Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Versnel je reis naar de cloud en zet koers op applicatie modernisatie

Steeds meer organisaties maken voor hun applicaties op grote schaal gebruik van cloud technieken. De ‘cloud beloftes’ zijn tenslotte legio zoals lagere kosten, betere beschikbaarheid, schaalbaarheid en flexibiliteit. Maar de techniekkeuze en de applicaties moeten matchen anders zijn de nadelen groter dan de voordelen, vooral bij grote, monolithische maatwerk applicaties. Applicatie modernisatie is dan vaak de aanpak die de voordelen wél waarmaakt.

De eerste organisaties die applicaties naar de cloud brachten, gebruikten vooral de ‘lift-and-shift’ aanpak. Hierbij wordt een applicatie as is verplaatst naar de infrastructuur van een cloud provider. De applicatie blijft daarbij onveranderd, zodat de migratie niet extra complex wordt. Het resultaat viel echter vaak tegen. De applicatie werd niet flexibeler, en bijvoorbeeld een applicatie die in het on-premises datacentrum slecht schaalbaar was, bleek dat in de cloud ook te zijn. De eerste ervaringen met het migreren van applicaties naar de cloud werden daarom al snel vertaald naar het 6-R model (Re-host, Re-platform, Re-purchase, Refactor, Retire en Retain), dat zes manieren beschrijft om een applicatie naar de cloud te brengen.  

Schaalbaar, beschikbaar en flexibel door cloud native technologie

"“Cloud applicaties bouwen is nu voor veel bedrijven binnen handbereik”"

Voor bedrijven zoals LinkedIn, Facebook, Google, en Netflix bleek echter dat cloud applicaties op een andere manier moesten worden ontwikkeld om de vereiste schaalbaarheid, beschikbaarheid en flexibiliteit te behalen. De problemen die werden ondervonden met het migreren van bestaande applicaties naar de cloud, maakten duidelijk dat een andere manier van ontwikkelen nodig was. Cue in: cloud native technologieën. Deze technologieën zijn speciaal ontwikkeld voor het bouwen van cloud applicaties. Typische voorbeelden zijn Kubernetes, Kafka, RedHat OpenShift en AWS Lambda functions. Inmiddels zijn de cloud native technologieën en bijbehorende best practices breed beschikbaar, waardoor het bouwen van cloud applicaties voor veel bedrijven binnen handbereik is gekomen. 

The missing piece: Applicatie modernisatie

Toch blijkt er nog een categorie applicaties te zijn waarvoor het 6R-model niet de ideale oplossing biedt: de grote, monolithische maatwerk applicaties. Voor deze applicaties levert migratie naar de cloud geen verbetering op wat betreft schaalbaarheid, beschikbaarheid en flexibiliteit, simpelweg omdat ze daarvoor niet op de juiste manier zijn gebouwd. Daarbij zijn ze te groot om ze binnen afzienbare tijd succesvol opnieuw te bouwen, waarmee refactoring als alternatief afvalt. En omdat deze applicaties vaak bedrijfsspecifiek maatwerk bevatten, is vervangen door een SaaS alternatief ook niet mogelijk. Dan is applicatie modernisatie dé uitkomst. De stapsgewijze aanpak maakt doelgerichte aanpassingen aan bestaande applicaties mogelijk, waardoor maximale business value wordt gerealiseerd en waarbij (de investering in) de bestaande maatwerk applicatie behouden blijft. Deze aanpak is niet voor niets in no time ultra populair geworden: architectuurpatronen en best practices zijn in snel tempo beschikbaar gekomen en bijbehorende (cloud native) technologieën zijn inmiddels geëvolueerd. 

Niet alleen in de cloud

"“Applicatie modernisatie is ook inzetbaar voor on-premises applicaties”"

Het mooie is dat applicatie modernisatie breder inzetbaar is dan alleen voor applicaties in de cloud. Ook voor on-premises applicaties kunnen cloud native technologieën en concepten worden gebruikt. Zo is bijvoorbeeld het RedHat OpenShift platform zelf te installeren in het eigen datacentrum. Waarmee je wel een aantal beheertaken verschuift van de cloud provider naar het eigen IT-personeel, iets om rekening mee te houden. Tevens zijn niet álle cloud native technologieën beschikbaar voor on-premises gebruik. Maar wanneer de cloud niet mogelijk is, bijvoorbeeld vanwege regelgeving, dan hoeft dat geen belemmering te zijn voor applicatie modernisatie.

Versnel je reis naar de cloud en zet koers op applicatie modernisatie

Het is helder dat applicaties aan specifieke eisen moeten voldoen om de voordelen van cloud (native) daadwerkelijk te kunnen benutten. Bestaande, on-premises applicaties voldoen hier niet altijd aan en bij lift-and-shift migratie naar de cloud kan dat tot teleurstellingen leiden. Het 6R-model plus applicatie modernisatie laten de mogelijkheden zien om applicaties op de juiste manier naar de cloud te brengen. Al is de keuze voor de juiste optie zeker niet makkelijk. Die vraagt om goed inzicht in de actuele en verwachte toekomstige ontwikkelingen en eisen van zowel de beschikbare technologieën, als van je eigen IT-landschap en business doelstellingen. Gelukkig zijn de best practices en technologieën voor een succesvolle executie inmiddels voldoende breed beschikbaar voor elk van de opties.

Meer weten over applicatie modernisatie?

Op woensdag 24 maart organiseert Rubix in samenwerking met Red Hat een online event over alle ins en outs van applicatie modernisatie. Tijdens dit event nemen verschillende experts je mee op hun applicatie modernisatie journey aan de hand van cases uit de praktijk. Ook is er de mogelijkheid om direct vragen te stellen. Zorg dat je erbij bent en meld je hier aan! 

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-02T10:52:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.