Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Modern werken begint bij veilig werken

Door William Jansen en Eric Bruseker

Dé werkplek bestaat niet meer. U en uw medewerkers werken immers waar het u uitkomt. Thuis, op kantoor, vanuit een restaurant of vanaf uw vakantieadres. U bepaalt uw werkplek, uw werktijden en de devices die u gebruikt steeds meer zelf. Flexibel en handig, maar er zijn ook aandachtspunten. Want waar een vaste fysieke locatie om het werk uit te voeren minder belangrijk wordt, is goede veiligheid steeds noodzakelijker. U heeft immers weinig zicht op de locaties, de devices en de webapplicaties die uw medewerkers gebruiken. Maar hoe faciliteert u dit flexibele werken zonder concessies te doen aan de veiligheid van uw data?

Security is prioriteit

In de praktijk zien wij dat het grootste deel van onze klanten hybride werkt. Een deel van de IT on premise, het andere deel van de data en applicaties in de cloud. Zowel cloud als on premise verdienen aandacht als het gaat om veiligheid. Wij zien gelukkig dat die aandacht er de laatste jaren ook steeds meer is. Waar security voorheen pas aan het eind van een proces aan bod kwam, is dat tegenwoordig steeds vaker aan bij de start van een nieuw project. Security by design!

Het begint bij mensen

Natuurlijk vinden wij het een goede ontwikkeling dat veiligheid steeds meer prioriteit krijgt. Toch geeft u dat nog geen garantie. Want uit ervaring weten wij dat alles valt of staat met bewustwording in de organisatie. Het begint dus bij uw medewerkers. Zij moeten het beleid van uw organisatie kennen en omarmen. Wij noemen dat ook nog wel eens de human firewall. Vervolgens is er uiteraard nog de inrichting van de IT. Die moet op orde zijn. Een goede rolverdeling en koppeling van de juiste rechten vormen daarbij de eerste stap. Ga er daarbij altijd vanuit dat niets te vertrouwen is. Met die uitgangspositie kunt u vervolgens rechten toekennen en bepaalt u vanaf welke devices, netwerken en locaties u toegang wilt verlenen. Een goed idee is om hierbij multi-factor authenticatie toe te passen. Zo krijgen onbevoegden geen beschikking over uw data.

De onmisbare cloud

Uiteraard is de cloud bij de moderne werkplek onmisbaar. Wij zien regelmatig dat met argusogen naar de cloud wordt gekeken. Onterecht! Met de juiste voorzorgsmaatregelen is de cloud wel degelijk veilig. Sterker nog. De cloud biedt met het oog op veiligheid voordelen ten opzichte van een on premise omgeving. Updates worden immers automatisch uitgevoerd in tegenstelling tot bij een traditionele omgeving. Vorig jaar zijn er een aantal ransomware uitbraken geweest. Veel van deze uitbraken hadden voorkomen kunnen worden wanneer er tijdig gepatcht was. On premise is dit in de praktijk nog wel eens lastig, maar in de cloud is dit een stuk eenvoudiger.

Platform visie

Uiteraard komt er bij de veiligheid rondom de moderne werkplek veel kijken. Vraagt u zich af hoe u te werk moet gaan en waar u allemaal aan moet denken? Wij begrijpen dat u niet zit te wachten op een aparte oplossing voor elk pijnpunt, wat een wildgroei aan oplossingen in de omgeving tot gevolg heeft. Bovendien is het lastig omdat u dan voor elke oplossing expertise in huis moet hebben. Daarom adviseren wij een platform waarin meerdere oplossingen, van verschillende fabrikanten, kunnen worden gekoppeld en waarmee alle onderdelen binnen uw IT-security integraal met elkaar zijn verbonden en intelligentie kunnen delen. Benodigde acties richting andere componenten in het platform vinden automatisch plaats. Er is geen overlap of tekort in functionaliteit, incidenten zijn sneller op te sporen en beter te managen. Ook heeft u een completer en sneller inzicht. Handig voor het aantonen van compliance. De totale beheers- en exploitatiekosten kunnen hiermee fors verlaagd worden en de security wordt nog krachtiger en effectiever.

Van Roadmap tot en met uitvoering

Om tot dat platform te komen, maken wij allereerst een roadmap. Daarbij kijken wij welke expertise en oplossingen u al in huis heeft, waar u nu staat, wat u wenst en bepalen wij de route om tot het securityplatform te komen. Zo werken wij op een efficiënte manier zonder dat wij de bestaande omgeving volledig hoeven uit te faseren. Daardoor is de adoptiegraad bij interne medewerkers hoog en worden desinvesteringen geminimaliseerd. Vervolgens helpen wij u met de daadwerkelijke uitvoering.

Meer weten?

Neem contact op met William of Eric.

Dit artikel delen:

Reacties

Pfff.. ben ik toch blij dat ik niet zo'n standaard bullshit baan heb.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-25T21:25:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.