Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Efficiëntie en performance dankzij hybride cloud

Dit artikel delen:

Veel bedrijven zetten vaart achter hun adoptie van de hybride cloud. Dat doen ze om hun digitale transformatie verder uit te breiden en zaken als een verspreide workforce te faciliteren – voor meer performance, kostenverlaging en verhoogde efficiëntie. In die context is het niet verrassend dat circa veertig procent van de organisaties wereldwijd een ‘lagere of efficiëntere total cost of it operations’ ziet als de grootste reden voor hun adoptie van de hybride cloud.

Maar wat is nog meer van invloed op de adoptie van de hybride cloud? Waar performance en kosten gelden als grote motivatoren, zijn netwerkperformance en -beschikbaarheid juist flinke obstakels. Organisaties zijn bang dat de organisatorische performance verslechtert als netwerken niet geschikt zijn voor de ondersteuning van een hybride-it-omgeving. Slecht presterende netwerken beperken de voordelen van de cloud door de beschikbaarheid van data en applicaties negatief te beïnvloeden en af te doen aan de gebruikerservaringen.

Naast deze zorgen over performance, wordt van veel it-managers verwacht dat ze services van toenemende kwaliteit leveren, maar wel met minder resources en een tekort aan medewerkers met de juiste vaardigheden. De implementatie van de hybride cloud kan complex zijn en vragen om een hoop tijd, kosten en resources. Daarom kan het slimmer zijn om een partner in de arm te nemen voor hulp bij het ontwerpen, bouwen en beheren van een hybridestrategie. Een partner geeft organisaties toegang tot externe, deskundige bronnen om bestaande vaardigheden aan te vullen of te versterken, en helpt meer inzicht te creëren in de verwachte it-uitgaven.

Gewilde dienst

"De cloud heeft de manier waarop netwerken worden bediend fundamenteel veranderd"

Voor het realiseren van meer efficiëntie wenden organisaties zich tot zowel software defined technologieën als trusted partners. Dat doen ze vanwege de uitgebreide mogelijkheden en de full-stack-oplossingen die ze te bieden hebben. Zeventig procent van de organisaties is op zoek naar risico- en compliance-services om hun hybride-cloudplannen te ondersteunen. Businesscontinuïteit en disaster recovery (64 procent) nemen een tweede plaats in als meest gewilde dienst van partners.

De cloud heeft daarnaast de manier waarop netwerken worden bediend fundamenteel veranderd. Het '2020 Global Network Insights Report' laat zien dat de adoptie van sd-wan jaar-op-jaar toeneemt met 85 procent. Meer dan 58 procent van de onderzoekdeelnemers uit het '2021 Global Managed Services Report' overweegt of ondergaat daarnaast een sd-wan-transformatie.

Belang van beveiliging

De meerderheid (72 procent) van de organisaties werkt samen met systeemintegrators. Een krappe zestig procent heeft gespecialiseerde information security consultants of managed services providers in de arm genomen, waarmee ze het belang van beveiliging in cloud-implementaties onderstrepen.

Momenteel besteedt bijna een kwart van de organisaties meer dan de helft van de it-activiteiten uit aan een serviceprovider. Ongeveer 45 procent van de organisaties besteedt een kwart tot de helft van de it-activiteiten uit. It wordt zo veel uitbesteed omdat het door een groot tekort aan vaardigheden en de complexiteiten rondom het implementeren van een hybride-cloud-omgeving veel efficiënter is om een partner om hulp te vragen bij het ontwerpen, bouwen en beheren van een hybride-cloudstrategie.

Alle cijfers zijn afkomstig uit het 2021 Hybride Cloud Report van NTT Ltd. Het onderzoek is uitgevoerd door 451 Research. Meer informatie over de performance- en efficiency-voordelen van de hybride cloud, en andere onderwerpen uit het rapport, is hier te vinden. De infographic is hier te bekijken.

Auteur: Tom Verkuil, vicepresident managed services bij NTT Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het rapport trapt een groot aantal open deuren in en komt daardoor met nogal voorspelbare aanbevelingen, wij van WC-eend adviseren namelijk al jaren hetzelfde hoewel ik niet wil verwijzen naar oude opinies en expertpanels. Er zit dan ook maar één opvallend resultaat in de enquete welke op de agenda van C-level management komt, 93,4% van de ondervraagden vindt de duurzaamheid van een oplossing aangaande het klimaat belangrijk. Dat is een opmerkelijk hoog percentage als ik overweeg dat zo'n 95% van de IT beslissers zich (nog) niet druk maakt op de stroomrekening omdat deze niet op het budget drukt. Verder is het ook nogal lastig om de mate waarin de juiste hoeveelheid middelen gebruikt worden voor een proces, service of activiteit te bepalen als je geen full stack inzichtelijkheid hierin hebt doordat je dit hebt uitbesteed. Want hoewel een prestatie-indicator zoals het aantal Watts per transactie veel meer zegt dan de PUE van een datacentrum is het niet een KPI die meegenomen wordt in een besluit over To Cloud or Not. Dat levert nog weleens verrassingen achteraf op als eerder verborgen kosten - zoals netwerk kosten - opeens prominent op de rekening komen te staan. Het advies om I/O te optimaliseren voordat je de cloud in gaat is weliswaar een open deur maar wel interessant als we overwegen dat er zo'n 3 verschillende datastromen zijn waar je rekening mee moet houden.

"It wordt zo veel uitbesteed omdat het door een groot tekort aan vaardigheden en de complexiteiten rondom het implementeren van een hybride-cloud-omgeving veel efficiënter is om een partner om hulp te vragen bij het ontwerpen, bouwen en beheren van een hybride-cloudstrategie."

tot zover de cloudbeloften: goedkoop, makkelijk, ontzorgd, veilig, commodity, een nutsvoorziening als water uit de kraan.

Maar nu dus "Efficiëntie en performance dankzij hybride cloud" ;-)
Laten we de nadelen van cloud en on-prem eens combineren. Kijken hoe dat bevalt. We noemen het "hybride-cloudstrategie".
Dat kunt u niet zelf, wij gaan dat doen voor u. Tegen betaling.
Tja, je moet de boodschap verpakken he.

Dino,
Betreffende gratis advies ben ik benieuwd wat jij voor je dagelijkse brood doet want het valt niet te ontkennen dat eerdere uitbestedingen middels het model van Looijen een schreeuwend tekort aan kennis en vaardigheden betreffende de infrastructuur opgeleverd heeft. En doordat het kind met het badwater is weggegooid gooien organisaties - volgens de analisten - zo'n 35% van de uitgaven aan de cloud weg omdat er geen (herleidbare) waarde voor de business aan zit. Persoonlijk denk ik dat het percentage wat hoger ligt omdat een proces zoals 'Continuous Cloud Cost Optimization' lastig in te vullen is door te weinig inzichtelijkheid want beheer is meer dan alleen de zorg voor techniek.

Die conclusie trek ik op basis van empirisch onderzoek want overwegende dat een hybride cloud volgens de geldende definities één logische architectuur is die koppelingen omvat tussen een cloud die wordt beheerd door de gebruiker zelf, lees de beheerder die nog niet wegbezuinigd is, met ten minste één cloud die wordt beheerd door een derde partij dan gaat het alleen om de plaatsing van een workload en niet het service model zelf. De hybride cloud is dus niet zo'n gek idee want wij van WC-eend leveren de cloud ook ter plaatse, van full managed appliances tot racks met 7 maal 24 uur bewaking en garanties voor de 'break & fix' waardoor de private cloud een veilige basis voor de bedrijfscontinuïteit wordt zonder direct in de hoek van één leverancier geverfd te zijn.

Geen verwijzingen naar oude opinies en expertpanels maar gewoon vooruit kijken want efficiëntie en performance van de techniek zegt nog niks over de prestaties van de organisatie. Zo'n 90% van mijn klanten heeft gewoon niet de personele capaciteit om urgente projecten uit te voeren. En zo'n 75% van de opdrachten komt vanuit de business die steeds vaker buiten de afdeling IT om beslist in de uitbesteding. Dus ja, inhuur is onvermijdelijk en hierin volstaat een kommetje rijst en applaus niet meer als beloning zoals ik 7 jaar geleden al voorspelde want de beheerder is een ondernemer geworden.

Maak het nou niet erger, oudlid.
Mijn punt is dat on prem vaak al een veilige basis voor bedrijfscontinuteit is.
Leuk dat jouw club na een fikse rekening dat in stand kan houden.
Cloud ter plaatse is als het zelf vullen van coffee pads met koffie uit een pak.
Ja, het kan. Maar waarom dan niet traditioneel koffie zetten..

Ook leuk dat je bevestigt dat de klant aan jullie verkooppraatjes is overgeleverd, omdat die zelf zijn beheerders wegbezuinigd heeft.
En dat jullie de vervolgens meest complexe cloud oplossing adviseren, hybride cloud, (met zelfbrevedigende architecten op de logische architectuur).
2 clouds dus, zoals de band die in de film blues brothers alle soorten muziek speelden : Country _and_ Western.
Of de Microsoft bootloader die alle denkbare operating systems ondersteunde : windows 95, win98, winXP, Win2000.
Fully managed, 7 maal 24, het mag wat kosten. Dwz het mag de klant wat kosten.
Allemaal gebaseerd op empirisch onderzoek, van .. jullie.
Het plaatje compleet gemaakt met de waarschuwing voor andere leveranciers, dat de klant zich toch vooral niet in de hoek verft.

Het doet mij allemaal denken aan die bendes die hun weed plantages in de kamer van huurwoningen willen hosten. Laat maar aan ons over hoor, wij weten wat u wil. Worden we allemaal beter van. Slot op de deur en je zit er tot over je oren in. Later spijt.
Verpakt in een leuke reclame.
Ga naar oudlid en zeg maar nee, want dan krijg je er twee. Toevallig


Dino,
Natuurlijk wil mijn baas dat ik omzet maak, het liefst ook nog eens met marges die kostendekkend zijn aan de OpEx pyramide van een management obesitas.Aangaande het gratis advies kan ik dus de omzet verhogen door de programmeur voor niks op de rekening te zetten, de ontwikkelkosten van herbruikbare code zijn tenslotte al betaald. Als je nu nattigheid voelt Dino dan komt dat omdat ik in je nek aan pissen ben want het verschil tussen herbruikbare en onderhoudbare code is een commercieel contract. Voor de ondernemer laag hangend fruit als je als programmeur van herbuikbare code vergeet dat de commerciële winst in het onderhoud zit. Neem me dus niet kwalijk dat ik jouw boterham verdien door geld te vragen voor die inspanning maar ik ben als WC-eend wel eerlijk hierin.

als oudlid succes heeft door op de schouders van reuzen te staan, gaat die pissen als dank. Das wel een heel eigen WC eend oplossing. Allemaal schuld van de baas. Nou, vrijdagmiddagpraat zullen we maar denken ;-)

Dino,
Het is vrijdag en de klok tikt richting middernacht dus we nemen er ééntje op kosten van Computable en geven 'gratis' advies. Zo zijn 6 samenwerkende dwergen aanzienlijk wendbaarder dan één reus. Je kunt namelijk op de schouders van reuzen staan maar als deze de verkeerde kant uitlopen dan is een herbruikbaarheid van de software uiteindelijk van weinig waarde. Het service delivery model van de cloud gaat niet om het knuffelen van de code of servers, het gaat om het leveren wat de business wil en dat is flexibiliteit. De overige 5 dwergen van Rudyard Kipling zijn uiteindelijk bepalend in het antwoord naar de business want zoals dat je code zelf kunt schrijven of laten schrijven zo kun je hetzelfde doen met de rest van je IT.

Ik herinner me nog een manager die mij ging vertellen hoe de wereld er buiten zijn kantoor uit zag, hij zakte door het ijs op mijn vraag of hij ook maar één klant gesproken had. En grappige was dat ik de enige was die het aandurfde om de hiërarchische status quo ter discussie te stellen omdat ik al een nieuw contract in mijn achterzak had. Ik las laatst een verhaal van een oud-manager waar ik me totaal niet in herken omdat ze alleen maar bezig was met haar eigen carriére, ik verwijt haar niks want ik was toen bezig met mijn eigen bedrijf. Daarmee ben ik niet verder gegaan ondanks het succes omdat ik wakker werd op de IC, niet de schuld van mijn baas maar een eigen keus.

Deze oude mopper-duik WC-eend heeft dan ook een iets andere kijk op succes, ik vind het bijvoorbeeld leuk om jonge collega's de affiniteit van de IT bij te brengen vanuit een liefde voor het vak want we kunnen een wedstrijd ver pissen doen maar de compliance aspecten horen ook bij het beheer. En dat hierin nog belemmeringen zitten bleek uit reus met lemen voeten van Bart Veldhuis (dd. was 6 november 2014) van hybrid cloud, je druppelt namelijk makkelijk de cloud in maar als het water daarin bevriest dan heb je een gletsjer die zich maar heel langzaam verplaatst. Ik zal notulen nakijken van expertpanels maar ik meen me te herinneren dat ik daarover nooit wat anders gezegd heb, zoals ik nooit anders tegen obesitas van 'Too many chiefs and not enough Indians' aangekeken heb want wij van WC-eend weten dat succes vele vaders heeft.

wat leer je je jongere collega's zoal op de weg naar succes ?
In ieder geval dat ze om hun eigen balk in oog heen moet kijken op gebied van :
- ethiek : code gratis overnemen en pissen op de coders is ok.
- samenwerken : met je eigen carriere bezig zijn is fijn, nog beter is je eigen bedrijf
- doel : leveren wat de business wil ipv van de IT afdeling zelf is prima, het gaat om geld.

inspirerend hoor, jouw liefde voor het vak.
Ik vind knuffelen belangrijk.

Dino,
Het is zaterdagochtend, we staan langs de lijn te wachten en gaan even verder want door de cloud kan ik nog wat voor mijn baas doen of kudos scoren bij Computable. Ontwikkelingen van het netwerk zorgde er niet alleen voor dat de voorspellingen van John McCarthy in de jaren 60 over utility computing uitkwamen, consumering van allerlei IT diensten middels de cloud is ondertussen een enorme industrie geworden, maar maakte het ook makkelijker om dingen remote te (laten) doen. De invulling van managed services gaat steeds vaker gewoon om inhuur als we kijken naar het op afroep uitvoeren van de wijzigingen. We're all Indians door ebook-Bertje want ik kan nu iets roepen over de organisatorische veranderingen van Rijnlandse modellen naar Angel-Saksische welke de vraag naar andere service modellen sturen maar deze adviezen hebben een prijs.

Als iets eruitziet als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het waarschijnlijk een eend. Ik laat het in het midden of de turn-key appliances die middels een call home optie via de cloud op een ander manier een vraag vanuit de markt invullen nu wel of niet een invulling van het hybride cloud model zijn. Ik weet echter wel dat een ontwikkeling zoals IoT voor een vraag naar dit soort appliances zorgt want naast een repatriëring uit de cloud zie ik ook een exodus naar de edge. Een voortschrijdende digitalisering van onze maatschappij die mede mogelijk gemaakt wordt doordat Internet Computing steeds goedkoper wordt want ik maak nu gebruik van gratis WiFi op de parkeerplaats bij de club.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-21T15:11:00.000Z Tom Verkuil


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.