Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

'Enterprise DevOps oplevering vs Watervalmethode is een verschil van anderhalf jaar'

Rene van der Zanden over Enterprise DevOps

Micro Focus ontwikkelt, implementeert en onderhoudt software voor tal van organisaties in vijftig landen. Het bedrijf wil voorloper zijn met agile en Enterprise DevOps, waarmee bedrijven marktrijpe applicaties kunnen opleveren in een supersnelle 6 tot 10 weken. Rene Van der Zanden, Director Professional Services: “Met de waterval-methode duurde het 12 tot 18 maanden. Dan is de marktvraag alweer veranderd. Dat kan echt niet meer.”

De beloftes van DevOps zijn torenhoog: kortere ontwikkelcycli, een verhoogde frequentie van oplevering, betrouwbaarheid en meer alignment met de businessdoelstellingen. Welke organisatie wil dat nou niet? Immers: er is afstemming tussen alle onderdelen van de cyclus: integreren, testen, releasen, deployment en infrastructuurmanagement. Een goede reden voor een gesprek met Rene Van der Zanden, die een werkwijze met Enterprise DevOps aanbeveelt bij de klanten van Micro Focus.

Digitale transformatie

"Enterprise DevOps oplevering vs Watervalmethode is een verschil van anderhalf jaar"

Silo’s. Het woord alleen al. Een silo zou omschreven kunnen worden als ‘een geïsoleerd stukje bedrijf dat op eigen houtje probeert het hoofd boven water te houden’. De silo is, zeg maar, een erfenis uit lang vervlogen tijden, met oude afspraken en oude processen. En toch zijn silo’s nog volkomen vanzelfsprekend in tal van organisaties in Nederland en daarbuiten.

Er is een silo voor ontwikkeling van de code, voor testen, voor security en voor het operationeel brengen van de applicatie. Elke afdeling/silo heeft haar eigen ideeën, technieken en kpi’s. Maar op één punt zijn ze allemaal gelijk. Stuk voor stuk weten ze wel raad met vragen en eisen die hen niet passen. Gooi maar over de schutting! U begrijpt dat de samenwerking tussen zulke afdelingen met horten en stoten gaat. En soms werken ze elkaar zelfs tegen omdat ze tegenstrijdige belangen hebben.

Dat brengt ons bij Micro Focus. Rene Van der Zanden heeft 110 consultants die klanten faciliteren en ondersteunen. Die klanten willen puntje bij paaltje allemaal hetzelfde: snellere software-ontwikkeling, veilige applicaties en zoveel mogelijk onderdelen van dat proces geautomatiseerd. Kort gezegd: het moet sneller, beter, veiliger en goedkoper. De digitale transformatie dwingt hen daartoe.

Bij klanten van Micro Focus kunnen we denken aan farmaceuten, retailers, financiële dienstverleners, zorginstellingen en bedrijven in de telecom. Zij moeten sneller, veiliger èn compliant applicaties kunnen leveren. Denk bijvoorbeeld aan een gebruiksvriendelijke webshop met de juiste look and feel; of een nieuwe verzekering afgesloten via je mobiel; of je nieuwe auto die de settings van je smartphone overneemt. Dit zijn de diensten die de nieuwe generatie millennials wil. Van der Zanden: “Met de waterval-methode duurde de oplevering 12 tot 18 maanden. Véél te lang. Dan is de marktvraag alweer veranderd. Met Enterprise DevOps lever je in 6 tot 10 weken.”  

Multidisciplinaire teams

"Think big, start small"

De aanpak van Micro Focus is niet one size fits all, benadrukt Van der Zanden, maar voor elke organisatie anders. Het ene bedrijf blijft binnen silo’s werken maar geeft hen mandaat. Het volgende bedrijf kiest voor automatisering en bedrijf nummer drie besluit met multidisciplinaire teams aan de slag te gaan. Dat kan allemaal wat Van der Zanden betreft. De bestaande omgeving bij de klant is het uitgangspunt. Waarde wordt toegevoegd aan de bestaande IT-omgeving en er worden geen investeringen ‘weggegooid’. Maar idealiter worden DevOps toegepast bij een nieuwe project, waarbij alle bestaande oplossingen worden geïntegreerd en de klant totaaloverzicht krijgt.

Van der Zanden begint met een assessment, een beoordelingsprogramma dat samen met de klant wordt doorlopen: “We willen weten hoe devops-achtig de organisatie is. Waar staat de organisatie op een schaal van 1 tot 5? We leggen de kernproblemen bloot en bepalen of het zin heeft om met devops aan de slag te gaan. Mocht dat zo zijn, dan begeleiden en faciliteren we en leveren we software. Eerst binnen de gekozen afdeling. En als dat goed gaat: over de afdelingen heen. Uiteindelijk implementeren we Enterprise DevOps in de hele organisatie.”

Wat is Van der Zanden’s advies aan IT-managers die met silo’s in hun maag zitten? “Begin met DevOps. Durf het aan! Think big, start small. Geef een afdeling op een lager niveau mandaat en kies voor een nieuw project om deze nieuwe manier van samenwerken te ontdekken. Het loont de moeite. Ik zie namelijk wat onze klanten met dit soort teams weten te realiseren. Het belangrijkste wat ik wil zeggen? Ga niet zelf het wiel uitvinden. Het is toch zonde als je geen gebruik maakt van de kennis die al beschikbaar is?”

Event 13 juni

Een interessant event voor iedereen die meer wil weten is de Micro Focus Experience Tour op 13 juni in Kamerik. De vier peilers van Micro Focus zullen dan belicht worden door interessante sprekers. Naast het door Rene Van der Zanden toegelichte thema ‘Enterprise DevOps’ zijn dat ‘security, risk en governance’, ‘hybrid IT-management’ en ‘predictive analytics’. Meer informatie over dit inspirerende event kunt u vinden op https://microfocus.events/nl/experiencetour/

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-07T13:22:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.