Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Continuïteit in de cloud: zes quick wins

Vanuit juridisch perspectief

Computable Expert

mr. Jan Brölmann
Advocaat, Van Benthem & Keulen. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing en Security.

In toenemende mate maken organisaties gebruik van clouddiensten - die doorgaans op standaardvoorwaarden van de serviceprovider worden gecontracteerd. Maar als de clouddienst niet beschikbaar is, de serviceprovider failliet gaat of de afnemer niet over haar data kan beschikken, kan dat ingrijpende gevolgen hebben op de bedrijfsvoering. Daarom enkele quick wins in het licht van de continuïteit.

  • Uitsluiten of beperken opschortingsrecht

Serviceproviders nemen in hun voorwaarden doorgaans op dat zij gerechtigd zijn de levering van de clouddienst op te schorten, als er sprake is van een schending van deze voorwaarden door de afnemer. Ofwel, als de financiële afdeling een factuur vergeet te betalen, kan de serviceprovider de levering van de clouddienst direct stopzetten. Het verdient aanbeveling het opschortingsrecht uit te sluiten, althans verregaand te clausuleren.

  • Verlengen opzegtermijn

De voorwaarden van serviceproviders bevatten in het algemeen de mogelijkheid voor de serviceprovider om het cloudcontract te beëindigen, met inachtneming van een relatief korte opzegtermijn (bijvoorbeeld een maand). Als een serviceprovider gebruikmaakt van die opzeggingsmogelijkheid, heeft de afnemer ingeval van het voorbeeld slechts een maand voor een transitie naar de dienst van een andere serviceprovider. Door een langere opzegtermijn te bedingen, zijn de risico's te beperken.

  • Continuïteitsplan

Van belang is om vanuit technisch perspectief te kijken naar de clouddienst. Welke beveiligingsmaatregelen zijn genomen om de data van de afnemer te beschermen? Voldoet de serviceprovider aan bepaalde standaarden zoals ISAE 3402? Worden regelmatig back-ups gemaakt? Is er een calamiteiten- en herstelplan? Dergelijke afspraken zijn op te nemen in een continuïteitsregeling die onderdeel dient uit te maken van het cloudcontract.

  • Servicelevels

De beschikbaarheid van de clouddienst wordt doorgaans als servicelevel geregeld in de service level agreement (sla). Door een minimum beschikbaarheid op te nemen in de sla en duidelijke afspraken te maken over eventuele downtime (bijvoorbeeld in verband met gepland onderhoud), zijn de risico's op discontinuïteit te reduceren.

  • Auditrechten

Door een audit-recht te bedingen, is periodiek bij de serviceprovider te toetsen of de clouddienst daadwerkelijk op een veilige wijze en conform de afspraken in het cloudcontract wordt geleverd.

  • Cloud-escrow

Een veel genoemde oplossing is een escrowregeling (waarborgt de continuïteit van de automatisering binnen bedrijven), overeengekomen tussen de leverancier, afnemer en escrow-agent. Bij de ‘tech-reuzen’ zal het lastig zijn om een cloud-escrowregeling op papier te krijgen, bij kleinere serviceproviders kan dit wel degelijk een reële en waardevolle optie zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-24T11:29:00.000Z Jan Brölmann


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.