Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Leiderschapsvaardigheden op een presenteerblaadje

Leiderschap in IT – kom naar de Insight Techshow voor hands-on advies

Leidinggeven is niet voor niets een werkwoord. Daar moet je aan blijven werken. Zeker in de ICT-sector, zo stelt Tjeerd den Boer. Tijdens de Insight Techshow presenteert deze leiderschapsstrateeg en auteur van het boek ‘Boerenwijsheden’ hele concrete vaardigheden die je de volgende dag in jouw eigen IT-omgeving kan toepassen. “De IT-sector is goed in het ontwikkelen van een prima product maar vergeet nog wel eens hoe dat stuk software, hardware of andere IT-oplossing aan de man gebracht moet worden.”

IT kan leren van de horeca

Leiderschap in de IT gaat volgens Den Boer om de paradox van structuur en discipline versus ruimte en vrijheid. Organisaties die vastgeroest zitten in procedures en processen worden links en rechts ingehaald door disruptors die medewerkers de ruimte geven om nieuwe dingen te ontwikkelen, zo lijkt het. Dat wil niet zeggen dat je iedereen maar volledige vrijheid moet geven. Mensen hebben kaders nodig. Zo is het belangrijk dat leiders vaststellen wat hun bestaansrecht is en zich niet langer afvragen wàt ze doen maar waarom ze dat doen. En welk talent ze in huis hebben om het verschil in succes te maken. “Als je ergens goed in bent, moet je daar vooral beter in worden”, zegt Den Boer. Dat betekent ook duidelijke keuzes maken. Focus dus. “De IT-markt zou veel kunnen leren van de horeca. In een goed restaurant gaat het allang niet meer alleen om het koken. De biefstuk komt vaak van dezelfde koe als die van de concurrent. En toch weet het ene restaurant veel beter om te gaan met hetzelfde stuk vlees dan het andere. In de IT wordt een goed product gemaakt dat veelal in de keuken blijft staan in afwachting van een klant. Of de IT-oplossing wordt veel te snel op de markt gebracht zonder dat goed nagedacht is hoe je dat product moet uitserveren. Bovendien wijzigt de menukaart elke week in een IT-organisatie. Daardoor is er weinig gelegenheid om veel te oefenen op dezelfde kunsten. Ook dat is belangrijk. Dingen veelvuldig doen waardoor je er nog beter in wordt. Oefening baart kunst. Die waarde wordt nog wel eens onderschat.

Engagement sleutel tot succes

Verder stelt Den Boer dat ‘engagement’ ofwel betrokkenheid van zowel de leider als zijn of haar medewerkers een directe relatie heeft met de winstgevendheid van een organisatie. Daarom gelooft de schrijver niet in leiders die in elke type bedrijf aan het roer kunnen staan. “Je moet echt passie en emotionele binding hebben met de producten en diensten die je verkoopt. Dat kun je dan ook veel beter overbrengen aan je collega’s waar je goed naar luistert, die je inspireert en verbindt. In een succesvolle organisatie zijn de medewerkers veelal slimmer dan de leider. Echter, een leider die alleen van de strategie is, en niet van de mensen, komt daar niet meer mee weg in deze tijd. “Talent moet je weten te vinden, binden en boeien”, vertelt Den Boer.

Schrijf je nu in!

Hij traint al jarenlang leiders van Apple resellers. Op basis van zijn ervaring is Den Boer er inmiddels van overtuigd, dat leiderschapsvaardigheden te leren zijn. Wil jij een stapel nieuwe vaardigheden mee naar huis nemen? Je krijgt ze gratis op een presenteerblaadje van Tjeerd den Boer tijdens de Insight Techshow op 28 september a.s. in Amsterdam. Afgelopen twee jaar was hij veruit de best beoordeelde spreker op het evenement. Ook meemaken? Schrijf je hier nu in!

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-22T16:35:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.