Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

De moderne werkplek

Gartner heeft een nieuwe term: workspace aggregation. Dit betekent: werk en privé komen samen en versmelten in de werkplek. Daarbij wordt de werkplek gedefinieerd als de interface tussen mensen enerzijds en data en applicaties anderzijds.

Rekening houden met privégebruik

De aanjager achter workspace aggregation is BYOD of CYOD: mensen gebruiken privé en op hun werk hetzelfde apparaat. Dat begon met de telefoon, die zowel zakelijk als privé wordt gebruikt. Maar in toenemende mate zien we ook laptops en tablets met zo’n dubbelfunctie. Overdag wordt die gebruikt om toegang te krijgen tot het ERP-systeem, ’s avonds spelen de kinderen er een spelletje op of kijken YouTube. De verwachting is dat dat ook in ons land steeds vaker zal voorkomen.

Dit betekent nogal wat voor het werkplekmanagement. Zeker omdat een laptop een veel opener karakter heeft dan een smartphone. Daarom is het op een laptop lastiger om een goede scheiding aan te brengen tussen zakelijk en privé. Dit vereist een holistische kijk op de werkplek, waarbij aandacht moet zijn voor enerzijds het gebruiksgemak en anderzijds de security.

Security en gebruiksgemak

""Schaduw-IT onder ogen zien en bedenken hoe hiermee om te gaan”"

In het verleden waren gebruiksgemak en security vaak twee kanten van dezelfde medaille. Alle maatregelen die je nam om de security te vergroten, hadden impact op het gebruiksgemak. Dat accepteren medewerkers vandaag de dag niet meer. Als consument is het zo eenvoudig geworden om allerlei online diensten te nemen, dat gemak willen ze op hun werk ook. Als een tablet of laptop thuis tv of als audio-installatie fungeert, dan willen ze op hun werk niet ineens beperkt worden in welk apparaat ze voor welke taak gebruiken. Bovendien kiezen ze zelf wel met welke applicaties ze willen werken, en dat zijn niet altijd de tools die de organisatie voorschrijft. Dat kun je schaduw-IT noemen en verbieden, je kunt ook onder ogen zien dat het gebeurt en een manier bedenken om er goed mee om te gaan.

Belang werkplek neemt toe

Bij dit alles komt nog eens dat de werkplek vandaag voor veel meer taken wordt gebruikt dan tien jaar geleden. Neem een operator in een fabriek. Die had destijds niet eens een werkplek. Vandaag de dag staat diezelfde operator niet langer naast de machine om knoppen te bedienen, maar zit in het naastgelegen kantoor en houdt de machine op afstand in de gaten. Die machine geeft zelf aan wanneer die onderhoud nodig heeft, want sensoren monitoren alles.

Meer weten?

In dit complexe speelveld de juiste keuzes maken voor wat betreft de werkplek, is geen sinecure. Onbegrensd werken betekent voor iedereen wat anders. Axians is er van overtuigd dat ICT een faciliterende functie moet hebben voor de organisatie. Benieuwd welke ontwikkelingen op jouw organisatie afkomen en wat de impact daarvan is op de werkplek? Download dan ons trendboek met vijf trends die al gaande zijn en de komende jaren grote impact gaan krijgen.

De werkplek verandert. Verandert jouw organisatie mee?

Dit artikel delen:

Computable.nl over Axians

Hele bedrijfsdossier van Axians

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-23T16:58:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.