Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

IT-afdelingen op de proef gesteld

Nutanix over innoveren in 2018

Volgens Nutanix voltrekken zich in 2018 belangrijke verschuivingen in het datacenter. Virtualisatie van workloads zet door, net als integratie van legacy-systemen en de strijd om capaciteit en prestaties. Nieuwe mogelijkheden van big data, IoT en procesautomatisering stellen IT-afdelingen op de proef. Met een multicloud-aanpak zijn virtualisatie, storage, networking, computing en security volledig geïntegreerd.

Downtime. Vendor-lock in. Complexe architectuur. Kostbare public cloud-diensten. Druk vanuit de business om te vernieuwen. Het zijn problemen waar tal van IT-afdelingen mee te maken hebben. En niet alleen dat: ze moeten met oplossingen komen. Met alleen ‘draaiende houden van de bestaande IT-systemen’ komen ze niet meer weg. Innoveren is een must geworden.

De huidige ontwikkelingen vragen om een nieuwe kijk op IT, stelt Nutanix. Het acht jaar geleden opgerichte bedrijf uit de VS heeft inmiddels meer dan 7.800 klanten in 130 landen. Ruim een kwart daarvan zijn multinationals: chemiereuzen, transportbedrijven, vliegtuigmaatschappijen, bierproducenten, verzekeraars, banken, formule 1-teams, etcetera. Ze vertrouwen op Nutanix’ enterprise cloud OS-software voor alle mogelijke workloads en zijn enthousiast over de frisse kijk op Hyper-Converged Infrastructure (HCI) van deze relatieve nieuwkomer uit San José (Ca).

Disruptieve technologieën

Er is nogal wat aan de hand in het datacenter. “De focus verschuift van rekenkracht naar storage”, aldus Patrick van de Werken, senior director Nutanix Noord-Europa. Deze ontwikkeling valt grotendeels toe te schrijven aan big data-toepassingen en de snelle opkomst van tools voor gegevensanalyse. Wat betreft hardware zal dit resulteren in een nog snellere opmars van flash-technologie. Conventionele magnetische opslag verliest terrein. Bedrijven doen vaker een beroep op ‘all flash’ om prestaties te verbeteren en een einde te maken aan silo’s.

Nutanix voorziet dat leveranciers in 2018 nieuwe disruptieve technologieën op de markt zullen brengen, zoals NVMe en 3D XPoint. Deze technologieën kunnen data aanleveren met snelheden die we kennen van DRAM, maar tegen prijzen die vergelijkbaar zijn met die van flash-technologie. Deze ontwikkelingen zullen op termijn de flexibiliteit en opslagprestaties verbeteren en de operationele kosten terugdringen. 

24/7 available

In de multicloud-aanpak van Nutanix zijn alle clouds samengevoegd: private, public, distributed en edge. Zo worden virtualisatie, storage, networking, computing en security volledig geïntegreerd en kan een groter deel van het IT-budget worden besteed aan innovatie en waarde brengen voor de business. Dat is de kern van de zaak. Wie de leveranciers zijn maakt niet meer uit. De hardware die is aangeschaft, de software die is ingekocht, de clouddiensten die zijn afgenomen… het is geen issue meer om welke leveranciers en welke merken het gaat.

Eenvoud, dat is wat klanten willen, de duizelingwekkende complexiteit van vandaag de dag platgeslagen in eenvoudige IT-systemen die nooit verzaken. “We kunnen ons geen downtime permitteren”, aldus IT-manager Stefaan Fondu van Kinepolis in een bedrijfsvideo op YouTube. Het Belgische Kinepolis verwelkomt jaarlijks 24 miljoen bezoekers in vele tientallen bioscopen, die als de modernste ter wereld worden beschouwd. Fonduu is zeer te spreken over de overstap naar Nutanix. “Het kostte ons vroeger uren om een simpele upgrade te maken. Met de enterprise cloud OS-software van Nutanix doen we dat nu met één simpele click. Het systeem werkt altijd, is makkelijk te managen en we zijn 24/7 available.”

IT als nutsdienst

Er wordt vooruitgang geboekt met het beheer van applicatie-workloads en de inzet van gegevensanalyse voor de ontwikkeling van geavanceerde tools voor zakelijke automatisering. Deze tools luiden wellicht de definitieve start in van ‘zakelijke IT als nutsdienst’. Ze bieden bedrijven de mogelijkheid om voor het bewaken, beheren en meten van hun digitale systemen beleidsregels te definiëren, die platformonafhankelijk kunnen worden toegepast door slimme software.

Tenslotte worden er stappen gezet om de complexiteit van de hybride aanpak aan te pakken op infrastructuurniveau, applicatieniveau en zakelijk niveau. Wat de infrastructuur betreft worden de virtualisatietechnologieën (die zijn toegepast op het beheer van IT-bronnen) nu ingezet voor de IT-opslag en het netwerk. Producten en technologieën worden in rap tempo volwassen. 2018 zou weleens het jaar kunnen worden van het software defined data centre (SDDC). Dat betekent: complexiteit platslaan met één simpele click.

Event 6 maart

Kom meer te weten over de visie van Nutanix op 6 maart tijdens .NEXT in de Jaarbeurs. In een dagvullend programma worden alle belangrijke ontwikkelingen in het enterprise datacenter belicht. Voor IT-managers is het event een prima gelegenheid om te sparren met vakgenoten en ideeën uit te wisselen. Hoe brengt u IT naar het volgende level? Hoe gaat u de snelheid en eenvoud van de public cloud combineren met de controle, veiligheid en economische voorspelbaarheid van de private cloud? Het zijn hot issues voor IT-managers 

Registreer op http://www.nutanix.com/next-utrecht

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-05T09:57:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.