Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Monitoring van beschikbaarheid en energie-efficiëntie in grote datacenters

Beschikbaarheid is geen pakkend woord als we het hebben over het bewaken van grote of gedistribueerde datacenters, maar wel een van de belangrijkste aspecten ervan. Iedere IT-beheerder of IT-verantwoordelijke heeft als doel downtime koste wat kost te voorkomen. Niet alleen betekent downtime geïrriteerde gebruikers, het kan ook snel leiden tot financiële verliezen voor een bedrijf. Tegenwoordig gaat de beschikbaarheid van bedrijfsdiensten hand in hand met de beschikbaarheid van IT-diensten.

Vooral voor Managed Service Providers is klanttevredenheid cruciaal, dus is er geen ruimte voor niet beschikbare of niet-functionerende bedrijfsomgevingen. Daarom mag geen enkele onderbreking van diensten nog voorkomen.

Dit is waar Paessler PRTG Enterprise Monitor om de hoek komt kijken: hun monitoringsoftware maakt de weg vrij naar hoge beschikbaarheid. PRTG waarschuwt je op tijd om actie te ondernemen voordat downtime optreedt.

Wat beschikbaarheid van IT-diensten betekent

Net zoals een IP-pakket van de fysieke laag naar de toepassingslaag overgaat, moet netwerkbewaking alle aspecten, van de Ethernetverbinding tot aan de aanwezige dienst, omvatten.

Dit betekent dat als je bijvoorbeeld de beschikbaarheid van een IT-dienst zoals een webshop die wordt ondergebracht op een virtualisatiehost wilt bewaken, je ook alle onderliggende lagen moet bewaken. Hieronder valt ook de fysieke machine, het virtualisatieplatform, het besturingssysteem en de applicatie. Dit is slechts één voorbeeld. Hoe groter een bedrijf is, hoe groter en complexer zijn IT-infrastructuur en zijn datacenters (die meestal verspreid zijn over een stad, een land of zelfs de wereld).

99% beschikbaarheid is niet genoeg

99% beschikbaarheid betekent een downtime van 87,7 uur per jaar, wat overeenkomt met meer dan 3 dagen. Als het gaat om de beschikbaarheid van jouw website, servers en databases, telt slechts één cijfer: 99,999%, wat neerkomt op een downtime van slechts 5 minuten per jaar. Dit getal is de indicator voor de hoge beschikbaarheid van jouw datacenter en PRTG helpt je dit ambitieuze doel te bereiken.

Optimalisatie van energie-efficiëntie

De efficiëntie van de stroomvoorziening en het stroomverbruik behoren tot de belangrijkste aspecten bij de exploitatie van datacenters, vooral in grotere bedrijven. Eerst en vooral moet de stroomvoorziening voor IT en apparatuur te allen tijde gegarandeerd zijn. In tijden van stijgende energieprijzen nemen echter ook de bedrijfskosten toe, waardoor deze een groot deel van de totale uitgaven van een bedrijf beslaan.

Toch zijn er ook verschillende mogelijkheden om het verbruik van hulpbronnen te optimaliseren. Het gaat er daarbij vooral om een totaalbeeld te hebben van de bijbehorende infrastructuur van het datacenter en de IT-systemen. PRTG zorgt voor de nodige transparantie en maakt een uitgebreide analyse mogelijk. Op deze manier kunnen huidige IT-werklasten, buitensporige reserves of back-ups die misschien niet eens nodig zijn, worden geïdentificeerd en geoptimaliseerd om te helpen energie te besparen.

Leer meer met webinars

Leer alles over het bewaken van grote en gedistribueerde datacenters met Paessler PRTG Enterprise Monitor door deel te nemen aan een van hun gratis webinars. Hier demonstreren ze de tools die Paessler PRTG Enterprise Monitor biedt om je te helpen deze uitdagingen aan te gaan:

  • Eén oplossing voor alle datacenters in jouw onderneming
  • Gecentraliseerde dashboards, inclusief ITOps Board
  • Beveiliging van datacenters
  • Bewaking van datacenterfaciliteiten op meerdere locaties
Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-10T15:25:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.