Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Dit zijn de donkere wolken boven de cloud

gevaar cloud

De groeiende populariteit van cloud computing en cloud based working gaat gepaard met uitdagingen. De voornaamste hiervan zijn beveiliging, betrouwbaarheid en continuïteit. Wat kan je als organisatie doen om deze risico’s te beperken?

De grootste meerwaarde van de cloud is dat gegevens altijd en overal beschikbaar zijn. Voor bedrijven en hun medewerkers is dat heel voordelig. Zeker nu veel werknemers geregeld thuiswerken, is het handig dat zij ook vanuit huis de beschikking hebben tot alle informatie en documenten. Een ander groot voordeel is dat gegevens veilig worden opgeslagen, wat vooral fijn is op het moment dat er iets met het kantoorpand gebeurt.

Gevaren

"Hoewel de cloud-omgeving goed beschermd is, proberen hackers regelmatig ongeoorloofd toegang te krijgen"

Nu cloud based working niet meer weg te denken is in de tegenwoordige en toekomstige ‘way of working’, krijgen bedrijven ook te maken met de gevaren van deze digitale strategie. Het opslaan van bedrijfsgevoelige data buiten de ‘veilige’ omgeving van het kantoor heeft ook een keerzijde.

Hoewel de cloud-omgeving goed beschermd is, proberen hackers regelmatig ongeoorloofd toegang te krijgen. Dit kan naast een verstoring van dagelijkse bedrijfsprocessen ook juridische gevolgen hebben. Het uit handen geven van gegevensopslag maakt je bovendien afhankelijk. Als je gebruikmaakt van een eigen netwerk, kun je bij een storing zelf het probleem oplossen. In de cloud ben je afhankelijk van de serviceprovider, waardoor een storing mogelijk minder snel en effectief wordt opgelost dan je hoopt. Dat neemt niet weg dat je eigen netwerk niet op orde hoeft te zijn: een goede netwerkverbinding is vereist. Valt je internet weg of heb je traag internet omdat je vanaf een afgelegen vakantiehuisje werkt, dan beperkt je dat in je werkzaamheden.

Vendor

Aan het migreren van data en gegevens naar de cloud en het aanschaffen van cloud-opslag zijn kosten verbonden. We werken steeds vaker met veel verschillende systemen. Het laten aansluiten van de cloud op de systemen waar je dagelijks mee werkt, het veilig en efficiënt migregen van bedrijfsdate én het up-to-date houden van systemen is een stevige investering en vraagt de nodige technische ondersteuning.

Daarnaast loont het natuurlijk om goede research te doen welke clouddienst het beste bij jouw bedrijf past. Veel clouddiensten zijn in handen van Amerikaanse aanbieders. Dit kan betekenen dat voor data en gegevens die bij hen worden opgeslagen, andere wetgeving geldt die afwijken van de Nederlandse en Europese wetgeving. Dit betekent dat aan het tijdelijke of permanent opslaan van persoonsgegevens of commerciële data toestemming moet worden verkregen of sprake moet zijn van doorgifte op basis van passende waarborgen. Houd er rekening mee dat de wetgeving rondom de opslag van data continu verandert.

Trefzeker

"Zeker wanneer een bedrijf groeit, wordt organisch een multi-cloud ontwikkeld"

Voor het beperken van risico’s, het minimaliseren van downtime en het kostenefficiënt werken in de cloud is de multi-cloud een oplossing. De multi-cloud-strategie is een trefzeker en noodzakelijk bedrijfsbeleid voor het vergroten van online-mogelijkheden, het beter in balans brengen van kosten en het veiligstellen van virtuele gegevens in geval van een crisis of bij beveiligingsrisico’s, zoals een hack of een datalek.

Elk bedrijf werkt het liefst met oplossingen die zo goed mogelijk aansluiten bij de dagelijkse manier van werken. Vaak betekent dit dat er per afdeling een andere integratie de oplossing is. Zeker wanneer een bedrijf groeit, wordt organisch een multi-cloud ontwikkeld. De ene provider past nu eenmaal beter bij de ene afdeling dan de andere. Toch zien we steeds vaker dat de multi-cloud voor bedrijven niet een gevolg is van groei, maar juist een bewuste cloud-strategie. Want door het bewust kiezen voor de technologieën die het best bij jouw organisatie passen, creëren bedrijven flexibiliteit, optimale functionaliteit en versterken zij hun online positie. Door het spreiden van bedrijfsactiviteiten over verschillende systemen, ben is de organisatie verzekerd van minimale gevolgen bij eventuele downtime of in geval van beveiligingsrisico’s of wanneer een server crasht.

Toekomstverwachting

Bedrijven kunnen er niet meer omheen om over te stappen op de (multi-)cloud. De traditionele infrastructuur is niet aan het verschuiven, maar staat al aan de eindstreep van de nieuwste digitale ontwikkeling. Met een reden. Want de voordelen van multi-cloudwerken geven organisaties alle zekerheid, vertrouwen en flexibiliteit voor werken op maat, met een systeem dat in- en externe activiteiten blijvend verbetert.

Toch blijft voor veel bedrijven de overstap naar de cloud groot, laat staan de stap naar de multi-cloud. In één keer al je gegevens overzetten naar verschillende cloud-based systemen is lang niet eenvoudig. Met de hele organisatie, specifieke afdelingen of teams overstappen van een interne opslag naar een cloud-omgeving is een proces dat goed, soepel en veilig moet verlopen.

(Auteur Patrick Prasing is cloudspecialist bij Linden-IT.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-18T11:16:00.000Z Patrick Prasing


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.