Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

De inrichting van het groene datacenter

Fujitsu Liquid Immersion Cooling System

Hoe groen kun je het hebben? We zijn met ons allen verantwoordelijk voor een verantwoorde omgang met onze natuurlijke bronnen en energie. Dit bewustzijn leeft breed binnen onze huidige maatschappij, zowel in onze persoonlijke situatie als in het bedrijfsleven. Steeds meer organisaties besteden aandacht aan een zo laag mogelijke ‘Carbon Footprint’. Maar hoe kunnen we daar in de praktijk nu ons steentje aan bijdragen.

Hoe kunnen we een zo laag mogelijk ‘Carbon Footprint’ realiseren? Die vraag hebben zich ook de specialisten van Fujitsu gesteld toen ze de nieuwste generatie vloeistofgekoelde racks ontwikkelden. Fujitsu heeft al meer dan dertig jaar ervaring in de ontwikkeling van vloeistofgekoelde datacenterapparatuur en bijbehorende racksystemen. Het door Fujitsu nieuw ontwikkelde Liquid Immersion Cooling System wordt nu door Fujitsu op de markt gebracht. Fujitsu Nederland werkt hierbij nauw samen met Fujitsu Japan en geselecteerde partners, om het voor zijn relaties in Nederland mogelijk te maken deze nieuwe technologie toe te passen.

Belangrijkste voordelen

"De toegepaste 3M-vloeistof is niet geleidend én niet corrosief zodat een optimale koeling wordt bereikt zonder schade te veroorzaken aan de IT-componenten"

De belangrijkste voordelen van deze uiterst groene Fujitsu Liquid Immersion Cooling (LICS) technologie zijn niet alleen een veertig procent besparing op het stroomverbruik doordat vloeistof koeling veel efficiënter is dan luchtkoeling, er is in een datacenter ook een vijftig procent lager ruimtebeslag in vergelijking met normale racks. Ook is er sprake van een lagere gevoeligheid voor hoge temperaturen, luchtvochtigheid, vervuilde en zoute lucht, waardoor Fujitsu LICS-technologie ook in ongunstige klimatologische omstandigheden kan worden ingezet. Tot slot is er ook sprake van veel minder lawaai(overlast) doordat voor de koeling geen fans in de servers nodig zijn. Dit laatste is zowel belangrijk voor de datacentermedewerkers als voor de omgeving.

Verschillen met andere systemen

Fujitsu is niet de eerste die met een vloeistofgekoelde oplossing voor datacenters komt. Het nieuwe Fujitsu Liquid Immersion Cooling System onderscheid zich echter sterk ten opzichte van eerder op de markt gebrachte vloeistofgekoelde systemen doordat deze een aantal eigenschappen combineert. Zo wordt er voor de koeling een speciale vloeistof van 3M gebruikt. De toegepaste 3M-vloeistof is niet geleidend én niet corrosief – waarbij de datacenterapparatuur direct in contact met de vloeistof staat – zodat een optimale koeling wordt bereikt zonder schade te veroorzaken aan de IT-componenten. In het Fujitsu LICS-rack kan standaard server- en storageapparatuur worden gebruikt; het enige verschil is dat de systemen zonder fans worden geleverd of dat fans in de bios worden disabled. De toegepaste 3M-vloeistof is bovendien niet brandbaar; bij bijvoorbeeld oliegekoelde systemen is brandgevaar een reële mogelijkheid.

"Bezoek ons op stand 01B135"

Maar er is meer. Zo kan de koeling van de vloeistof geschieden met zowel water- als luchtgebaseerde koelsystemen. De Fujitsu LICS-racks kunnen worden opgesteld in ruimten waar minder voorzieningen zijn dan in de gebruikelijke datacenters. Hiermee kan worden bespaard op bouwtechnische voorzieningen, kosten van brandblusinstallaties en luchtzuiveringsinstallaties, terwijl aan de andere kant juist een hoge serverdichtheid – met bijbehorende energiedichtheid – kan worden gerealiseerd. In een standaard 24U Fujitsu LICS-rack kunnen op die wijze 48 high performance serversystemen worden geïnstalleerd. Hiermee wordt een zo efficiënt mogelijk gebruik van datacenterruimte én de beschikbare energievoorziening gerealiseerd.

Wanneer u geïnteresseerd bent in de toepassing van het Fujitsu Liquid Immersion Cooling System, kom dan op 31 oktober en 1 november naar Data & Cloud Expo, Jaarbeurs Utrecht. Bezoek ons op stand 01B135 en bekijk het systeem live. Registreer nu.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-12T13:22:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.