Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

SAP, Seat en Samsung koppelen smartphone aan auto

Smartphone-gestuurde innovaties waaronder betalen vanuit de auto en geautoriseerd gebruik van de auto via een digitale sleutel

Dit artikel delen:

SAP, SEAT en Samsung Electronics hebben een technologische alliantie gesloten om gezamenlijk toekomstige projecten voor de ‘connected car’ te ontwikkelen. Begin dit jaar presenteerde de drie ondernemingen geavanceerde concepten die tot stand zijn gekomen dankzij de gezamenlijke innovatiemogelijkheden en expertise van de drie partners.

Eerder sloten SEAT en Samsung een overeenkomst voor diverse technologische oplossingen die momenteel in enkele SEAT-modellen leverbaar zijn. Deze samenwerking wordt versterkt met de komst van SAP. Vorig jaar ontwikkelde SAP al het zogeheten SAP Vehicles Network (SVN). Dat netwerk, gebaseerd op het HANA Cloud Platform, moet toepassingen op het gebied het Internet of Things in auto’s mogelijk maken.

Altijd verbonden

Het doel van de alliantie is gebruikers op de weg veilig en verbonden te houden. De R&D-teams van SEAT, Samsung en SAP hebben hiervoor de handen ineen geslagen om diverse innovaties voor de ‘verbonden auto’ samen te ontwikkelen.
Een voorbeeld daarvan is een app waarmee je een parkeerplek kunt reserveren en de parkeerkosten vervolgens kunt betalen zonder de auto te verlaten. Het systeem is gebaseerd op het succesvolle Samsung Pay-platform in Zuid-Korea en de VS. Naar verwachting wordt het de komende maanden ook in Europa gelanceerd. Eind vorig jaar heeft SAP op succesvolle wijze het SAP Vehicles Network (SVN) in de VS en Europa gelanceerd, met Samsung Pay als partner en een focus op services als Connected Parking en Connected Fueling. In de samenwerking met SEAT kunnen gebruikers via de SEAT ConnectApp via vingerafdrukherkenning nu een parkeerplek reserveren. Het navigatiesysteem begeleidt de bestuurder vervolgens naar de bestemming waar de slagboom automatisch omhoog gaat wanneer de auto nadert. Betalen voor het parkeren gebeurt eveneens via de app, zonder dat de bestuurder nog uit hoeft te stappen.

Digital Key Sharing

Nog zo’n direct voorbeeld dat uit de alliantie voortkomt, is Digital Key Sharing, een evolutie van het Digital Key-concept dat SEAT en Samsung vorig jaar presenteerden. Daarmee was het via een smartphone al mogelijk de portieren te ontgrendelen, de airco aan te zetten en de ramen te openen en te sluiten. Nu worden die functies uitgebreid met een oplossing waarbij in de nabije toekomst goedkeuring kan worden verleend aan een andere persoon om de auto te gebruiken, zonder de noodzaak een sleutel uit te wisselen; zelfs wanneer die personen op verschillende locaties zijn. Via de smartphone kan geheel veilig een virtuele kopie van de digitale sleutel van de auto naar andermans smartphone of ander mobiele apparaat worden verstuurd. Desgewenst kan een tijdslimiet op het gebruik van de digitale sleutel worden gezet. In de nabije toekomst wordt het zelfs mogelijk om die digitale kopie van de sleutel bepaalde restricties op te leggen. Bijvoorbeeld een beperking van het gebruik van functies van de auto, een limiet op bepaalde prestaties, zoals de topsnelheid, of het instellen van een extra zuinige rijstand.

SEAT, Samsung en SAP koppelen smartphone aan auto

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-02T08:00:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.