Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Wees bedacht op ‘analysis paralysis’ bij de cloud

Computable Expert

Stephen Orban
ICT-directeur/cio. Expert van Computable voor de topics Business Analytics, Cloud Computing en Digital Innovation.

Een vraag die ik vaak krijg, is wat de meest voorkomende valkuil is voor bedrijven die beginnen met werken in en met de cloud. Mijn antwoord luidt altijd: analysis paralysis, oftewel angst om te beginnen. Dat heeft verschillende oorzaken.

1. (Te) uitgebreide planning

Uitgebreide planning hoort er, in traditionele it-omgevingen, echt bij. In de oude wereld duurde inkoop lang, en was het plannen van capaciteit ingewikkeld. Fouten maken was duur; wie teveel infrastructuur kocht, verspilde geld, wie te weinig kocht, stelde klanten teleur. In de nieuwe wereld kunnen it-projecten echter veel gemakkelijk als experimenten worden beschouwd. Bedrijven hebben namelijk toegang tot een nagenoeg oneindige it-infrastructuur, en betalen enkel voor wat ze betalen. In de nieuwe wereld is een it-project te bedenken, ontwerpen en op te zetten in de tijd die het in de oude wereld kostte om een project te plannen.

2. Oplossingen op zoek naar problemen creëren

Soms proberen bedrijven ook problemen op te lossen voor ze er überhaupt zijn. Hoewel ik vooruit plannen altijd aanmoedig, zie ik de cloud ook als de ultieme proeftuin, waarin flink geëxperimenteerd kan worden. Fouten zijn veel minder duur, en koersveranderingen worden makkelijker naarmate je meer leert. Als bedrijven dit in hun eigen voordeel gebruiken, zal hun time-to-market korter worden. Klanten zullen dat zien, en waarderen.

3. Grotere ogen dan de maag

De meest gebruikelijke oorzaak voor analysis paralysis is wanneer bedrijven, enthousiast door de voordelen van de cloud, al op dag één gigantische plannen beginnen te maken en met meerdere cloud-aanbieders. In mijn optiek is het slimmer om klein en rustig aan te beginnen: de cloud optimaal benutten vraagt training, ervaring, en in sommige gevallen ook organisatorische verandering. Deze activiteiten zijn lastig genoeg, met name in bedrijven waar it al decennialang op traditionelere wijze plaatsvindt. Door eerst het geraamte op te trekken en bijvoorbeeld de automatisering in te regelen, is een bedrijf veel sneller in staat om met meerdere serviceproviders te gaan werken.

Om deze valkuilen te voorkomen is het van belang om goed te onderzoeken welke van deze veelvoorkomende vergissingen bij jouw organisatie worden gemaakt. Door niet te uitgebreid te plannen, geen problemen op te willen lossen die er niet zijn en stapsgewijs te werk te gaan, zal gebruik van de cloud voor bedrijven veel makkelijker worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-28T09:03:00.000Z Stephen Orban


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.