Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

De VGZ Hackathon: innovatieve ICT-oplossingen voor een gezonder Nederland

Voorop in gezondheid en zorg. Voor iedereen. Dát is waar coöperatie VGZ zich voor inzet. En de ICT’ers die bij VGZ werken, zijn hierin onmisbaar. Hoe medewerkers bij VGZ worden gefaciliteerd om het beste uit zichzelf te halen? Een voorbeeld hiervan is de vijfdaagse Hackathon waarin op zoek werd gegaan naar innovatieve oplossingen om de zorg te verbeteren.

Hoe zag de Hackathon eruit?

Vier ICT-teams gingen onder leiding van een teamcaptain aan de slag met digitale kansen op het gebied van gezondheid en zorg. Van idee tot prototype. Gedurende de week hebben de teams hun doorzettingsvermogen getoond, elke dag (soms ook nacht) samengewerkt, ideeën uitgewisseld en vooral veel lol gehad. De uitdaging? Iets nieuws laten zien wat nog nooit is vertoond.

Cases

 1. Frictieloos onboarden vanuit VGZ-app naar app van derden
  Dit team is op zoek gegaan naar een gebruiksvriendelijke methode om vanuit de VGZ zorg-app over te stappen naar een app van derden. Normaal gesproken moet je als gebruiker weer al je gegevens invullen. Deze case vergemakkelijkt dit voor onze leden. Wanneer iemand is ingelogd in de VGZ zorg-app, zijn alle data al ingevuld; in de app van derden kun je op een knop klikken en meteen geregistreerd verder gaan.
 2. Actueel medicatieoverzicht
  Vaak is het onduidelijk wat een patiënt precies voor medicatie gebruikt. Dit komt omdat met name chronische patiënten met verschillende zorgverleners werken, en er geen overkoepelend medicatieoverzicht is. Dit team heeft een medicatieoverzicht ontwikkeld, waarbij alle zorgverleners van de patiënt een duidelijk en volledig beeld krijgen van de medicatie die de desbetreffende persoon gebruikt.
 3. Integrale geboortezorg
  Dit team ging op zoek naar een uitkomst voor zwangere vrouwen en hun gezin. Een aanstaande moeder heeft namelijk vaak te maken met meerdere zorgverleners. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een verloskundige en gynaecoloog. Er is op dit moment geen overzicht tussen de zorgdossiers die per zorgverlener gebruikt worden en daardoor gaat er veel mis. De oplossing? Een integraal dossier waar elke zorgverlener inzage in heeft.
 4. Generiek chatframework
  Last but not least, de meest technische case. Dit team ging aan het werk met als doel een ecosysteem te creëren met één standaard chatomgeving. Daarbij maakt het niet uit of je bijvoorbeeld Whatsapp opent of de Facebook chat gebruikt, via 1 applicatie kan je iedereen bedienen. Het was een behoorlijke uitdaging om het gebruiksvriendelijk én veilig te maken.

Aftermovie

Nieuwsgierig hoe het er tijdens de Hackathon aan toeging? Via de volgende link kun je de aftermovie bekijken, waar Mirjam Verhoeven (CTIO) en Hugo te Kaat (Innovation Catalyst) toelichten waarom innovatie zo belangrijk is voor de zorg. Sergej van Middendorp (Action Researcher en Developer) vertelt meer over de inhoud van de projecten. Ook komen de ICT’ers aan het woord en vertellen ze vol trots over de uitkomsten van de Hackathon.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-12T15:03:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.