verplicht thuiswerken, wordt de nieuwe, door DICTU gezamenlijk ontwikkelde werkplekvoorziening goed getest. Wel is onze ICT-helpdesk regelmatig geraadpleegd. Dat zat ’m niet in de techniek: vragen die je normaliter aan je collega stelde, kon je opeens niet meer kwijt.”

“Thuiswerk is een blijvertje, in ieder geval gedeeltelijk”, zegt Eva Heijblom. “Veruit de meeste medewerkers zijn er positief over, onder andere omdat ze meer gedaan krijgen. Met het CIO-office hebben we een team dat kijkt hoe we thuiswerk verder kunnen faciliteren. Mensen missen bijvoorbeeld het casual praatje bij het koffiezetapparaat. Tevens zoeken we naar manieren om ook digitaal de creatieve krachten los te maken die vrijkomen als je met z’n allen bij elkaar bent voor een brainstormsessie.”

Kwaliteit

“Tijdens de eerste lockdown hebben we in ongekend tempo steunregelingen voor het bedrijfsleven mogen inrichten”, zegt Gerdine Keijzer. “Daar kwam heel wat bij kijken: verschillen tussen de specifieke doelgroepen van beide ministeries, maar ook onderwerpen als informatiebeveiliging, fraudeopsporing én het faciliteren van een snelle uitkering door de Rijksdienst. Dit vraagt nauwe samenwerking tussen beleidsdirecties, uitvoerende diensten en onze ICT-dienstverlener DICTU. We hebben dit hele proces vanuit onze thuiswerkomgeving gecoördineerd. Daarbij hadden we veel baat bij onze kennis over digitalisering en innovatie. Ook scheelt het om intern een ICT-dienst te hebben die meteen weet wat er speelt, zodat je snel kunt schakelen. Ik zie onze hoge ranking in de C100 dan ook als een extra bevestiging van de toegevoegde waarde die wij samen leveren.”

Meer informatie over banen bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) of Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)? Bekijk deze website

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-15T08:00:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.