Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Are You Ready For Any?

Vorige week was de Europese editie van VMware’s grootste cloud- en virtualisatiecongres VMworld. De Fira werd bezocht door ruim 10.000 geïnteresseerden, afkomstig uit 96 landen. Vanuit Ricoh zien we het belang van cloud en virtualisatie binnen werkomgevingen steeds groter worden.

Onze werkomgeving wordt steeds meer 24/7. Continue beschikbaarheid, beheersbaarheid en veiligheid van de IT-omgeving zijn hierbij grote uitdagingen. Hoe realiseert u dat, als IT Manager?

Werknemers stellen ook steeds meer eisen aan de IT omgeving. Het aanbod van applicaties moet aansluiten op de behoeftes van de werknemer. Het gebeurt nu al dat werknemers naar de cloud gaan buiten de organisatiestructuur om en hier zelf hun applicaties gaan downloaden. Hoe houdt u, als IT manager, hier grip op? En moet u dit willen?

Op 26 november gaat Ricoh samen met u in op deze uitdagingen tijdens het webinar Cloud & Virtualisatie.

Als inleidig op het webinar, geeft onze specialist vanuit Ricoh: Eddie Pisters een terugblik op het event:

Het thema van dit jaar: ‘Ready For Any’. Een titel die tot mijn en ieders verbeelding spreekt. Wat ik ook prettig vond is dat de keynotes in de basis gingen over: Build, Run, Deliver, Secure, One Cloud, Any Application and Any Device. Deze kapstok biedt een aangename structuur in de toch vaak complexe materie rondom de digitale werkplek en cloudtoepassingen. Naast het grote nieuws rondom de overname van EMC door Dell, veel aandacht voor de volgende tracks:

Software Defined Data Center

Dit is natuurlijk hèt topic van vandaag de dag. VMware is er helemaal klaar voor. Servervirtualisatie met vSphere is natuurlijk bekend bij iedereen. Inmiddels zijn daar Virtual SAN (storagevirtualisatie) en VMware NSX (netwerkvirtualisatie) aan toegevoegd. Uitrollen en beheren met vRealize en klaar! Mooie producten waarmee we IT weer een stuk eenvoudiger hebben gemaakt en we schaalbaarder zijn dan ooit tevoren. We hebben de mogelijkheid om ons snel aan te passen aan de steeds weer veranderende behoeften. Heel gaaf trouwens om een live demo van een vMotion te zien waarbij een Virtuele Machine overfailed van een on-premises ESX host naar een AWS omgeving.

Storage is een uitdaging geworden voor veel organisaties. Het is een van meest kostbare, zo niet het duurste onderdeel van je datacenter en vraagt om specialistische kennis om de boel te onderhouden. Bij veel bedrijven is het storage ook nog enkelvoudig uitgevoerd en daarmee single-point-of-failure. Als het storage uitvalt heeft dit een enorme impact op de continuïteit. Door storage te virtualiseren, creëren we dezelfde flexibiliteit voor opslag als we al gewend zijn voor virtuele servers. Storage wordt software! Goede deduplicatie-algoritmes dragen er toe bij dat toenemende storagebehoeftes er niet zonder meer toe leiden dat we iedere twee jaar extra hardware moeten aanschaffen. Onvoorstelbaar eigenlijk dat er nog zoveel storagepartijen hetzelfde doen als vroeger. Zogenaamde All-Flash appliances zijn hip en in opmars. Ze bieden veel IOPS, maar het gaat natuurlijk om de combinatie van IOPS en latency. Consistente performance is de sleutel tot het succes van bijvoorbeeld een VDI-implementatie. Interessant om te zien dat Atlantis Computing en Pure Storage daar allebei hun eigen filosofie over hebben.

End-User Computing

Wordt 2016 het jaar van VDI? Ik betwijfel het en ik durf zelfs te beweren dat het waarschijnlijk nooit gaat komen ook. End-user computing (EUC) gaat natuurlijk wel wat verder dan een virtuele desktop alleen. ‘Mobile is the new desktop’ vertelde Sanjay Poonen in zijn keynote op VMworld en ik ben het met hem eens. Wat hij daarmee zegt is dat het operating systeem er in principe niet meer toe doet, het gaat om de applicatie. Toch wordt Windows 10 nog op diverse momenten geroemd. Het nieuwe paradepaardje van Microsoft dat nu echt ondersteuning biedt voor alle (mobiele) apparaten staat in een live demo van AirWatch centraal. Heel fraai om te zien overigens dat applicaties automatisch uitgerold worden na registratie met behulp van enkel een e-mailadres.

Als het om video- en 3D-acceleratie gaat, weet dan dat NVIDIA GRID met hun nieuwe Tesla M6 en M60 kaarten fantastische dingen kunnen doen. In hun datasheet vind je meer specificaties. AMD stond dan weliswaar niet op de Solutions Exchange in Barcelona, maar in San Francisco waren ze er wel bij. Lees hier het artikel over AMD’s wereldprimeur van de eerste hardware gebaseerde GPU oplossing. Last but not least is security een belangrijk onderwerp. De combinatie van VMware Identity Manager, AirWatch en VMware NSX maken het mogelijk om applicaties veilig te distribueren, SSO toe te passen en een VPN per applicatie op te zetten. Belangrijke zaken voor bedrijven die BYO-apparaten nu nog met een generieke VPN toegang bieden tot het datacenter. Ik vroeg aan Harry Labana (VP End-User Computing VMware) naar de roadmap van applicatievirtualisatie met ThinApp. Hij bevestigde dat ThinApp integraal onderdeel uit blijft maken van de Horizon suite, maar benadrukte dat we niet moeten virtualiseren om te virtualiseren. ThinApp is een prachtig product, maar pas het alleen toe als isolatie een vereiste is. Mag ik Project Enzo natuurlijk niet vergeten: Een nieuwe generatie hybride cloud architectuur, ontworpen om virtuele workspaces vorm te geven. Enzo is een project codenaam voor de versmelting van desktopmanagement van: managementplatform, Admin UI, capaciteit, provisioning, desktop content management en integratie van identiteit (vIDM). Hyperconverged oplossingen zoals VMware EVO en anderen zullen worden verrijkt met zogenaamde smartnodesoftware. Hier in een korte video gedemonstreerd, maar je kunt er ook over lezen op het blog van Louis Cheng. 

HybridCloud

Er is nog altijd geen harde lijn te trekken tussen private cloud en public cloud. De vertaalslag moet volgens VMware worden gemaakt van een hybride cloud naar een ‘Unified’ hybride cloud. Bedrijven moeten hun on premises applicaties en data onverminderd kunnen uitwisselen met Google, AWS en willekeurige andere cloudprovider. Je datacenter en applicaties naadloos uitbreiden of verplaatsen naar de cloud. Workloads kunnen eenvoudig van onsite naar de cloud en weer terug verplaatst worden als de applicatie daarom vraagt. Ik verwacht dat de rol van VMware NSX hierin steeds belangrijker zal worden.

Veranderende IT-omgeving

Applicatiebeschikbaarheid en integere data staan centraal in een veranderende IT-omgeving. Applicaties moeten mobiel, veilig, eenvoudige aan te passen en creatief zijn. Dat leren ze in de VMware Cloud Academy, leuk gevisualiseerd in filmpje een en filmpje twee, welke werden getoond tijdens de keynotes.

Een interessante quote die ik nog voorbij hoorde komen: “It's no longer the big beating the small, it's the fast beating the slow”.

Meer weten?

Op 26 november praten wij u tijdens een live webinar bij over alle highlights van VMworld. Aansluitend laten we zien hoe ‘werken nieuwe stijl’ technisch te realiseren is, met de juiste integratie en IT-framework.

Highlights VMworld

1.         Software Defined Data Center (SDDC)
2.         End-User Computing
3.         Hybrid Cloud
4.         Cloud Native Applications

Schrijf u nu in!

Dit artikel delen:

Webinar

Terugblik webinar Personeelsdossiers digitaliseren in de praktijk

Tijdens het webinar ‘Personeelsdossiers digitaliseren in de praktijk’ zijn o.a. de praktijkervaringen van TMZ en Jumbo met het automatiseren van documentintensieve HR-processen gepresenteerd.

Bekijk WebinarBusiness Case

Mobiel Printen Erasmus Universiteit

25.000 studenten printen vanaf hun eigen mobiel bij Erasmus Universiteit


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-10-22T17:05:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.