Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Public cloud als aanjager van digitale transformatie

Digitale transformatie

De coronacrisis onderstreept maar weer eens het belang van een goede it-voorziening. Voor zowel omzet als productiviteit van medewerkers vormen digitale platformen het hart van de organisatie. Bedrijfskritische applicaties, bestanden en werkomgevingen moesten ineens overal en op elk moment beschikbaar zijn. Veel organisaties hadden dit nog niet goed geregeld en gingen het afgelopen jaar noodgedwongen op zoek naar een meer flexibele en schaalbare it-infrastructuur. De coronacrisis versnelde op deze manier bij veel bedrijven de digitale transformatie. Bovendien omarmden organisaties hierbij de mogelijkheden van de public cloud.

De public cloud biedt bedrijven de gevraagde flexibiliteit en de mogelijkheid om sneller nieuwe technologieën toe te kunnen passen. Daarnaast worden kosten bespaard, de time-to-market van applicaties versneld en de gebruikerservaring geoptimaliseerd. Het is dan ook geen verrassing dat Gartner voorspelt dat komende jaren flink geïnvesteerd gaat worden in de public cloud. Driekwart van de organisaties die al gebruikmaakt van clouddiensten geeft aan de komende jaren hierin nog meer te willen investeren. Verwacht wordt dat de groei zeker tot 2024 aanhoudt.

Innovatie als drijfveer

"Bij 65 procent van de grote bedrijven draait een kwart van de applicaties in de public cloud."

Over het algemeen zijn het vooral de grotere bedrijven die de adoptie van de public cloud hoog op de agenda hebben staan. Het sneller kunnen toepassen van innovatieve technologieën in de it-strategie – denk aan ai, edge computing, iot - is voor deze bedrijven een belangrijke drijfveer om de stap te maken. Op dit moment draait bij 65 procent van de grote bedrijven slechts een kwart van de applicaties in de public cloud. De verwachting is dat in de komende twee jaar meer dan de helft van de grote bedrijven overstapt naar de public cloud of het huidige gebruik van public clouddiensten uitbreidt.

De voorspelde groei van cloud-adoptie betekent echter niet dat organisaties geen twijfels hebben over een overstap naar de public cloud. Uit recent onderzoek blijkt dat vooral vendor lock-in, security en compliance als belangrijkste drempels beschouwd worden voor een overstap naar de public cloud.  En met name grote bedrijven vrezen ook dat hierdoor technologische kennis verloren gaat. Daarnaast leidt het mogelijk ontstaan van een hybride infrastructuur, het migreren van grote hoeveelheden data en het verlies van controle op de it-omgeving ook tot onzekerheid als het gaat om de adoptie van public cloud.

Dit neemt niet weg dat een versnelling van de digitale transformatie voor de deur staat en bedrijven op niet al te lange termijn hierin mee moeten gaan om een concurrerende positie in de markt te behouden en voorbereid te zijn op de (digitale) toekomst. Zeker met thuiswerken als nieuwe norm lijkt een overstap naar de public cloud in de nabije toekomst onvermijdelijk.

Toekomst

In de afgelopen maanden heeft de public cloud zich bewezen als een betrouwbaar alternatief voor traditionele on-premise-omgevingen. De eerder genoemde drempels en twijfels voor het inzetten van de public cloud zullen dan ook binnen steeds meer organisaties verdwijnen. Uiteindelijk kunnen ook de achterblijvers niet anders dan een versnelling van de digitale transformatie omarmen en de public cloud adopteren.

Auteur: Mirco Wienen, cto Sentia Group

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mirco, fijn artikel om te lezen en zeer herkenbaar!

Wellicht goed om ook een andere kant van public cloud onder de aandacht te brengen: cloud financial management. Wij geloven er stellig in dat dat vraagstuk de komende jaren een cruciale plek gaat krijgen in en rondom de public cloud propositie. Om tot een goede en structurele aanpak te komen is het van belang om alle stakeholders binnen een organisatie (denk aan business, Finance en IT) te betrekken. Met TechNative zijn we daarom partner en ambassadeur van Finops (www.finops.org) onderdeel van de Linux foundation. De methodiek Finops helpt enorm om te zorgen dat de public cloud zowel technisch als financieel onder controle komt. En daarmee is Finops een vergelijkbare transitie zoals we die kennen met de ontwikkelingen die Devops binnen organisaties teweeg heeft gebracht.

Door de lockdown gedwongen zitten we allemaal thuis en maken we gebruik van clouddiensten voor het videobellen en ik ben benieuwd hoeveel bedrijven versneld een oplossing zoals Teams/Office365 geïmplementeerd hebben want zonder een 'Collaborative Suite' is het lastig samenwerken. Dat organisaties gedwongen dotPUNTcom-oplossingen moeten accepteren om te overleven ontslaat ze echter niet van de verplichting om te voldoen aan allerlei wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld om bepaalde data adequaat te beschermen tegen ongeautoriseerde ogen en ik ben het dan ook niet eens met de stelling dat de public cloud zich bewezen heeft als een betrouwbaar alternatief voor traditionele on-premise-omgevingen.

Reden waarom ik nog altijd in de traditionele on-premise-omgevingen geloof zit in de wet- en regelgeving, jouw data op de computer van een ander blijft juridisch een lastig punt als het eigendom van de datadrager bepalend is aangaande de rechten. Het migreren van grote hoeveelheden data is maar één kant van het verhaal want uiteindelijk moet je ook zeker zijn dat de data verwijderd is en als je eigenaar van de schijf bent heb je gewoon (juridisch) meer zekerheid over het adequaat wissen van data. Hoewel ik finops van Walter nog moet lezen vrees ik dat een controle op de IT-omgeving aangaande het eigendom van de infrastructuur uiteindelijk doorslaggevend gaat worden aangaande de rechten.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-22T10:27:00.000Z Mirco Wienen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.