Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Ideaal startersklimaat in Veenendaal en omgeving

Met het ICT Campus startersloket

Via het startersloket worden jonge ICT-ondernemers ondersteund in het starten van een bedrijf en daarnaast gestimuleerd te versnellen. ICT Campus wil hiermee snellere groei realiseren van starters en jonge innovatieve bedrijven in Veenendaal en omgeving.

Businessplan onder de loep

Toekomstige ondernemers vinden bij ICT Campus de juiste hulpmiddelen om van hun bedrijf een succes te maken. Medewerkers van het startersloket gaan met de startende ondernemer in gesprek over de behoefte die hij of zij heeft en de manier waarop ICT Campus kan helpen. ICT Campus heeft een groot netwerk van ervaren ICT-ondernemers die starters kunnen begeleiden en coachen op verschillende gebieden. Onder andere op thema’s als netwerken en leiderschap, maar ook marketing, administratie en PR. Allereerst wordt het businessplan van de startup onder de loep genomen. Als financieringsmakelaar kan het startersloket van ICT Campus de starter koppelen aan business angels, investeerders, banken of andere fundingsnetwerken.

Het startersloket is opgezet voor ondernemers in de regio FoodValley die een bedrijf willen beginnen of net begonnen zijn op het gebied van ICT-software of applicaties, ICT in relatie met Food, ICT in relatie met Health en ICT in relatie met Tech. Na aanmelding wordt er samen bekeken welke onderdelen van het loket interessant zijn voor de startende ondernemer.

Deelname startersnetwerk

"Gratis lid van het startersnetwerk"

De ICT-starter wordt gratis lid van het startersnetwerk. Dit netwerk is gelinkt aan de Stichting ICT Valley, waar gevestigde ICT-ondernemers bij zijn aangesloten. Hier ontvangen zij nuttige informatie en worden zij uitgenodigd voor de activiteiten die ICT Valley organiseert, zoals netwerkborrels, seminars en informatieve bijeenkomsten. Daarnaast zijn er binnen dit netwerk regelmatig workshops speciaal voor starters, over bijvoorbeeld investor readiness, customer development en slimme marktanalyse.

In gesprek met: Wim Rutten van Qico, Quality In Control. Wim is, op uitnodiging van zijn buurvrouw.  in 2013 als starter in contact gekomen met ICT Valley en het startersloket. “Ik kon mee als introducé naar een bijeenkomst en daar kwam ik in gesprek met vele interessante mensen. Bij één van de leden heb ik daardoor mijn product verder kunnen laten ontwikkelen en marktonderzoek kunnen laten uitvoeren. Daarnaast heb ik mijn prototype laten beoordelen en mijn software getest.

Coaching

In het startersprogramma kan de ondernemer gekoppeld worden aan een coach. Deze ervaren ICT-ondernemer uit de regio FoodValley begrijpt voor welke uitdagingen de starter staat en helpt de ondernemer met het stellen van de juiste vragen op weg naar een succesvol bedrijf. De contacten zijn warm; het ICT Campus startersloket regelt zo een afspraak voor de starter.

Wim: “Tijdens mijn sparringsgesprekken praatten wij vooral over; wat vraagt de markt nu precies? Waar hebben bedrijven behoefte aan en hoe ga ik het aanpakken om aan deze behoefte te voldoen? Bij de start van een bedrijf of product is het raadzaam een andere kijk op de materie te hebben. Je hebt een doel waar je als ondernemer naar toe wilt en daar werk je ook naartoe. Dit brengt keuzes maken met zich mee. Keuzes zijn altijd toekomstgericht en de toekomst kan anders lopen dan je denkt. Daarom is het fijn de feiten voor jezelf in beeld te hebben. Hoog over enkele zaken vastleggen en de diepte in gaan wanneer nodig.

Funding

ICT Campus heeft een eigen funding community waar ondernemers uit de regio, investeerders en coaches aan verbonden zijn. In deze community houdt de starter zijn of haar businessplan tegen het licht. Wat is de potentie, haalbaarheid en investor readiness? Daarnaast is het voor de starter direct zichtbaar welke investeerder bij zijn of haar bedrijf zou passen. Zij kunnen daardoor direct contact leggen.

Training

In het ICT Accelerators Program trainen ervaren ondernemers de starter in het efficiënter verkopen van ICT-producten en diensten, waardoor de omzet verhoogt. In de trainingen is veel aandacht voor o.a. marktfocus, marketingcommunicatie, verkoop en netwerken. Na de trainingen is de ondernemer commercieel flink aangescherpt en klaar voor actie. In tegenstelling tot andere meer algemene verkooptrainingen, die gericht zijn op persoonlijke vaardigheden en ontwikkeling, legt dit programma de nadruk op het behalen van een hogere omzet met de verkoop van specifieke softwareproducten. Er zijn negen verschillende trainingen, die de ondernemer apart of in combinatie kan volgen:

          1. ICT Business Development
          2. Technologie (strategische keuzes)
          3. Software verkopen
          4. Verkoop via Resellers
          5. Verkoop aan OEM’s
          6. Effectief leads genereren (marketingcommunicatie)
          7. Cold Calling
          8. Professioneel offreren
          9. Omgaan met klanten

In het ICT Accelerator Program is ruimte voor eigen praktijkcases. Vanuit het netwerk worden zeer ervaren IT-entrepreneurs ingezet die op cases kunnen adviseren. Daarnaast zijn de trainers actief in de regio FoodValley en kennen daardoor ook omgeving-specifieke vraagstukken.

Wim: “Ook het bezoeken van presentaties en bijeenkomsten van ICT Valley bracht en brengt mij verder. De ene keer inhoudelijk, zoals bijvoorbeeld eens bij een bijeenkomst over leveringsvoorwaarden. Maar ook voor het netwerken. En juist nu ik enkele jaren bezig ben en wil groeien wordt dat netwerk steeds belangrijker. Op dit moment ben ik bezig met het schrijven van een boek en ook deze wil ik graag delen met dit netwerk. Mijn ervaring is dat je door deel te nemen aan de onderdelen van het startersloket je van het een in het ander rolt en alles wat op je pad komt kan je helpen. Mij heeft het zeker geholpen.”


ICT Campus

Het ICT Campus Programma is een samenwerkingsverband tussen overheid, onderwijsinstellingen en het IT-bedrijfsleven in de regio FoodValley. De Campus heeft als doel dat Veenendaal en omgeving in 2025 landelijk het ICT-Centrum voor Food, Tech en Health vormt. In de ICT campus werken bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheid samen aan het versterken van ICT in de regio. Samen zorgen de partners dat Veenendaal en omgeving dé ICT-banenmotor is met een optimaal vestigingsklimaat voor ICT-bedrijven en top ICT Onderwijs.Ook starter worden in regio FoodValley?  http://www.ictcampus-foodvalley.nl/vestigingsklimaat

Meer over het startersnetwerk http://www.ictvalley.nl/starters-groeiers-ondersteuning of over het ICT Campus startersloket http://www.ictcampus-foodvalley.nl/startende-ict-onderneming


Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-26T17:05:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.