Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Complexe IT laat zich niet kisten door ransomware

Dit artikel delen:

Het is niet dat organisaties geen weet hebben van ransomware. De meeste bedrijven nemen meerdere maatregelen die het risico van gijzelsoftware zouden moeten beperken. Toch gaat het vaak fout en duurt het ook nog lang om alles te herstellen. Laat je niet kisten, hoe complex de it-omgeving ook is.

Er zijn hele boekwerken volgeschreven over ransomware en de gevolgen voor de bedrijfsvoering. Over het algemeen doen organisaties hun stinkende best om de cybercriminelen te dwarsbomen. Velen werpen meerdere verdedigingswallen op: antivirus-software en endpointbeveiling zijn de meest gebruikte, gevolgd door backups offline en op andere locaties, monitoring van mail en browser en tools voor het analyseren van beveiliging en gedrag.

Toch kun je ransomware-aanvallen nooit helemaal voorkomen. Het ongeluk zit in een klein hoekje. Medewerkers die per ongeluk in een phishingbericht trappen, it’ers die net te lang wachten met het patchen van het besturingssysteem of te weinig secure servers regelen. Voor je het weet, is het raak en zit je met de gebakken peren. Je data onbereikbaar en de bedrijfsvoering dagenlang op z'n gat.

Kosten van ransomware

"Bij ransomware gaat het erom de overlast te beperken”"

Het is een kostbare aangelegenheid als medewerkers noodgedwongen duimen draaien doordat applicaties en data zijn gegijzeld. Bij een beetje onderneming lopen de directe kosten al snel in de duizenden euro’s per uur. Maar de echte schade is nog groter, als je rekening houdt met gemiste saleskansen, verloren productiviteit, reputatieschade en mogelijke boetes. Hoe groter de organisatie, hoe groter de potentiële schade en dus hoe gevoeliger voor chantage. En dat weten de cybercriminelen ook.

Bij ransomware gaat het erom de overlast te beperken. Dit blijkt voor veel organisaties een flinke uitdaging. Na de meeste aanvallen duurt de overlast meerdere dagen, weten we uit recent eigen onderzoek. Slechts dertig procent van de organisaties die door ransomware waren getroffen, wist de onderbreking van de bedrijfsvoering te beperken tot maximaal een etmaal. Bij nagenoeg veertig procent duurde het langer dan vijf dagen. Zelfs in de cloud zijn data en applicaties niet zonder meer veilig voor gijzelsoftware. Cloudleveranciers dragen slechts beperkte verantwoordelijkheid voor de beveiliging op hun platform.

Nu veel organisaties kiezen voor een hybride it-omgeving, met sommige toepassingen en data-opslag in de publieke cloud en andere in een private cloud of on-premise, is het extra moeilijk om zicht te houden op de data en de beveiliging daarvan. Ze raken het overzicht kwijt, weten niet waar hun bedrijfskritische data en applicaties staan en of deze voldoende zijn beschermd. Hun it-omgeving is gaandeweg complex geworden zonder dat de beveiligingsmaatregelen zijn opgeschroefd. Wij noemen deze leemte de resilience gap.

Backup en herstel

"Hun it-omgeving is complex geworden zonder dat de beveiliging is opgeschroefd"

Gelukkig bestaan er manieren om de resilience gap te dichten en complexe hybride it-omgevingen weerbaar te maken tegen ransomware. Eenvoudig is het niet, onmogelijk evenmin. De vraag is niet hoe je cybercriminelen buiten de deur houdt, maar hoe je ontkomt aan hun wurggreep. Een up-to-date en correct geschaalde backup- en hersteloplossing is wellicht de belangrijkste manier. Zelfs al lukt het de cybercriminelen jouw data onbruikbaar te maken, dan is er geen man overboord. Je hebt de gegevens immers nog en kunt ze gemakkelijk terugzetten.

Gebruik bij het backuppen altijd de 3-2-1-regel: minimaal drie kopieën, op twee afzonderlijke locaties waarvan minstens één buiten het pand. Zorg dat je weet welke data cruciaal zijn en waar ze zijn opgeslagen, zodat je ze met voorrang kunt herstellen. Stel een disaster recovery-plan op, actualiseer hem regelmatig en oefen minstens eens per maand. Wacht er niet te lang mee, want dan loop je het risico dat de resilience gap weer toeneemt.

Met een gedegen voorbereiding voorkom je dat het fout loopt door ransomware. Je bedrijfsvoering hoeft heus niet dagenlang op zijn gat te liggen, met alle gevolgen van dien. Vergroot je cyberweerbaarheid en laat je niet kisten door die criminelen.

Beveiligingsrisico's in kaart

Wil je weten over welke data jouw organisatie beschikt en hoe je de impact van een ransomware-aanval minimaliseert? Veritas Data Insight brengt de beveiligingsrisico's van ongestructureerde en gevoelige data in kaart. Met de oplossing classificeer je data in hybride it-omgevingen en kun je personeel informeren over aanwezige beveiligingsrisico's. Benieuwd hoe de databeveiliging op dit moment is geregeld binnen jouw organisatie? Doe de online Veritas Risk Analyzer.

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-11T13:40:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.