Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Creëer een Cloud Center of Excellence

Computable Expert

Stephen Orban
ICT-directeur/cio. Expert van Computable voor de topics Business Analytics, Cloud Computing en Digital Innovation.

In vorige artikelen besprak ik al een aantal best practices: de rol van de manager, het opleiden van werknemers, hen tijd bieden om te experimenteren en heroverwegen hoe je met partners omgaat is stuk voor stuk belangrijk. In deze post wil ik het graag over de moeilijkst te implementeren best practice hebben: het creëren van een cloud center of excellence (CCoE).

In 2012 had ik het geluk benoemd te worden tot cio van Dow Jones, op dat moment een 123 jaar oude organisatie met een sterk merk en loyaal klantbestand. Mijn rol was om de focus van de technologische afdeling te verleggen naar productontwikkeling om het bedrijf relevant te houden in een toenemend competitieve omgeving, operationele winst te boeken en kosten terug te dringen.

Er werd aan flink wat knoppen gedraaid om deze doelen te bereiken: we namen talentvolle medewerkers aan, maakten gebruik van open source-oplossingen, en maakten gebruik van clouddiensten om ons op de business te kunnen focussen. De beste beslissing die we namen was echter het creëren van een CCoE; zo konden we coderen hoe we onze cloudstrategie bouwden en binnen de organisatie uitrolden. Ik heb tijdens mijn carrière genoeg change-managementprogramma’s zien slagen en mislukken om te weten hoe belangrijk het is om één team eigenaarschap te geven over de belangrijkste initiatieven binnen een bedrijf.

Sindsdien heb ik de situatie bij veel bedrijven gezien, en alleen bij de organisaties die zo’n team hebben ingesteld, werd goede vooruitgang geboekt. Het werkt als één team zich bezighoudt met de creatie, evangelisatie en institutionalisering van best practices en frameworks voor cloudtechnologie binnen organisaties. Deze CCoE-teams ontwikkelen een kijk op hoe de cloud zo kan worden ingezet dat technologie in dienst van het bedrijf komt te staan.

Stel een team samen

Ik raad een team van drie tot vijf personen met verschillende achtergronden aan. Ga op zoek naar ontwikkelaars, systeembeheerders, netwerkspecialisten, it-ondersteuners en database administrators. Idealiter zijn deze mensen open minded en enthousiast over hoe moderne technologie en clouddiensten zo kunnen worden ingezet dat bedrijven en werknemers er de sprong naar de toekomst mee kunnen maken. Wees niet bang om mensen met weinig ervaring bij het team te betrekken – houding is net zo belangrijk als talent. De kans is groot dat de mensen die je zoekt al bij je bedrijf werken.

Benoem verantwoordelijkheden

Je CCoE wordt verantwoordelijk voor de ontwikkeling van best practices en frameworks die de rest van de organisatie gebruikt bij implementatie van of migratie naar de cloud. Begin bij het begin: rollen en rechten, financiële controle, monitoring, management van incidenten, een hybride architectuur, en een beveiligingsmodel. Na verloop van tijd en naarmate het team meer ervaring opdoet, zullen deze verantwoordelijkheden zich op natuurlijke wijze uitbreiden.

Vergeet de andere best practices niet

Alle best practices die ik in deze serie beschrijf, zijn afhankelijk van elkaar. Om succesvol te kunnen zijn, moet je CCoE bijvoorbeeld wel gesteund worden door de leidinggevenden bij een bedrijf. Ook moet bedacht worden hoe de organisatie op door het CCoE bedachte methoden kan worden getraind, en hoe er ruimte blijft voor experimenteren. Alleen zo kan een organisatie succesvol tot een cloud first-strategie komen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Leuk zo'n repost artikel van 18 Maart 2016

https://medium.com/aws-enterprise-collection/how-to-create-a-cloud-center-of-excellence-in-your-enterprise-8ed3a97adcc6#.9nfloyd55

zet dat er dan bij dat je oude artikelen plaatst. Dit voelt als minachting voor de lezer zonder toelichting....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-09T14:57:00.000Z Stephen Orban
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.