Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Waar kies je voor: flex of vast?

Het is nog niet al te lang geleden dat mensen hun hele leven lang slechts voor één werkgever werkten. Dienstverbanden van 25 jaar of langer waren eind vorige eeuw eerder regel dan uitzondering. De arbeidsmarkt is echter drastisch veranderd. Politieke besluiten, marktwerking en culturele omslagen hebben impact gehad op de relatie tussen werkgevers en werknemers - met als gevolg tal van nieuwe arbeids- en contractvormen.

Hoe maak je een weloverwogen keuze tussen flex of vast?

Ronde 1: zekerheid versus onzekerheid
Detacheren wordt vaak gezien als een onzeker bestaan. Je weet immers niet welke opdrachten er beschikbaar zijn en hoe lang je bij een organisatie kunt blijven. Mensen die houden van zekerheid kiezen daarom sneller voor een baan in loondienst. Echter is detachering helemaal geen onzeker bestaan. Het detacheringsbureau treedt in de meeste gevallen immers op als werkgever en aanvaardt daarmee de verplichtingen die bij het werkgeverschap horen. Denk daarbij aan zaken als loondoorbetaling bij ziekte, een pensioenvoorziening en de zorg voor een passend project. Ondanks dat detachering wordt geclassificeerd als flexwerk, biedt het dus meer zeker- en vastigheid dan een vast contract.

Ronde 2: variatie versus vastigheid
Wie niet van verandering houdt, doet er goed aan om een vaste baan na te jagen. Je verzekert jezelf dan grotendeels van dezelfde werkplek, met dezelfde collega’s en hetzelfde takenpakket. Desalniettemin kan detacheren ook behoorlijk vast aanvoelen. Het is niet zelden dat detacheerders voor meerdere jaren verbonden zijn aan een organisatie, soms zelfs langer dan het gemiddelde dienstverband. Het grote voordeel is echter dat als de klus gaat vervelen, het detacheringsbureau een nieuwe opdracht voor je zoekt.

Ronde 3: kiezen versus gekozen worden
Ga je voor een vaste baan, dan geldt het principe van gekozen worden. Je wordt allereerst geselecteerd uit de lijst met sollicitanten, maar ook voor interne promoties is het een kwestie van gekozen worden op basis van kwaliteiten. Wie voor detachering gaat geniet van de luxe van keuzevrijheid - voor een opdracht, de technologie en de sector, maar hoe je jezelf gaat ontwikkelen en welke opdrachten daarbij horen. Je staat meer aan het roer van je carrière en je kunt in principe alle kanten op. In vaste dienst ben je altijd gebonden aan het umfeld van het bedrijf. 

Ronde 4: eigen wensenlijstje versus collectieve arbeidsvoorwaarden
Treed je in dienst bij een bedrijf, dan heb je te maken collectieve arbeidsvoorwaarden. Deze zullen voor het gros van de medewerkers hetzelfde zijn en er is weinig speling om hier zelf invulling aan te geven. Wie kiest voor detachering heeft echter veel meer vrijheid om eigen wensen ter tafel te brengen - je hebt
immers niets te maken met de arbeidsvoorwaarden van de klantorganisatie. Stel je maar eens voor: je vindt de perfecte it-opdracht, maar er is één heikel punt. Jij wilt graag anderhalve parttime-dag per week om voor je kinderen te zorgen. Dit is niet gebruikelijk bij de opdrachtgever, maar omdat jij gedetacheerd bent, maakt dat niets uit. De onderhandeling doet de detacheerder voor je. Kortom, je hebt ruimte om de beste werkomstandigheden voor jezelf te creëren.

Met deze vier rondes kan iedere it-professional richting geven aan zijn carrière en een weloverwogen keuze maken tussen detachering of een vaste baan. Wat is jouw uitkomst?
.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er is niks mis met reclamepraatjes voor detacheren maar het verhaal is op sommige punten naar mijn mening niet helemaal eerlijk. Ik heb jarenlang mijn geld verdiend met het model van inhuur in verschillende constructies en in een diversiteit aan rollen. Ik weet daarom dat er zoiets is als marktwaarde en reviews over Computer Futures laten hierin geen ander beeld zien want blijkbaar zijn ook hier de meesten na 3 tot 5 jaar al aan de rand van de mogelijkheden in hun carrière bij een detacheerder gekomen.

Statisch maar toch onzeker versus Dynamisch, spannend, flexibel, zelf aan roer.

Alsof je als gedetacheerde niet loonslaaf bent van je detacheringsbedrijf.
Je wordt daarheen gestuurd waar er het meest aan je verdiend wordt. "De onderhandelingen doet de detacheerder voor je" :-P
Nee zeggen tegen een klus is lastig, veel druk van het detacheerbedrijf. Je profiteert immers van het loon. Na enkele maanden thuis en nee zeggen tegen een klus 100 km van je woonplaats slecht bereikbaar met OV mag je alsnog vertrekken.

"Je hebt ruimte om de beste werkomstandigheden voor jezelf te creëren."
Nee hoor. Gewoon de nadelen van loondienst + de grillen van zowel detacheerder als de klant van de detacheerder waar je te werk bent gesteld

Er zijn meer flex keuzes dan detachering.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-02T13:29:00.000Z Albert van Reenen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.