Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Waarom SD-WAN zorgt voor een transformatie van netwerken

Door Thomas Verhaeghe, Country Manager Benelux bij Riverbed Technology

Cloudcomputing verandert de manier waarop we werken. Werknemers gebruiken vaak meerdere devices, waarmee ze bovendien toegang hebben tot steeds meer cloudapplicaties en -diensten als SaaS en IaaS. De eisen die gesteld worden aan bedrijfsnetwerken zijn dus steeds hoger. Want gebruikers verwachten dat het netwerk te allen tijde beschikbaar is en dat applicaties naar behoren presteren. Ook als die applicaties zich op andere locaties bevinden.

De toekomst van WAN

Het komt voor dat een IT-afdeling een hybride Wide Area Network-architectuur (WAN) implementeert voor een netwerk tussen die verschillende locaties, maar  vervolgens niet over medewerkers beschikt om op elke locatie daadwerkelijk praktische IT-ondersteuning te bieden. Deze aanpak veroorzaakt vaak lokale netwerkproblemen. Dat kan weer gevolgen hebben voor applicatieprestaties, maar ook voor de beschikbaarheid van bandbreedte voor kritische bedrijfsapplicaties. Ons Global Application Performance-onderzoek wijst zelfs uit dat slechte applicatieprestaties bij 89 procent van de ondervraagde managers al eens een negatieve invloed hadden op het werk.

Voorheen pakte de IT-afdeling dit probleem aan door routers te vernieuwen en door meer routers toe te voegen op de verschillende locaties. Maar dit bleek slechts een tijdelijke oplossing die het verschil tussen wat de gebruiker eist ten aanzien van het netwerk en wat je daadwerkelijk kunt leveren, niet kleiner maakt. De toekomst van WAN ligt dus niet bij de router. Voor wie meer inzicht in het netwerk, hogere prestaties, betere security en bovendien flexibiliteit wil, is SD-WAN de oplossing.

Evolutie van WAN

Dankzij de digitale transformatie is wat voorheen onmogelijk leek,  nu veranderd in standaardprocedures. Tegenwoordig zijn servers, storageresources en applicaties binnen enkele minuten online. Zorgen dat gebruikers 24/7 toegang hebben, zonder dat prestaties en security hier onder te lijden hebben, is de volgende uitdaging.

Waar WAN voorheen misschien nog slechts bestond uit een lijn tussen het datacenter en een handvol vestigingen, bestaan hybride IT-infrastructuren vandaag de dag uit meerdere cloudapplicaties en -diensten die vaak gekoppeld moeten worden aan gebruikers die zich op afstand bevinden. Dat maakt het steeds kostbaarder en complexer om netwerkoplossingen op meerdere vestigingen te beheren en voor goede prestaties te zorgen.

Vraag jezelf eens af: waarom eigenlijk? Het configureren van traditionele routers kan IT-organisaties verschillende problemen opleveren. Zelfs kleine configuraties kunnen invloed hebben op het toch al kwetsbare en inflexibele netwerk. Daarnaast gaat directe internettoegang tot meerdere afgezonderde locaties vaak buiten securitydiensten op datacenterniveau om, wat het steeds moeilijker maakt om gevoelige gegevens te beschermen tegen cyberaanvallers. Door versleutelde applicaties (SSL, TLS, HTTPS) en het feit dat SaaS-vendoren niet transparant zijn, kan end-to-end inzicht in het gedrang komen. Daarnaast kunnen beperkte MPLS-capaciteit en een gebrek aan SLA’s voor internetbandbreedte resulteren in onvoorspelbare performancevertragingen. Dat heeft invloed op gebruikerservaringen en prestaties, en dat terwijl 56 procent van de managers aangeeft dat betere applicatieprestaties de productiviteit ten goede zou komen.

Een compleet ander netwerk

Om op de lange termijn effectieve oplossingen voor deze problemen te kunnen blijven leveren, is het noodzakelijk het netwerk eens met andere ogen te bekijken. Want alleen op die manier kun je blijven voldoen aan de behoeften van een modern bedrijf dat bezig is met zijn digitale transformatie. Voor het uitbreiden van WAN-mogelijkheden, zonder in te leveren op flexibiliteit, prestaties of inzicht, is SD-WAN essentieel.

SD-WAN biedt IT een holistisch inzicht waardoor het orkestreren van bedrijfs- en cloudverbindingen gemakkelijker wordt en bovendien kostenefficiënter. In plaats van duizenden handmatig geconfigureerde routers te beheren, is het beheer te centraliseren door het gebruik van netwerkontwerpen, zero-touch-provisioning en eenvoudig changemanagement.

Door het beheer te centraliseren met SD-WAN, zijn de private netwerkdiensten van de gebruiker uit het onderliggende IP-netwerk te halen. De werking van deze diensten is mogelijk via een gecentraliseerd beleid. Taken die over het algemeen handmatig gebeuren, zoals configuratie en provisioning, kunnen dan geautomatiseerd worden. Ook zijn dan transport- en technologie-agnostische virtuele overlays in te stellen.

Een software-defined-strategie

SD-WAN is een technologie die nog altijd in opkomst is, maar volgens experts zal deze al snel breed geaccepteerd zijn. In het Worldwide SD-WAN Survey Special Report 2016 van IDC zien we dat het toegenomen vertrouwen in SD-WAN de komende jaren zal zorgen voor een aanzienlijke groei van de marktomzet.

Hoewel de wereld de afgelopen twintig jaar aanzienlijk is veranderd, kunnen we wel stellen dat de strategie voor wat betreft netwerken hier niet in is meegegaan. Giganten in de branche als Microsoft gaan steeds meer cloud-first te werk, maar over netwerken kan niet hetzelfde gezegd worden. Doordat veel IT-organisaties op de gebruikelijke manier routers blijven upgraden en toevoegen aan andere vestigingen en locaties, hebben zij moeite om te blijven voldoen aan de eisen die gebruikers stellen aan het netwerk.

SD-WAN kan zeker van waarde zijn in de IT van bedrijven. Om te kunnen profiteren van de voordelen van software-defined networking, moeten bedrijven verder kijken dan WAN. Nu steeds meer bedrijven een hybrid-cloudstrategie implementeren, is het noodzakelijk dat gebruikers veilige verbindingen kunnen maken met de cloud.

Het aanleggen van overal en altijd beschikbare verbindingen wordt essentieel voor gedistribueerde netwerken. Dat geldt niet alleen voor WAN, maar ook voor remote LAN-netwerken, waarbij de devices van gebruikers aan elkaar gekoppeld zijn en waarbij IT remote services beheert, en voor het opnemen van alle verbindingen in de Cloud Infrastructure-as-a-Service.

WAN-optimalisering kan de prestaties van applicaties en netwerken en de productiviteit van gebruikers ten goede komen, WAN-beheer efficiënter maken én kosten besparen. In een bedrijf met meerdere vestigingen moet de oplossing ook zorgen voor moeiteloos beheer van de gebruikerstoegang voor Bring Your Own Device (BYOD) en netwerksegmentatie op de LAN/WAN en WAN op de vestigingen. Hier kan een applicatie-gebaseerde SD-WAN uitkomst bieden.

SD-WAN: Enterprise Networking voor het Cloud tijdperk

SD-WAN zal uw IT-flexibiliteit, prestaties en efficiëntie verhogen. Met SD-WAN kunt u intuïtief netwerken beheren op basis van parameters die relevant zijn voor uw organisatie: Apps, gebruikers, locaties, prestaties en veiligheid.

Riverbed helpt u uw netwerk te beheren door het integreren van applicatieversnelling, zichtbaarheid en SD-WAN, allemaal beheerd via één console. Meer weten?

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-06T18:13:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.