Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Creëer en Beheer Uw Multicloud-strategie in 4 Stappen

De digitale transformatie heeft in alle sectoren een plaats veroverd. Bedrijven doen daarbij vaak beroep op cloud services om die transformatie vlot te laten verlopen. Het grote aanbod aan cloud services zorgt echter voor een groeiende nood aan integratie.

Vele bedrijven, ongeacht hun grootte, zitten midden in een belangrijke evolutie. Geleidelijk aan verplaatsen ze steeds meer workloads van hun bedrijfsdatacenters naar multicloud-platformen. Enkele voorbeelden van cloud platformen zijn AWS, Microsoft Azure, Google Cloud Platform en VMware. Het loont de moeite om verschillende clouds te gebruiken. De ene workload doet het namelijk beter op een bepaald cloud platform, terwijl u voor de andere dan weer tijd en geld wint door een ander soort platform te kiezen. Het ontwerpen en beheren van verschillende platformen tegelijkertijd is echter niet eenvoudig. Zeker gezien de constante stroom van nieuwe tools, apps en features. Bovendien functioneert elke cloud-omgeving afzonderlijk, vereist het andere bestuurlijke en technische vaardigheden, heeft het een eigen architectuur en biedt het andere services aan. Er is dus een grote nood aan een efficiënte, flexibele en wendbare manier om multicloud-platformen te beheren met de reeds aanwezige infrastructuur binnen een bedrijf.

Waarom kiezen bedrijven voor een multicloud-strategie?

"Het juiste platform en type cloud kiezen voor elke soort workload loont"

Er zijn heel wat redenen waarom een bedrijf kan kiezen voor het uitbouwen van een multicloud-strategie. Elk bedrijf, van start-up tot groot internationaal bedrijf, zou een multicloud-strategie moeten overwegen als onderdeel van hun bedrijfscontinuïteitsplan als ze willen profiteren van de financiële voordelen ervan. Dankzij een multicloud-strategie kunt u voor elke bedrijfsapplicatie de meest geschikte cloud kiezen (intern, privé of publiek). Het juiste platform en type cloud kiezen voor elke soort workload loont. Het is de beste manier om uw IT-omgeving te optimaliseren en de groei van uw bedrijf te stimuleren. Een ander voordeel van een multicloud-strategie is dat u als bedrijf niet gebonden bent aan één leverancier. Als uw cloud aanbieder plots zijn strategie, SLA's of prijzen verandert, of als er een nieuw management aan zet komt, is het fijn om andere opties te hebben waar u snel op kunt terugvallen.

Transformeer uw digitale bedrijf met een multicloud-strategie

Weet u exact hoeveel verschillende clouds uw bedrijf gebruikt voor het hosten van systemen en applicaties? Hoe kunnen bedrijven de kracht van snel evoluerende technologieën implementeren en zo hun investeringen maximaliseren? Voor de meeste bedrijven is een multicloud-strategie het beste antwoord op deze vraag. Steeds meer bedrijven omarmen een multicloud-aanpak als onderdeel van hun digitale transformatiestrategie. Tot nu toe kon geen enkel type cloud de diverse vereisten en workloads van alle bedrijfssystemen en applicaties aan. Een multicloud-strategie geeft bedrijven de mogelijkheid om de beste technologieën en diensten van verschillende cloud aanbieders te combineren, om zo de best mogelijke oplossing te creëren specifiek afgestemd op hun bedrijf. Een multicloud-omgeving wordt speciaal op maat van een organisatie ontworpen. Voor een succesvolle multicloud-omgeving, zijn de volgende vier stappen cruciaal:

  • Planning - Begin met het analyseren van wat uw omgeving omvat. Probeer zo de infrastructuurbehoeften te definiëren, zoals de belangrijkste uitdagingen qua multicloud-management, maar ook de zwakke punten, een plan voor het herstellen van noodsituaties en bedrijfscontinuïteit, en deze ook effectief te beheren. Vergeet niet na te gaan hoe de interne infrastructuur afhankelijk is van cloud services, en omgekeerd. Het is de moeite waard om te onthouden dat uw IT-afdeling de IT-infrastructuur als geheel moet beheren en niet alleen de afzonderlijke cloud services.
  • Migratie - Wanneer de planningsfase goed is uitgewerkt, zal de daadwerkelijke migratie soepel verlopen. Of dan toch in theorie. Er kunnen zich altijd onverwachte problemen voordoen, maar een goed geplande migratie met vooraf gedefinieerde scenario's kan het risico minimaliseren. Zoek uit welke gegevens en apps baat zouden hebben bij een migratie naar de cloud. Plan en voer de migratie vervolgens uit vanuit het perspectief van strategieën, tijdslijnen, het migratieplan en de verantwoordelijkheden van medewerkers. Zo weet u precies wat u nodig hebt en waar u moet beginnen.
  • Optimalisatie - Nadat u uw gegevens en applicaties hebt gemigreerd, is het tijd voor tests en verificaties. Implementeer, beheer en optimaliseer uw IT-omgevingen, cloud platformen, configuratie en processen. Met de juiste combinatie van cloud platformen creëert u de nodige prestaties, flexibiliteit en efficiëntie.
  • Beveiliging - Naarmate het aantal applicaties, IT-systemen en workloads toeneemt, neemt ook de kans op een storing of beveiligingsprobleem toe. Elke cloud en elke gevirtualiseerde omgeving wordt blootgesteld aan unieke bedreigingen en heeft eigen beveiligingsmaatregelen om deze tegen te gaan. Neem de tijd om uw beschermingsbeleid te plannen en uit te voeren. Zo kan u het risico van gegevensverlies tot een minimum beperken. Bescherm uw applicaties en gegevens tegen inbreuken, detecteer bedreigingen en voorkom DDoS-aanvallen. De beveiliging van uw workloads vereist een uitgebreide aanpak die rekening houdt met onder andere 24/7 controle, tools, processen, geïmplementeerde systemen, technische architectuur, enz. U moet de mogelijkheid hebben om beveiligingsupdates en beleidslijnen erg snel uit te rollen en te implementeren, zowel op infrastructuur-, platform- en applicatieniveau.

Het kiezen van de juiste aanbieder en het juiste servicemodel voor uw cloud platform is een belangrijk onderdeel van een multicloud-strategie. Een betrouwbare partner vinden is net zo belangrijk! Iemand waarop u beroep kan doen voor het uitvoeren van de cloud migratie en het veilig en doorlopend beheren van de multicloud-omgeving. Doorloop zeker alle stappen bij het selecteren van een multicloud-strategie. Dan wordt de keuze van de juiste multicloud-aanbieder eenvoudig. Meer informatie over multicloud-services vindt u in onze nieuwe White Paper.

Meer weten?

Bezoek de Comarch website voor meer informatie over Comarch data centers, bijhorende diensten (SaaS, PaaS, IaaS) en cloud infraspace.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-23T15:50:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.