Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cloud first-beleid in vier stappen

Computable Expert

Stephen Orban
ICT-directeur/cio. Expert van Computable voor de topics Business Analytics, Cloud Computing en Digital Innovation.

Niet elk bedrijf bereikt een cloud first-beleid op hetzelfde moment. Hoe graag ik ook één moment zou willen aanwijzen dat voor elke organisatie gunstig is, blijkt dat onmogelijk omdat elk bedrijf te maken heeft met een eigen unieke serie uitdagingen en kansen.

Veel bedrijven beschouwen zichzelf als een verzameling losse en onafhankelijk gemanagede businessunits. Het verschilt per bedrijf hoeveel autonomie deze units hebben bij het nemen van technische beslissingen. Sommige bedrijven maken gebruik van een gecentraliseerd model, waarbij een centraal orgaan technologie voor de verschillende units selecteert en beheert. Andere organisaties geven de individuele bedrijfsonderdelen de gelegenheid die beslissingen zelf te nemen. In de praktijk zitten de meeste bedrijven ertussenin.

Waar begint een cloud first-beleid? Er is geen goede of foute manier om beslissingen te nemen bij dit proces, maar elke benadering kent wel haar voor- en nadelen.

Centralisering zorgt voor efficiëntie en standaardisatie, terwijl autonomie voor een snellere time-to-market en innovatie zorgt. De meeste managers die ik spreek kiezen daarom voor het laatste. Deze diversiteit maakt het lastig om te voorspellen hoe de reis naar de cloud er precies uit gaat zien, en nog moeilijker om een moment te benoemen waarop een bedrijf moet uitspreken dat het beleid cloud first is. Dat gezegd hebbende, is er wel een bepaald patroon te herkennen in de activiteiten die bedrijven ondernemen. Hoewel deze verschillende stappen opvolgend kunnen zijn, bevinden bij veel organisaties de verschillende businessunits zich vaak in verschillende fases.

Vier stappen

  • Stap 1: experimenteer

Niet geheel verrassend beginnen de meeste bedrijven met een aantal projecten om te kunnen zien hoe de cloud aan hun specifieke behoeften kan voldoen. Het belangrijkst is dat bedrijven projecten kiezen die iets toevoegen maar niet zo ingewikkeld zijn dat medewerkers erdoor worden afgeschrikt. Gebruik deze vroege fase daarom om te experimenteren.

  • Stap 2: fundering

Zodra de voordelen duidelijk zijn, moet een bedrijf investeren zodat het hele bedrijf ervan kan profiteren. Ik raad als beginpunt een cloud center of excellence (CCoE) aan: een team dat de basis verder kan uitbreiden. Normaliter zorgt dat team onder meer voor de ontwikkeling van een strategie voor hybride architectuur, de ontwikkeling van blauwdrukken, focus op identiteitsmanagement, zicht op kosten en training voor de gehele organisatie.

  • Stap 3: migratie

Naarmate bedrijven verder bouwen aan hun fundering en ervaring opdoen met meer projecten, wordt het normaliter makkelijker én interessanter om bestaande it-onderdelen naar de cloud te migreren. Veel bedrijven kiezen daarbij voor een zogenoemde lift-and-shift-strategie om geld te besparen, maar het kan ook interessant zijn om juist te profiteren van functionaliteiten die het eigen datacentrum niet bood, zoals auto-scaling en wereldwijde beschikbaarheid.

  • Stap 4: herontdekking

Wanneer het it-zwaartepunt van de eigen datacentra naar de cloud is verschoven, kan een organisatie eenvoudiger de uitgaven aan it optimaliseren en nieuwe mogelijkheden benutten. Optimalisering van applicaties is een stuk makkelijker ná de migratie, vanwege de expertise die ze inmiddels hebben opgedaan. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-28T09:40:00.000Z Stephen Orban


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.