Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cloudgebaseerde netwerkinfrastructuur? Doen!

Computable Expert

Ajin Ku
Country Manager Benelux, LANCOM Systems. Expert van Computable voor de topics Management, Infrastructuur en ICT-branche.

De afgelopen jaren hebben bedrijven in allerlei sectoren stappen gezet op het gebied van digitalisering. Dit heeft de verwachtingen doen toenemen en bedrijven ertoe aangezet zich flexibel op te stellen en snel te kunnen schakelen. Voor mensen heeft de digitalisering nieuwe manieren van werken gecreëerd, terwijl dit voor bedrijven op allerlei vlakken nieuwe outsourcing- en integratiemogelijkheden heeft opgeleverd.

Als het om digitale connectiviteit gaat, zijn geautomatiseerde, krachtige netwerken een absolute noodzaak. Het feit dat meer mensen dan ooit verbonden zijn en dat dit aantal alleen maar toeneemt, heeft zowel nieuwe mogelijkheden als uitdagingen gecreëerd. Maar hoe beheren bedrijven momenteel hun netwerken en hoe verloopt hun digitale transformatie? En wat zijn de nieuwe uitdagingen die deze overgang met zich meebrengt?

Overstappen

"De overstap van on-premise naar de cloud geeft it-afdelingen meer flexibiliteit om hun tijd en energie aan andere taken te besteden"

Uit onderzoek van Techconsult naar netwerkbeheer onder bedrijven in de Benelux en DACH blijkt dat 85 procent van de bedrijven voor hun netwerkbeheer wil overstappen op cloudoplossingen. Ongeveer 52 procent gebruikt een hybride systeem van zowel on-premise en cloudoplossingen. Tegelijkertijd zijn veel bedrijven afgestapt van on-premise oplossingen en hebben ze hun systeem naar de cloud gemigreerd. Dit is grotendeels te danken aan de flexibiliteit en kostenbeheersing die cloudmodellen bieden, boven op de extra beveiligingslaag.

De overstap van on-premise naar de cloud geeft it-afdelingen ook meer flexibiliteit om hun tijd en energie aan andere taken te besteden. Dit vergroot de capaciteit en levert waardevolle kostenbesparingen op. Het geeft bedrijven ook de mogelijkheid om slimme functies te gebruiken, zoals vroegtijdige waarschuwingen als een onbekend apparaat zich met het netwerk wil verbinden. Daarnaast biedt de cloud bedrijven meer controle over hun systemen en inzicht in het netwerk. De vraag naar cloudoplossingen is groot en zal de komende jaren alleen maar toenemen. Hierdoor krijgen bedrijven die het voortouw nemen een concurrentievoordeel, maar zij lopen ook tegen allerlei uitdagingen aan.

Kinderschoenen

We zijn tegenwoordig meer verbonden dan ooit, en dat betekent dat de huidige netwerkarchitectuur continu verandert. Bedrijven omarmen nieuwe manieren van werken, nieuwe technologieën en nieuwe outsourcing-mogelijkheden. Zij doen dit niet alleen om te digitaliseren, maar ook om concurrerend te blijven in het huidige economische landschap. De technische voorwaarden voor een toekomstbestendige werking staan echter vaak nog in de kinderschoenen. Dit maakt de beveiliging van het netwerk een stuk uitdagender.

Nu apparaten verbonden zijn met het netwerk, moeten de oplossingen voor netwerkbeheer slim gestructureerd zijn en in staat zijn nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden. Bovendien moeten bedrijven er in het nieuwe normaal voor zorgen dat het dataverkeer tussen de verschillende vestigingen aan de huidige normen voldoet. Zo maakt zero-touch deployment het voor bedrijven makkelijk om nieuwe netwerkcomponenten toe te voegen, in te stellen en aan te sluiten. Daarbij wordt een hoge beveiligingsstandaard gegarandeerd. Deze geautomatiseerde oplossingen bieden veel voordelen, waaronder flexibiliteit en schaalbaarheid voor bedrijven en hun werknemers. Rekening houden met deze laatste groep is belangrijker dan ooit, zeker in de huidige uitdagende arbeidsmarkt.

Overbelast

"De druk om te digitaliseren neemt toe, en daarvoor zijn specialisten nodig"

De druk om te digitaliseren neemt toe, en daarvoor zijn specialisten nodig. Het is echter een uitdaging voor bedrijven over de hele wereld om het benodigde personeel aan te trekken. Dit heeft al gevolgen gehad voor veel innovatieprojecten en heeft de automatisering vertraagd, omdat het huidige personeel vaak overbelast is en geen tijd heeft voor nieuwe projecten.

Dit is ook een uitdaging voor netwerkbeveiliging en -beheer. Processen als netwerkdocumentatie en probleemoplossing vereisen personeel dat snel en flexibel is. Aangezien het netwerk complexer wordt, betekent dit ook dat er vaak problemen kunnen ontstaan die zo snel mogelijk moeten worden opgelost. Wie niet snel genoeg reageert, stelt het netwerk bloot aan zwakke plekken in de beveiliging of tast de connectiviteit van het hele bedrijf aan.

De cloud brengt veel voordelen met zich mee en om de digitalisering bij te houden, moeten bedrijven ervoor zorgen dat hun systemen voldoen aan de normen van vandaag de dag. Niet alleen op het gebied van beveiliging, maar ook qua regelgeving en best practices. Het tekort aan it-personeel is nog lang niet opgelost en netwerken zullen alleen nog maar complexer worden. Oplossingen voor netwerkbeheer die vanuit de cloud worden beheerd, zijn het antwoord op deze uitdagingen. Zij zorgen ervoor dat de complexiteit beheersbaar blijft voor betrouwbare en veilige connectiviteit op elk moment.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Cloud Computing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-15T16:10:00.000Z Ajin Ku


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.