Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Op weg met big data

Crossyn geeft een nieuwe betekenis aan de term ‘data-driven’: proactief auto-onderhoud, verzekeringen op basis van rijgedrag en intelligent fleet management; allemaal dankzij innovatieve partnerships.

Dit artikel delen:

Een modern voertuig kan met enkele aanpassingen enorm veel informatie genereren. Over het rijgedrag, het functioneren van de motor, de remmen, de vering. Maar ook over locatie, snelheid, versnelling, temperatuur… noem maar op. En met die data kunnen mooie dingen gedaan worden . Dat is het idee achter Crossyn, een Analytics of Data platform dat een revolutie in voertuigbeheer, -verzekering en -onderhoud in gang wil brengen.

Vooruit met autoverzekeringen en onderhoud.

"De voornaamste taak van Motiv is om Crossyn te ondersteunen en zaken mogelijk te maken. Wij moeten zorgen dat hun data veilig blijft en dat zij ongehinderd verder kunnen groeien. - Peter Straver, Lead Security Architect, Motiv - "

Wat als uw autodealer u een berichtje kon sturen wanneer de katalysator van uw tweedehandsauto nagekeken moet worden? Of wanneer uw remmen aan vervanging toe zijn? “Dat is wat onze Private Care-oplossing doet,” zegt Erik Kamps, CEO van Crossyn. “En het gaat nog verder. Met onze oplossing kunt u als garagehouder het auto-onderhoud in een abonnementsvorm gieten. De eindgebruiker betaalt een vast bedrag per maand en krijgt er een auto voor terug die tiptop in orde is, zonder dat hij of zij daar omkijken naar heeft.” U maakt automatisch een afspraak, levert uw auto af en alle mogelijke gebreken worden gerepareerd voordat deze problemen kunnen opleveren. Als bestuurder hoeft u dus nooit meer onzeker te zijn over welke kosten er deze maand op u af komen. U betaalt gewoon een vast bedrag per maand.

“De data die een oplossing als Private Care verzamelt, is ook interessant voor verzekeraars,” vertelt Kamps. Zij krijgen een schat aan geanonimiseerde informatie, waardoor ze eenvoudiger een onderbouwde beslissing kunnen nemen over het verzekeren van bepaalde voertuigen. “Hiermee kunt u namelijk de verzekering voor bijvoorbeeld tweedehandsauto’s afstemmen op de staat van het voertuig, maar ook op het rijgedrag van de bestuurder. Alle risico’s worden heel nauwkeurig in kaart gebracht.” De oplossing helpt ook zowel garagehouders als verzekeraars om aan klantenbinding te doen én om een stabiele stroom aan terugkerende inkomsten te genereren.

Fleet management in een hogere versnelling.

“Ook fleet managers van bedrijfsvoertuigen of logistieke ondernemingen snakken naar meer inzicht,” verklaart Kamps. “Daarmee kunnen ze hun bestuurders coachen op hun rijgedrag, maar ook proactief onderhoud uitvoeren of de verzekeringen afstemmen op een specifiek voertuig en de bestuurder.” Hiervoor bouwde Crossyn de oplossing Fleet Control. Met Fleet Control krijgen fleet managers inzicht in het rijgedrag van bestuurders op basis van geanonimiseerde data. Door middel van gamification worden bestuurders ook beloond voor goed rijgedrag.

De eindgebruiker achter het stuur.

De privacy van de bestuurder blijft steeds beschermd én hij houdt controle over de data. “Bestuurders kunnen via een app makkelijk aangeven of ze voor werk of privé rijden. Ze kunnen ook kiezen om bepaalde info niet te delen, zoals hun locatie,” licht Kamps toe. “Eén keer swipen is voldoende.”

Acceleratie door innovatieve partnerships.

Innovatie op deze schaal bouwt u niet alleen. Dit vraagt om uiteenlopende expertises. Momenteel telt Crossyn zo’n 25 medewerkers. “Vooral back-end developers. Zij genieten er echt van om technische uitdagingen tot in detail uit te vogelen en alles uit onze data te halen.” Maar er is veel meer nodig. Die geweldige hoeveelheid data moet ergens gehost worden en moet altijd beschikbaar zijn. Er komen ook gebruiksvriendelijke apps, geavanceerde security en gebruikersdashboards bij kijken. En slimme oplossingen houden alles betaalbaar.

Crossyn en Motiv, partners onderweg.

"Ons scrum-team werkt heel nauw samen met de back-end developers van Crossyn. We bouwen continu voort op de API die zij ontwikkelden. - Alfons Van Tongeren, Business Developer, Nxtapps –"

Motiv ICT Security en dochteronderneming Nxtapps zijn al vanaf het begin bij het project betrokken. Zij zorgen voor geavanceerde databeveiliging. Daarnaast bouwen en onderhouden zij de applicaties en dashboards voor de eindklant.

Geavanceerde security op elke laag.

“Motiv is verantwoordelijk voor de databeveiliging in de gelaagde oplossing”, legt Peter Straver, Lead Security Architect bij Motiv uit. “De voertuigen sturen de data door via een gesloten netwerk. Zo minimaliseren we de exposure aan de voorkant van de dataketen. Maar de servers, het cloudplatform en de via Internet beschikbare gebruikersapplicaties en dashboards hebben wel geavanceerde beveiliging nodig. En deze moeten kunnen meegroeien met het platform.” Zeker wanneer het gaat over bedrijfskritische data en persoonsgegevens die onder de (privacy)wetgeving vallen.

Om te voldoen aan de eisen van bijvoorbeeld verzekeraars zijn specifieke certificeringen nodig. En die heeft Motiv. “Wij zijn onder andere ISO27000-, 20000- en -9001 gecertificeerd. Daarnaast kunnen we ISAE3402-verklaringen afgeven,” zegt Straver. Motiv levert maatwerk voor elke klant, op basis van gestandaardiseerde bouwblokken. “En Crossyn profiteert daarmee aantoonbaar van die veiligheid en expertise.”

Inzicht, van app voor de eindgebruiker tot dashboards voor de klant.

Nxtapps brengt heel andere expertise in. Zij zorgen voor de gebruiksvriendelijke apps en dashboards voor Fleet Control en Private Care. “Crossyn is gespecialiseerd in de back-end. Zij beheren het datalake, de datasets en de API waarmee die data ontsloten wordt,” zegt Alfons Van Tongeren, Business Developer bij Nxtapps.

“Daarna nemen wij het over. Dat doen we door er slimme applicaties op te bouwen waarmee verzekeraars, garagehouders, fleet managers maar ook bestuurders aan de slag kunnen. We maken data inzichtelijk voor al die gebruikers. Dat betekent continu ontwikkelen, bijsturen en keuzes maken. Het is cruciaal om te bepalen welke data in real-time beschikbaar moet zijn en voor welke data een algemener beeld volstaat.”

Equinix en HPE, flexibele hosting en solide hardware

"Deze oplossing biedt de perfecte balans tussen connectiviteit en flexibiliteit, met het beste van public en private cloud. - Bart-Jan van der Weide, Partner Development Manager bij Equinix – "

De hosting voor zo’n enorme hoeveelheid data is geen sinecure. Er is veel capaciteit voor nodig, maar de omgeving moet ook 24/7 beschikbaar zijn. En er zijn meer uitdagingen. “Het hosten van zo veel data moet ook rendabel zijn. U moet uw omgeving dus heel flexibel kunnen laten meegroeien met uw verbruik,” zegt Ronald Klaasse, Business Development Manager bij HPE. “Daarnaast moet u de verbruikskosten netjes kunnen doorrekenen aan de eindklant." 

Naar de cloud dan maar?

Deze oplossing is het meest gebaat bij een hybride aanpak en daarvoor is Equinix de ideale partij. “Naast de eerdergenoemde flexibiliteit zijn data soevereiniteit en snelle verbindingen belangrijke redenen om voor een hybride oplossing te kiezen” legt Bart-Jan van der Weide, Partner Development Manager bij Equinix uit. “Daarmee zorgen we ervoor dat de data dichtbij de gebruiker met minimale latency verwerkt kan worden”.

De ideale oplossing bleek een drieledige architectuur: “De krachtige servers en storage van HPE in het datacenter bij Equinix vormen de basis. De piekbelasting vangen we op met public cloud services.” Deze oplossing biedt de perfecte balans tussen connectiviteit en flexibiliteit, met het beste van public en private cloud.

Een hybride oplossing dus. Met elf datacenters in Nederland en 230 wereldwijd kan Equinix de plannen van Crossyn perfect ondersteunen. Ook wanneer het applicatiegebruik internationaal groeit. “Dankzij ons partnership met HPE kunnen we kostenefficiënt opschalen,” legt Van der Weide uit. “HPE levert hardware in een GreenLake pay-per-use model. Zo profiteert men van een flexibel cloudmodel.”

Spitsgevoelige workloads.

Door de verbinding met de public cloud kan Equinix de piekbelasting ook opvangen met korte bursts. “Dat is nodig”, legt Erik Kamps van Crossyn uit. “Ons gebruik is namelijk heel spitsgevoelig: om vier uur ‘s morgens zien we een verbruikspiek wanneer de vrachtwagens vertrekken en vanaf zeven uur een grote piek wanneer mensen naar het werk rijden.”

The road ahead: trusted partner worden voor bestuurder, fleet manager en verzekeraar

Door sterke partnerships met innovatieve spelers als HPE, Motiv en Equinix, ziet de toekomst voor Crossyn er rooskleurig uit. “Veel verzekeringsmaatschappijen en fleet managers tonen interesse,” zegt Kamps. “Ook in het buitenland”. Een innovatieve oplossing neerzetten op dit niveau blijft een uitdaging, maar de basis ligt er. Bovendien steunt het project op sterke schouders.

Ook op zoek naar sterke partnerships en nieuwe groeikansen?

Benieuwd naar de mogelijkheden van HPE GreenLake?
ONTDEK HET HIER  

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-17T11:31:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.