Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Innoveren zonder investeren met cloud computing

Investeren in cloud computing

Volgens het CBS innoveert zo’n zestig procent van de Nederlandse bedrijven. Daarbij maakt het bureau onderscheid tussen technologische en organisatorische innovatie. Onder technologische innovatie valt ook procesinnovatie middels ict. Door gebruik te maken van cloud computing kan een bedrijf innoveren zonder investeren.

Omdat snel (mobiel) internet tegenwoordig overal beschikbaar is, zijn er veel softwareleveranciers die hun oplossingen voor online-gebruik via internet of via apps aanbieden. Dit heet ook wel cloudsoftware. Dit gaat vaak in de vorm van een abonnement waar de hosting, het maken van back-ups, de helpdesk, software-updates en het onderhoud bij zijn inbegrepen. De subscriptie is daarbij vaak een vast bedrag per gebruiker per maand.

Traditionele softwareaankoop

In het traditionele aankoopmodel van software investeert een bedrijf vooraf in hardware, softwarelicenties en implementatiekosten. Deze implementatiekosten zijn vaak hoog en bestaan op hun beurt onder andere uit maatwerk-aanpassingen, installatiekosten, opleiding en begeleiding. Na de implementatie heeft het bedrijf operationele kosten in de vorm van systeembeheer, softwareonderhoud en helpdesk.

In de onderstaande tabel worden beide modellen vergeleken:

Kosten aspect

Aankoop

Cloud

Hardware

Ja

Nee

Software licenties

Ja

Nee

Configuratie/maatwerk

Ja

Ja

Installatiekosten

Ja

Nee

Opleiding en begeleiding

Ja

Ja

Systeembeheer

Ja

Nee

Software support contract

Ja

Nee

Gebruikersabonnement

Nee

Ja

Conclusie: bij cloud computing valt dus een groot deel van de investering weg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit artikel slaat volledig het plank mis. 'Total cost of ownership' bestaat uit veel factoren met verschillende gewichten en het is niet eenvoudig om te beslissen wat de juiste, dan wel goedkoopste, dan wel snelst te implementeren, oplossing is. Een simpel ja/nee-tabelletje vereenvoudigt de zaak tot tweedeklas-lagereschoolniveau en dat doet de complexiteit van het onderwerp toch echt tekort.

En dan ook: 'Innoveren zonder investeren' zou betekenen dat de "return on investment" oneindig is. Zoek de denkfout....

De Capex verschuiven naar de OpEx met de cloud is vooral een boekhoudkundige truc die te vergelijken is met je bedrijfspand verkopen om deze weer terug te huren als we kijken naar de vervreemding van de on-premise (wat ook colocatie kan zijn) private cloud naar de publieke cloud. Henri zal het als business owner/verantwoordelijke vast niet met me eens zijn maar hij rommelt wat in de marge want het verschuiven van de investeringsrisico's naar de leverancier is niet nieuw als we kijken naar de financiërings- en servicemodellen zoals uSCALE-model van Fujitsu. Oja, de RoI is niet oneindig want als je de rekening niet betaald dan komt deurwaarder en er is dan ook al jaren een levendige handel in 'pre-owned IT' hoewel sommige software leveranciers daar dwars in liggen omdat de kip met gouderen eieren het verkopen van een gebruiksrecht is.

Beetje 'out-of-the-box' denken aangaande innovatie in een tabel vraagt kennis die wegbezuinigd is, Michiel Corts lijkt hierin even star als oud-managers die innovatie niet herkenden toen ze erover struikelden. Virtualisatie is leuk maar er bestaat nog geen draadloos stroom en de hardware betreft de infrastructuur. TCO-model hierin is een uitvinding van Gartner en gaat uit van 3-jarige investeringscyclus terwijl 99% van de bedrijven in Nederland een 5-jarige vervangingscyclus hebben die ze vaak met 2 jaar proberen op te rekken. Ik mag geen reclame maken maar met 2% support kosten over 5 jaar kom je 70% goedkoper uit dan een cloud oplossing.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-19T14:54:00.000Z Michiel Corts


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.