Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Met kunstmatige intelligentie aan de slag

Computable Expert

Danilo Poccia
Technical Evangelist, Amazon Web Services. Expert van Computable voor de topics Development en Cloud Computing.

Spraakherkenning op onze telefoons, filmsuggesties van Netflix, de slimme persoonlijke assistent Alexa. Intelligente machines oefenen al zo’n grote invloed uit op hoe we leven, werken en recreëren, dat we met zekerheid kunnen stellen dat we ons middenin de ai-revolutie bevinden. Met alle ontwikkelingen die elkaar in een rap tempo opvolgen is het dan ook de vraag: waar te beginnen?

Nadat we keken naar wat artificiële intelligentie is en hoe we het nu al in de praktijk toepassen, wil ik het hier hebben over hoe je het zelf kunt toepassen voor jouw onderneming en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Hoewel de achterliggende technologie erg complex is, is de implementatie tegenwoordig kinderlijk eenvoudig.

In principe geldt dat artificiële intelligentie (ai) bedrijven kan helpen die een probleem willen oplossen waarbij tijd een beperkende factor is of met zoveel data werken dat ze een machine nodig hebben om het te analyseren en verwerken. Waar ai in het verleden eigenlijk alleen binnen het bereik van grote ondernemingen lag, vanwege de hoge kosten en de complexe ontwikkeltrajecten, is het dankzij de opkomst van de grote cloud-platforms nu binnen het bereik van iedere onderneming gekomen. Het inzetten van ai-technologie werkt precies hetzelfde als het afnemen van welke clouddienst dan ook.Intelligentie uit de cloud in drie lagen

Wij hebben de ai-diensten verdeeld over drie lagen, die zijn gebouwd op de AWS-infrastructuur. Op het hoogste niveau bevinden zich de ai-services. Dit zijn de concrete diensten voor developers die ai-technologie willen inzetten, zonder dat ze daarvoor hun eigen machine learning modellen hoeven te ontwikkelen of te trainen. Deze diensten zijn volledig schaalbaar, afgesteld en getraind en je hebt er geen kennis over artificiële intelligentie of deep learning voor nodig om ermee aan de slag te kunnen gaan. We kwamen deze high level diensten al tegen in de voorbeeldcases die ik in het vorige deel besprak.

De tweede laag bestaat uit drie verschillende ai-platforms en is bedoeld voor klanten met bestaande data die aangepaste inferentiemodellen willen bouwen. De ai-platforms nemen de ongedifferentieerde complexiteit weg die komt kijken bij het inzetten en beheren van ai-training en machine learning-modellen. 

De onderste laag van de ai-diensten bestaat uit de ai-frameworks. Om zo flexibel mogelijk te kunnen zijn, ondersteunen we alle grote ai-frameworks, zodat onderzoekers en datawetenschappers geavanceerde intelligente systemen kunnen ontwikkelen. Frameworks als Apache MXNet, TensorFlow, Caffe, Theano, Torch, Keras, en CNTK bieden flexibele programmeermodellen voor het trainen van op maat ontwikkelde modellen op schaal.

Ai voor iedereen

Zelfs de kleinste startups kunnen dankzij de cloud nu de vruchten plukken van ai-technologie. Omdat we in een tijd leven waarin de markt in bijna iedere sector voortdurend op scherp staat, waar je minstens zo hard moet innoveren als de concurrentie en waar goede ideeën binnen een jaar hele sectoren kunnen veranderen, is de toepassing van ai-technologie iets wat iedereen op zijn minst zou moeten overwegen. Het is onderdeel van de digitale transformatie waar het hele bedrijfsleven momenteel middenin zit. Wanneer je de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie niet omarmt, dan loop je het risico dat iemand anders in jouw sector op een betere en slimmere manier met jouw klanten gaat interacteren. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-08T14:35:00.000Z Danilo Poccia
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.