Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De hobbelige weg naar een digitale transformatie

Hobbelige weg

Bedrijven die de afgelopen jaren als gevolg van de kredietcrisis niet hebben geïnvesteerd in hun it-systemen, komen nu niet mee in de digitale transformatie vanwege een log en ouderwets systeem. Wat betekent achterlopen voor hun business, en voor hun klanten? Zij willen immers juist meer en meer online bediend worden. En hoe lopen bedrijven hun achterstand in?

Tijdens de crisis was met name software een van de onderdelen waarbij bespaard kon worden op herinvesteringen. Ook vervanging van hardware en devices werd op een laag pitje gezet. Waar een server voorheen vier jaar meeging, duurde het nu al gauw vijf tot zes jaar voordat deze vervangen werd. Rond dezelfde crisisperiode heeft de it-markt een grote stap gemaakt door meer webbased software- en cloudoplossingen te gaan ontwikkelen. Daarnaast zochten bedrijven de laatste jaren hun heil in klassieke private hosting-oplossingen, zoals Citrix en thin clients.

Zo konden ze werknemers toch de mogelijkheid bieden vanuit huis of op een mobiel device te werken, of klanten toegang geven tot bepaalde data. Echter, de adoptie van de cloud bleef achter. Er is daardoor een gat ontstaan: de nieuwe software van applicatieleveranciers sluit niet aan op de verouderde it-systemen die nog bij veel bedrijven aanwezig zijn. Deze bedrijven lopen tegenwoordig zo’n drie of vier softwareversies achter en werken met on-premise-software en verouderde it-infrastructuursystemen.

Klant zoekt bedrijf

Het gevolg van deze achterstand is dat bedrijven minder flexibel kunnen meebewegen met de veranderende business. Veel van die business verschuift bijvoorbeeld naar online en social media. Digitale klanten kunnen de achterlopende bedrijven vaak minder goed vinden, waardoor deze organisaties meer werk moeten verzetten om hun klanten te bereiken. Dit kost ze wat efficiency betreft meer geld.

Bovendien worden de hoge kosten van de verouderde it-systemen en de lage efficiency doorberekend aan de klant. Die hoeft daarmee echter geen genoegen te nemen. Want doordat de markt transparanter is geworden, kunnen klanten sneller en goedkoper hetzelfde of een beter product bij een concurrent krijgen.

Integratieproblemen op de loer

Bedrijven met verouderde it-systemen doen er verstandig aan de zogenaamde digitale transformatie in te zetten. Tijd voor cloudapplicaties en een ‘cloud first’-strategie dus. Maar waar moeten bedrijven op letten?

Een van de valkuilen voor veel bedrijven bij hun overstap is dat zij hun applicatielandschap en de integratievraag van bepaalde applicaties niet overzien. Welke programma’s zijn verbonden en moeten bijvoorbeeld Outlook of Word kunnen openen? Zo werkt een retailorganisatie in zijn magazijnen met scanapparatuur. De informatie uit de scanapparatuur is gekoppeld aan een achterliggend erp-systeem. Maar als het erp-systeem naar de cloud gaat, moet deze scaninformatie nog steeds worden doorgestuurd naar het erp-systeem, in dat geval naar de cloudlocatie daarvan. Hier vooraf goed over nadenken, voorkomt integratieproblemen.

Nadenken over de toekomst

Met alleen de werkende integratie zijn bedrijven er echter niet. Een digitale transformatie vergt ook een cultuurverandering, een bepaalde visie en andere manier van samenwerken. Hoe kijkt u aan tegen big data? Welke data wilt u analyseren om de business te verbeteren? Hoe gaat uw business anders werken?

Bedrijven laten zich hierin het beste voorlichten door cloudleveranciers. En snel ook. Want hoe langer bedrijven wachten met de stap naar de cloud en digitale wereld, hoe verder ze achter komen te staan.

Jos van Gaal, commercieel directeur Infra Cloud & Managed Services bij Prodware Nederland

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ja, heel akelig. "Hier vooraf over nadenken voorkomt integratieproblemen".
Weer nadenken, bah.
Je ziet deze zin nogal eens terugkomen in computable artikelen. Of het nou om 5 stappen blaa, complete multi blog verhalen of deze FUDmercial gaat :
Het moet allemaal anders :-) want alles verandert
Het moet allemaal snel :-) want anders ben je te laat
Het moet allemaal simpel :-) want gemak dient te mens
Het is allemaal moeilijk :-( want uiteindelijk snappen we er geen zak van, die hele ict.

Je laten voorlichten dus, door de cloudleveranciers. "En snel ook. Want hoe langer bedrijven wachten met de stap naar de cloud en digitale wereld, hoe verder ze achter komen te staan."

Ja Dino, de schoorsteen moet ook roken.
Daarnaast denk ik ook wel dat iedereen dit soort informercials met een blok zout neemt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-22T13:37:00.000Z Jos van Gaal


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.