Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Wat levert HNW nu eigenlijk op?

Dit artikel delen:

Kostenbesparing, meer verantwoordelijkheid voor werknemers en nieuwe manieren van samenwerken. Dat is een greep uit de opbrengsten van Het Nieuwe Werken (HNW) voor organisaties. Het onafhankelijke Platform Over Het Nieuwe Werken heeft onlangs de Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken uitgevoerd onder 5300 respondenten. Die professionals op het gebied van hrm, facilitaire zaken en managers, reageerden op stellingen rond de centrale onderzoeksvraag: Wat heeft Het Nieuwe Werken (HNW) opgeleverd?

Reductie van kosten

Uit de enquête blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagde organisaties werkt volgens de principes van Het Nieuwe Werken. Voor werkgevers is het besparen van kosten een belangrijke reden om werken in een moderne vorm te omarmen. 56 procent van de respondenten geeft aan dat besparen op de huisvesting nog steeds de belangrijkste reden is om Het Nieuwe Werken in te voeren. De onderzoekers concluderen dat de behoefte om te besparen met HNW  de afgelopen drie jaar alleen maar groter is geworden. 

Meer verantwoordelijkheid werknemers

34 procent van de respondenten wil meer verantwoordelijkheid geven aan werknemers. 30 procent wil met HNW tegemoet komen aan de wensen van de werknemers. Verder worden 'goed werkgeverschap' (20 procent) en 'verhogen van productiviteit' (17 procent) als reden genoemd. Volgens 8 procent van de respondenten heeft de invoering van Het Nieuwe Werken 'niets opgeleverd'.

Wat vinden werknemers?

Maar liefst 64 procent van de ondervraagde werknemers geeft aan meer energie in het werk te kunnen steken door HNW. 69 procent stelt productiever te werken, 88 procent ervaart meer vrijheid 66 procent heeft nu meer plezier in het werk. De onderzoekers: 'Die cijfers onderschrijven de positieve invloed op het welzijn van medewerkers.' 

Beleving van samenwerken is anders

Het is voor veel respondenten nog niet helemaal duidelijk of HNW ook betere manieren van samenwerken oplevert. 20 procent van de respondenten zegt dat de kwaliteit van samenwerking is verbeterd sinds de implementatie van Het Nieuwe Werken. Bijna de helft vindt dat het niet is veranderd en een kleine 20 procent kan er nog niets over zeggen omdat het pas net is ingevoerd.

De beleving van van samenwerken is wel veranderd. Bijna de helft (46 procent) van de respondenten is anders gaan samenwerken sinds Het Nieuwe Werken is ingevoerd.

De onderzoekers: 'Er wordt meer gewerkt op basis van vertrouwen en output, mensen zijn meer verantwoordelijkheid gaan nemen voor deadlines en hebben beter leren omgaan met tijd en productiviteit. Er wordt bewuster samenwerking gezocht met collega's waarmee de 'klus' geklaard moet worden, bewuster gezocht naar geschikte momenten van samenwerken en bewuster gekeken naar het indelen van tijd en plaats.' Respondenten geven aan dat agenda’s beter worden bewaakt en chats en videovergaderingen voor veel respondenten in iddels gemeengoed zijn.

Creatiever en efficiënter

'Door de nieuwe manieren van samenwerken verandert ook het contact met collega’s. Dat wordt creatiever en efficiënter. Technologie speelt daarbij een grote rol, maar gedrag is cruciaal', vervolgen de onderzoekers van het platform Over Het Nieuwe Werken.

E-book Online Samenwerken

Meer weten over Het Nieuwe Werken en hoe online samenwerken uw organisatie kan verbeteren? Download het gratis e-book ‘Online samenwerken’ Daarin vindt u alles over de mogelijkheden voor online samenwerken, de implementatie ervan en inspirerende verhalen van andere professionals die door online samenwerken  steeds efficiënter werken.

Dit artikel delen:

Webinar

Terugblik webinar Personeelsdossiers digitaliseren in de praktijk

Tijdens het webinar ‘Personeelsdossiers digitaliseren in de praktijk’ zijn o.a. de praktijkervaringen van TMZ en Jumbo met het automatiseren van documentintensieve HR-processen gepresenteerd.

Bekijk WebinarBusiness Case

Mobiel Printen Erasmus Universiteit

25.000 studenten printen vanaf hun eigen mobiel bij Erasmus Universiteit


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-28T14:36:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.