Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

De toekomst van cloud is OpenStack

Nieuwe functionaliteit toevoegen aan uw systeem? Of een bug in een van uw applicaties oplossen? Daar wilt u geen dagen meer op wachten. Sterker nog, die tijd heeft u helemaal niet. Want uw klanten, werknemers of gebruikers wachten niet. De huidige ontwikkelingen op het gebied van ICT stellen belangrijke eisen aan de manier waarop applicaties worden ontwikkeld en aan de werkwijze van ontwikkelaars. Continue integratie, ontwikkeling en publicatie van applicaties stellen bovendien andere eisen aan de manier waarop de onderliggende infrastructuur gebruikt wordt. Het antwoord hierop? Dat is de OpenStack cloud van CloudVPS.

Publieke cloud: eenvoudig op- en afschalen

Wie kiest voor de publieke cloud heeft direct de juiste infrastructuurcomponenten beschikbaar. Bovendien zijn dit er zoveel als nodig en alleen op het moment dát deze nodig zijn. Initiële investeringen zijn vrijwel niet noodzakelijk. Daarnaast rekent u alleen af voor hetgeen u gebruikt. Tot slot is het niet meer nodig om in de onderliggende infrastructuur te anticiperen op piekbelastingen. De cloud maakt het namelijk mogelijk om zowel horizontaal als verticaal op en af te schalen op het juiste moment.

Bij een publieke cloud denkt u misschien al snel aan de grote Amerikaanse hyperscale clouds. Het gebruik van dergelijke infrastructuur brengt andere vraagstukken met zich mee dan een traditionele infrastructuur of één bij een lokale serviceprovider. Een cloud(exit)-strategie, security en compliance, servicelevels, support, wet- en regelgeving: het zijn slechts enkele van de onderwerpen waar u over na moet denken voordat u uw applicaties en data in een hyperscale cloud onderbrengt. Maakt u gebruik van een puur Nederlandse cloud, geleverd door een Nederlandse serviceprovider? Dan spelen deze vraagstukken in mindere mate een rol. Zeker als deze cloud gebaseerd is op opensource-software en een open karakter heeft, zoals een OpenStack gebaseerde cloud dat biedt.

Open met OpenStack

Als opensource-software is OpenStack een vrij beschikbaar Cloud Operating System, waarmee infrastructuurresources, zoals networking, storage en compute, aangestuurd kunnen worden. Besturen doet u via de API en/of het dashboard. OpenStack biedt u niet alleen multitenancy, een uitgebreide rechten- en rollenstructuur, maar ook monitoring en metering. Een grote community van ontwikkelaars en gebruikers onderhoudt en ontwikkelt het platform voortdurend. Denk aan gerenommeerde partijen zoals Mirantis, Red Hat en Suse[1].

OpenStack kunt u in diverse vormen inzetten. Veel bedrijven kiezen voor een publieke cloud in plaats van het zelf bouwen van een private cloud. Een logische keuze, want het implementeren en goed beheren van OpenStack is complex en u krijgt alsnog te maken met hardware en datacentercomponenten. Op een publieke OpenStack-cloud kunt u direct starten met het gebruik van de infrastructuurresources. Bij de juiste aanbieder profiteert u ook direct van alle mogelijkheden en functionaliteiten die OpenStack te bieden heeft. OpenStack biedt namelijk een aantal interessante voordelen wanneer u het inzet voor uw applicatieomgeving.

Zo heeft u keuze uit meerdere (inter)nationale partijen met een cloud gebaseerd op dezelfde onderliggende OpenStack-techniek. U selecteert dus eenvoudig een cloudprovider die het best bij uw wensen past. Naast een publieke cloud op basis van OpenStack heeft het gebruik van een Nederlandse cloudprovider een aantal extra voordelen. Deze biedt namelijk niet alleen begeleiding en persoonlijke ondersteuning maar helpt u ook bij veranderingen in technologie en wet- en regelgeving.

De ene OpenStack-cloud is de andere niet: binnen de implementatie is er ruimte voor eigen invulling. Bij CloudVPS krijgt u bijvoorbeeld uw instances geserveerd vanuit een centrale storage-omgeving. Het voordeel? CloudVPS biedt instances hoog beschikbaar aan. Indien er één compute node wegvalt, dan worden de instances hervat op een van de andere compute nodes. Gebruikt een cloudprovider geen centrale storage dan kan het zijn dat uw instances niet hoog beschikbaar zijn en u hiervoor alsnog een voorziening moet treffen binnen uw applicatieomgeving. Dit kan resulteren in aanvullende complexiteit en onnodige extra kosten.

Keuzevrijheid is een groot voordeel. Door het open karakter van OpenStack bent u flexibel om uw applicatieomgeving op te pakken en te migreren naar een andere provider met een cloud gebaseerd op OpenStack. Hiermee heeft u direct een antwoord op het applicatie- en dataportabiliteit-vraagstuk.
 
Aansturing van OpenStack doet u handmatig via het dashboard, maar het is ook volledig te automatiseren. De OpenStack-API voorziet zelfs in meer functionaliteiten dan het dashboard. Zo kunt u uw volledige applicatieomgeving automatiseren, vanaf implementatie, beheer tot en met degradatie. Dit kan bijvoorbeeld met Heat, hetgeen onderdeel is van OpenStack. Uiteraard kunt u, vanwege het open karakter, ook andere orchestration en provisioning-tooling als Terraform, Docker Swarm, Kubernetes en Ansible gebruiken.  Zo wordt u nog flexibeler en efficiënter aangezien u standaardisatie afdwingt, applicatieomgevingen snel en eenvoudig dupliceert en dynamisch inspeelt op het gedrag van uw applicatie.[1] Overzicht van contributers: http://stackalytics.com/

Toepassing voor nu en later

Eén ding is duidelijk: OpenStack is de juiste keuze voor nu én in de toekomst. Het platform wordt zeer actief doorontwikkeld op basis van input van gebruikers en er wordt iedere zes maanden een nieuwe versie van OpenStack uitgebracht. Bij deze nieuwe versies wordt de stabiliteit en veiligheid verhoogd en worden nieuwe functionaliteiten en diensten toegevoegd. Hiermee is OpenStack, mits er wordt gekozen voor het juiste type OpenStack-cloud, geschikt voor zowel uw legacy-applicaties, cloud-ready-applicaties als toekomstige ontwikkelingen die nu nog op de roadmap staan.

Meer weten?

CloudVPS OpenStack-workshop op 23 & 30 november

Cloudprovider CloudVPS organiseert een OpenStack-workshop, over hoe dit toekomstbestendige platform bijdraagt aan uw businessdoelstellingen. CloudVPS is OpenStack, OpenStack is CloudVPS!

Klik hier voor aanmelden en meer informatie.

Dit artikel delen:

Reacties

Het klinkt heel aardig en dynamisch: nieuwe functionaliteit toevoegen aan een applicatie binnen een paar uur. Mag ik zeggen dat ik daar niet in geloof? Daar komt heel wat meer bij kijken dan wat in dit artikel wordt geschetst. Dus stap even uit die infrastructuur-bubble alvorens zoiets te schrijven.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-14T14:35:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.