Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Gitarist met passie voor lego en PHP-kennis gezocht

Computable Expert

Svenja de Vos
ICT-directeur/cio. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur en Onderwijs.

Ik zie altijd al bij wervings- en selectieprocedures in it-organisaties dat de nadruk wordt gelegd op de hard skills van de kandidaten. Dit wekt bij mij de indruk dat een sprankelende persoonlijkheid en een tijdrovende hobby er niet toe doen of erger nog, niet samengaan in de it. Wordt het niet tijd dat wij het stoffige imago van ons afswifferen? Want it is juist heel erg hip.

Twee vrouwen en drie mannen. Ieder met een Nerf N-Strike Elite Retaliator XD in de hand. Alle vijf verstopt; de één onder het bureau, de ander onder de pingpongtafel en de laatste drie in de legohoek. Een gewone vrijdagmiddag in ons kantoor in Amsterdam. Ik ren vanuit mijn conference call naar de volgende meeting met een whiteboard voor mijn hoofd in de hoop niet geraakt te worden. Mijn Nerf-gun ligt nog in mijn bureaulade namelijk… 

Dit voorbeeld is ter illustratie hoe het er mij op de afdeling er weleens aan toegaat. Daarnaast wordt er ook hard gewerkt, maar ik ben ervan overtuigd dat deze momenten nodig zijn voor een goed team dat met plezier werkt. Ik kom namelijk vaak het vooroordeel tegen dat in de it alleen mannen werken met Harry Potter-brillen, Hawaii-bloesjes en Brylcreem-haarvet, omringd door computerschermen.

Verandering

Nu hoef je ook niet gelijk het tegenovergestelde te verwachten, maar wat meer nuance mag wel. Ik – maar niet alleen ik - merk namelijk dat het vinden van het juiste personeel lastig is. In de loop der jaren zijn we kritischer geworden naar onze werkgever en werkplek. Noem het een generatiedingetje of zoals ik, ‘een gunstige arbeidsmarkt voor kandidaten’. Eén ding is zeker, er moet verandering komen in de sollicitatieprocedure als we vlot personeel willen aannemen. 

Ik ben dan ook wel klaar met het traditionele recruitmentproces. Nietszeggende vacatureteksten met onmogelijk gecombineerde vaardigheden. Kandidaten haken ter plekke af en wanneer ze toch de ‘nerves’ hebben om te solliciteren, komen de eeuwigdurende sollicitatiegesprekken. Voelt iemand zich daarbij ooit op zijn gemak?

Wat is belangrijk?

Want laten we eerlijk zijn. Draait het dan uiteindelijk allemaal om de hard skills? Als het aan mij ligt niet. Een bepaald niveau van intelligentie is wel vereist en technische voorkennis is handig, maar belangrijker vind ik persoonlijkheid, mentaliteit en drijfveren. Dit bepaalt of iemand uiteindelijk binnen het bedrijf past en op lange termijn nog gelukkig is in het team. 

Mocht je dan ook de komende periode op zoek zijn naar personeel, pak het eens anders aan. Daag een kandidaat uit voor een pingpong-duel, vraag eens naar hobby’s of muzikaliteit. Laten we vooral uitstralen dat de it-sector een plek is waar hard gewerkt wordt, én ook voldoende tijd voor plezier.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-14T14:25:00.000Z Svenja de Vos
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.