Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Zit u vast aan verouderde apparaten? Endpoint Central helpt u met moderniseren

Bill Gates deed ooit deze beroemde uitspraak over zijn nalatenschap (legacy): ‘Nalatenschap is stompzinnig! Ik wil geen nalatenschap.’ Maar ondernemingen kijken op een andere manier naar verouderde apparaten (legacy devices). Leidinggevenden hebben vaak een aversie tegen risico's en huldigen de opvatting ‘als het niet kapot is, hoef je het ook niet te maken’.

De grootschalige onderbrekingen in het vliegverkeer in januari 2023 waren bijvoorbeeld te wijten aan het verlengde gebruik van verouderde hardware in het pilotenalarmsysteem. Dat gebeurde ondanks het feit dat deskundigen en beambten al jaren daarvoor aan de bel hadden getrokken dat het systeem moest worden vervangen door geavanceerde tools.

Het is de moeite waard te vermelden dat sinds april 2023 nog 3,78% van alle Windows-desktops gebruikmaakt van Windows 7. CentOS blijft een markaandeel van 8,1% houden op alle websites die Linux-distributies draaien, ondanks dat het besturingssysteem in 2021 al was beëindigd. Nu Microsoft het einde van de ondersteuning voor Windows 10 heeft aangekondigd voor 2025, is er weinig tijd meer voor verouderde eindpunten in uw organisatie.

Waar komt Endpoint Central om de hoek kijken?

Elke IT-besluitvormer en CISO neemt de tijd om een moderniseringsstrategie te bepalen, terwijl er in hun bedrijf behoefte bestaat aan een oplossing die een breed scala aan apparaten en besturingssystemen beheert – vooral de verouderde. Endpoint Central helpt uw onderneming op basis van deze:

1. Het belang begrijpen van verouderde apparaten in uw omgeving:

Om echt te begrijpen hoe belangrijk de rol van oudere apparaten in uw dagelijkse activiteiten is, hebt u zowel een gedetailleerd als een panoramisch overzicht van uw IT-bedrijf nodig.

 • Tot in detail weten hoe uw eindpunten op oudere besturingssystemen werken.
 • Eindpunten indelen op basis van hoelang ze al in uw organisatie zijn.
 • Verouderde software in uw netwerk opsporen.
 • De garantiebepalingen van uw eindpunten kennen.
 • Uw netwerk scannen op apparaten die van een verouderd besturingssysteem kunnen worden geüpgraded naar Windows 11.

2. Verouderd of modern – Endpoint Central ondersteunt uw patches

Wist u dat sinds 2020 75% van het wereldwijde netwerk van geldautomaten op Windows 7 draait? Buiten het verstrekken van geld maken geldautomaten deel uit van de centrale bancaire systemen van een bank. Microsoft heeft aangekondigd dat het de ondersteuning voor Windows 10 in 2025 beëindigt.

Wist u ook dat 68% van alle organisaties die slachtoffer zijn geweest van een ransomware aanval niet beschikte over effectieve procedures voor kwetsbaarheids- en patchbeheer? Dat geeft het belang aan van het patchen en updaten van verouderde besturingssystemen en toepassingen.


Met Endpoint Central kunt u:

 • Patches toepassen op verouderde besturingssystemen van eindpunten en servers. Als de patchondersteuning voor een besturingssysteem wordt beëindigd, kunt u nog wel de toepassingen in die verouderde systemen patchen.
 • De eindpunten met een besturingssysteem dat aan het einde van zijn levensduur is, in quarantaine plaatsen met behulp van netwerktoegangscontrole.
 • Software met een hoog risico bewaken: De vervaldatum van de verouderde software en het aantal dagen voor het einde bijhouden.

3. Verouderde apparaten kunnen de zwakste schakel vormen in uw beveiligingsketen: versterk ze met behulp van beveiligingsconfiguraties

Volgens Morphisec zijn eindpunten met verouderde besturingssystemen vaak onderdeel van de centrale operationele structuur van een organisatie. En het is lastig om ze offline te halen voor een upgrade, vooral in de gezondheidszorg, de financiële sector en bij productiebedrijven.

Bij ManageEngine begrijpen we hoe groot dat probleem is. Endpoint Central kan u helpen met het volgende:

 • Firewalls configureren op verouderde apparaten.
 • Wachtwoordbeleid instellen, waarmee u de beveiliging van verouderde eindpunten versterkt, en dreigingen van binnenuit en beveiligingsaanvallen van buitenaf voorkomt.
 • Gebruikersbeheer implementeren om het aantal gebruikers te beperken dat toegang heeft tot verouderde apparaten. Met Endpoint Central kunt u kiezen welke gebruikers toegang hebben tot uw verouderde eindpunten.
 • Datalekken van USB-apparaten voorkomen door een Zero Trust-model te implementeren. Een lijst maken met geverifieerde randapparatuur voor gegevensoverdracht van en naar uw verouderde eindpunten.
 • Rechten beheren met gebruikersaccountbeheer: Beheerdersrechten intrekken voor onbedoelde gebruikers en het principe van minimale rechten afdwingen;
 • Verouderde beveiliging van besturingssystemen aanscherpen.
 • Verouderde protocollen uitschakelen zoals Telnet, SMB, SNMP en TFTP die uw IT kwetsbaar kunnen maken voor dreigingen en waarmee hackers zich toegang kunnen verschaffen tot uw netwerk.
 • Ervoor zorgen dat eindgebruikers certificaatfouten niet negeren, veilig browsen mogelijk maken, onbeveiligde plug-ins beperken, automatische bestandsdownloads uitschakelen en add-ons voor Internet Explorer beheren.
 • Toepassingen op de acceptatie- en blokkeerlijst zetten, en op verouderde eindpunten de gebruikersrechten tot deze toepassingen beperken.

4. Uw verouderde besturingssysteem moeiteloos upgraden naar een modern besturingssysteem met behulp van OS Deployer van Endpoint Central

De functie Imaging en implementatie van besturingssystemen van Endpoint Central helpt u met het volgende:

 • Volledig geautomatiseerde (zero-touch) implementatie van het door u gewenste besturingssysteem.
 • Hardware-onafhankelijke implementatie. U hoeft zich nooit zorgen te maken dat er meerdere merken computers in uw organisatie worden gebruikt.
 • Migratie van gebruikersprofielen. Verkort de tijd die nodig is voor het aanpassen van gebruikersprofielen op nieuwe computers, zodat gebruikers al op dag één van de migratie productief kunnen zijn.

5. Energie besparen tijdens het moderniseren

Als uw organisatie gebruikmaakt van verouderde hardware zoals CRT-beeldschermen en logge servers, helpt Endpoint Central u onder andere op de volgende manieren met het reduceren van kosten:

 • De helderheid aanpassen of het beeldscherm uitschakelen als het niet wordt gebruikt.
 • De systemen in de slaapstand houden.
 • Systemen op afstand uitschakelen.
 • Alleen de harde schijf uitschakelen.

Maar wat gebeurt er nadat u uw IT hebt gemoderniseerd? Helpt Endpoint Central u met het beheren en beveiligen van uw moderne apparaten?

Endpoint Central kan apparaten van Windows 7 tot en met Windows 11 beheren. Het maakt gebruik van zowel clientoplossingen als moderne beheermogelijkheden. Die brede ondersteuning is bedoeld om bedrijven te helpen op een gefaseerde, geplande en geleidelijke manier te moderniseren.

Onze UEM-oplossing is bijna twintig jaar geleden ontwikkeld als hulpmiddel voor IT-afdelingen van bedrijven, en wordt tegenwoordig gebruikt voor het beheren van zo'n 20 miljoen eindpunten van 25.000 klanten over de hele wereld. Klaar om aan de slag te gaan? U kunt nu 30 dagen gratis een onbeperkt aantal eindpunten beheren en beveiligen.

Naam auteur: Subramaniam G

Over de auteur: Een beginnende marketeer die nieuwsgierig is naar het evoluerende technologische landschap.

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-07T10:07:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.