Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hobbelt u nog steeds van wifi-netwerk naar wifi-netwerk of werkt u onverstoorbaar door?

Wifi of 4G: wat kiest u?

Dit artikel delen:

Om te werken heeft u tegenwoordig geen vaste plek meer nodig. Dankzij laptop, tablet en smartphone heeft u de vrijheid om te werken waar u wilt. Het enige wat u nodig heeft is een betrouwbare internetverbinding. Maar gebruikt u nog wifi of doet u het via het mobiele 4G-netwerk?

Waar u ook bent u wilt gesprekken kunnen voeren, berichten versturen en ontvangen en uiteraard allerlei bedrijfstoepassingen gebruiken die zich in de cloud of op uw eigen server bevinden. Daarvoor heeft u een goede internetverbinding nodig en dat kan op twee manieren. Voorheen werd vooral wifi gebruikt, maar tegenwoordig is 4G een uitstekend en misschien wel beter alternatief. Wat zijn de verschillen en welke voordelen levert het u op?

Wifi is omslachtig

Nog niet zo heel lang geleden was u vooral afhankelijk van wifi-netwerken om uw werk te doen. Op bezoek bij een klant of leverancier is dan wel toegang tot hun bedrijfsnetwerk nodig en dat is vooral vanwege veiligheidsredenen vaak niet toegestaan. Of u moet eerst het wachtwoord zien te achterhalen, waarna u op een afgescheiden gastennetwerk terechtkomt met helaas een nogal beperkte bandbreedte. Op het gastennetwerk heeft u regelmatig last van vertragingen, vooral als er meerdere bezoekers aanwezig zijn. Dat werkt niet echt lekker.

Wifi is niet altijd veilig

In openbare gelegenheden zoals cafés en restaurants is vaak een openbaar wifi-netwerk aanwezig. Maar dat kunt u beter links laten liggen, omdat het eenvoudig misbruikt kan worden door kwaadwillende. Zo’n wifi- netwerk is bijvoorbeeld makkelijk af te tappen, zodat zowel uw privégegevens als bedrijfsgegevens niet veilig zijn. U loopt ook nog het risico dat uw laptop, tablet of smartphone gehackt wordt.

Hackers maken bijvoorbeeld gebruik van valse hotspots. U denkt van het netwerk van een restaurant of treinstation gebruik te maken omdat de naam dit lijkt aan te geven, maar dat is dan een valstrik. Maakt u verbinding, dan loopt al uw netwerkverkeer ineens via de laptop van de hacker, die vervolgens alles kan lezen en zelfs wijzigen. Een variant is dat een hacker kijkt met welke draadloze netwerken u eerder verbinding heeft gehad. Door vervolgens zelf een netwerk met dezelfde naam te starten, maakt uw apparatuur daar automatisch gebruik van zonder dat u er erg in heeft.

Veiliger en sneller

Het is dus omslachtig en niet zonder risico’s om wifi-netwerken te gebruiken op openbare plaatsen En u kunt moeilijk een persoonlijke beveiligingsexpert meenemen zodra u op pad gaat. Gelukkig is dat ook helemaal niet meer nodig. Dankzij 4G is het mobiele telefoonnetwerk tegenwoordig zo snel dat het geen voordeel meer oplevert om buiten de deur van wifi-netwerken gebruik te maken.

Data wordt via 4G op hoge snelheid verzonden en ontvangen, zodat u kunt doorwerken alsof u nog op kantoor zit. Ook als u op een openbare plek zit of in uw auto. Omdat u van het besloten telefoonnetwerk gebruikmaakt, loopt u geen risico dat een hacker toegang krijgt tot uw apparaten. Dit omdat alle communicatie rechtstreeks verloopt via de zendmasten van de telecomprovider en niet via het lokale wifi-netwerk van bijvoorbeeld een café - en dus al helemaal niet via die valse hotspot op de laptop van een kwaadwillende.

Altijd verbonden en stabiel

Via 4G kunt u buiten de deur eigenlijk alles doen wat u voorheen alleen via een wifi-netwerk kon doen. Zoals uw bedrijfsapplicaties gebruiken en grote bestanden ontvangen of versturen. Vanwege de hoge snelheid en de stabiliteit van de verbinding kunt u zelfs films bekijken en gesprekken voeren zonder nare haperingen of onderbrekingen. Is het tijd om te vergaderen? Ook dat kan perfect via 4G, met of zonder beeldverbinding, dus u hoeft er niet speciaal voor naar kantoor te rijden. Vergaderen kan nu vanaf elke plek.

Nog een belangrijk voordeel is dat u met 4G constant verbinding heeft. Werkt u via het wifi-netwerk van een klant of een restaurant, maar is het tijd om weer op pad te gaan? Dan moet u de verbinding verbreken en bent u tijdelijk niet bereikbaar. Werkt u via 4G, dan hoeft u geen lopende taken af te breken of applicaties te sluiten. Alles kan gewoon actief blijven. Een download, upload, of complexe query op de database die veel tijd nodig heeft kan rustig op de achtergrond doorlopen.

Er blijven misschien nog een paar plekken over waar het wel zin heeft om van een wifi-netwerk gebruik te maken. Bijvoorbeeld als u een dag op kantoor doorbrengt of vanuit huis werkt. Al zal er in de nabije toekomst steeds minder reden zijn om niet ook daar 4G of zelfs 5G te gebruiken.

E-book vol praktische tips over mobiele telefonie: voordelig, veilig en slim mobiel werken

Als MKB'er wilt u altijd en overal bereikbaar zijn voor uw klanten en prospects. Maar natuurlijk wel via een 100% veilige verbinding én tegen de laagste prijs. Voor veel MKB'ers valt wat dat betreft nog een hoop winst te behalen.

Wist u bijvoorbeeld dat het vaak voordeliger is om voor 4G te kiezen in plaats van voor een wifi-verbinding? Of wat u moet doen om te voorkomen dat u gehackt wordt via Bluetooth? En hoe zit het eigenlijk met belastingaftrek van zakelijke telefonie?

U leest het in dit e-book. Want bereikbaarheid kan slimmer, veiliger en voordeliger. Inclusief tips en ervaringen van collega-ondernemers!

Dit artikel delen:

Connected Lounge: State-of-the-art experience center


Ins & Outs van vast-mobiel integratie


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-21T08:00:00.000Z