Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Als je cloudmix niet smaakt, pas recept dan aan

Computable.be Expert

Arnaud Bacros
General Manager Belux, Dell Technologies. Expert van Computable.be voor de topics Digital Transformation, Datamanagement en Cloud Computing.

Om inzicht te hebben in de langetermijnkosten die samengaan met de cloud, geven cio's hun multi-cloudstrategie beter vorm op basis van ontwerp (design), dan op basis van standaardinstellingen (default).

Wijdverspreide adoptie van cloudgebaseerde samenwerkingsplatforms leidt vaak tot een ‘standaardmulti-cloud’-aanpak zonder een duidelijke strategie om de workloadbehoeften te ondersteunen. Klinkt dat bekend?

Vandaag de dag herbekijken veel organisaties hun cloudgebruik en, belangrijker nog, de kosten die ermee gepaard gaan. Volgens schattingen van IDC geeft bijna twee derde van de bedrijven meer uit aan de cloud dan aanvankelijk ingepland. Organisaties bekijken of ze de juiste investeringen hebben gedaan en worstelen met de vraag hoe ze hun bestaande resources kunnen optimaliseren, meer inzicht in die resources kunnen krijgen en de uitgaven kunnen beheersen. 

Succesvolle multi-cloudstrategieën zijn vergelijkbaar met een maaltijd; het draait om de ingrediënten, voorbereiding en uitvoering. Net zoals een chef-kok zorgvuldig de ingrediënten voor een gerecht klaarlegt, zal een goed doordachte strategie helpen om bronnen te maximaliseren, activiteiten te optimaliseren en innovatie te stimuleren.

Dit betekent dat ze de huidige it-infrastructuur eerst evalueren, vervolgens bepalen welke applicaties en werklasten naar de cloud zijn te verplaatsen, om finaal de optimale migratiestrategie vast te leggen, met aandacht voor beveiligings- en compliance-eisen. Met andere woorden, stel de organisatie niet open voor het buffet van diensten zonder een uitgebreid plan, en dat is waar veel bedrijven zich vandaag de dag bevinden. Het is niet zo dat iemand ongelijk heeft, maar veel organisaties gaan organisch over op de cloud en leren al doende.

Uit gesprekken met klanten blijkt dat de grootste uitdagingen bij het implementeren van een multi-cloud-omgeving bestaan uit silo-ervaringen in de cloud en het beheren van verschillende leveranciers. Gegevens en werklasten op meerdere locaties vergroten het aantal benodigde processen, tools en vaardigheden, en vergroten de problemen met zichtbaarheid en controle.

Het ontbreken van een duidelijk overzicht over data en workloads leidt tot multi-cloud by default, niet by design. Dit leidt vaak tot verrassingsrekeningen voor verschillende cloudplatforms.

Opzettelijke strategie

"Met andere woorden, stel de organisatie niet open voor het buffet van diensten zonder een uitgebreid plan"

Een succesvolle cloudstrategie vereist de juiste ingrediënten, zorgvuldige voorbereiding en vaardige uitvoering. Voor veel organisaties levert een mix van meerdere clouds - openbaar, privé en hybride - de beste resultaten op. Maar het is essentieel om de langetermijnkosten te begrijpen en een strategie te bouwen rond de behoeften van toekomstige workloads en groei.

Als je die workloads nog niet kunt voorspellen, moet je kunnen op- of afschalen. Het is zaak om dat te communiceren naar belanghebbenden, inclusief budget- en roi-prognoses, maar ook potentiële risico's en uitdagingen zoals cloudverspreiding en uitvoerkosten.

Deze aanpak is vergelijkbaar met afhaalmaaltijden, maar wel met de kosten voor koken en schoonmaken. Op een gegeven moment moet je de economische aspecten opnieuw bekijken.

Veel organisaties zijn voor de publieke cloud gegaan vanwege de snelheid van implementatie, kostenbesparingen en schaalbaarheid. De uitbreiding van clouds en het gebrek aan voorspelbaarheid en inzicht in de cloudkosten hebben het een uitdaging gemaakt om deze efficiëntieverbeteringen vast te leggen. 

Het kiezen van de juiste infrastructuur om werklasten op te slaan en uit te voeren hangt af van beschikbaarheid, prestaties, beveiliging en kosten, die moeilijk te vergelijken kunnen zijn terwijl er ook strategisch moet worden omgegaan met ontwerp en implementatie.

Voor de duidelijkheid: dit is een gesprek over een publieke én private cloudmix - geen versus. Klanten hebben nood aan een strategie die een paar stappen vooruitdenkt in het multi-cloudrecept om tot de gewenste resultaten te komen. Op die manier optimaliseren ze altijd de juiste workloads voor de juiste locaties, waardoor de voordelen voor hun organisatie maximaal worden benut.

Het implementeren en beheren van een cloud-omgeving, het monitoren van prestaties en kosten en het continu optimaliseren van activiteiten zijn cruciaal voor een succesvolle uitvoering. Een succesvolle cloudstrategie helpt ook de complexiteit van gegevens te verminderen, wat leidt tot grotere besparingen en betere zakelijke beslissingen.

Potentieel

Het is essentieel voor cio's om de langetermijnkosten van de cloud te begrijpen en een strategie op te stellen die gericht is op toekomstige workloads en groei - dit is multi-cloud by design. Ondanks de extra complexiteit van meerdere clouds, kan een bewuste en doelgerichte strategie het ware potentieel van een multi-cloud-ecosysteem voor de organisatie ontsluiten.

De meest bevredigende maaltijden - of ze nu thuis of in een vijfsterrenrestaurant worden bereid - beginnen met een geweldig recept. Net zoals honger ons drijft om op zoek te gaan naar heerlijke maaltijden, drijft de behoefte aan kostenefficiënte en betrouwbare cloud computing-oplossingen bedrijven om een recept te gebruiken voor multi-cloud by design.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Vandaag de dag herbekijken veel organisaties hun cloudgebruik en, belangrijker nog, de kosten die ermee gepaard gaan. Volgens schattingen van IDC geeft bijna twee derde van de bedrijven meer uit aan de cloud dan aanvankelijk ingepland"

Blijkbaar vindt men de kosten het belangrijkste. En die zijn dan weer hoger dan verwacht.
Niet vreeemd ook als de hele dag bezig ben met "Het implementeren en beheren van een cloud-omgeving, het monitoren van prestaties en kosten en het continu optimaliseren van activiteiten zijn cruciaal voor een succesvolle uitvoering."
"strategie te bouwen rond de behoeften van toekomstige workloads en groei", maar dan weer geen glazen bol.
En dan dat verhaal van Meer complexiteit om de complexiteit te verminderen..
Zou dat nou Business Intelligence zijn?

De kosten van de ingrediënten zijn nog niet bepalend voor de voedzaamheid van de maaltijd want de FinOps van de cloud gaan niet om de techniek maar om de functionele behoeften vanuit de business zoals een honger naar flexibiliteit. En hierdoor is het service delivery model van de cloud niet gelijk aan het plaatsingsmodel van de cloud als we kijken naar maaltijden die op schaal door een kok met 3-sterren zijn klaar gemaakt om nog even in de magnetron opgewarmd te worden voor consumptie.

Een goede chef-kok kijkt eerst naar de capaciteiten van de keuken, cuisine d'assemblage voor de snelle gastronomie versus het maatwerk van een goed vakmanschap met creativiteit en orginaliteit kom je tegenwoordig vooral tegen in de kleine restaurants. Eerdere voorspellingen van Gartner zijn als de smaakpolitie van Giarte want wij van WC-eend hebben even de berekeningen gedaan van CO2-footprints op basis van meten is weten. Het inzicht in de resources krijgt een andere dimensie als we kijken naar de hybride cloud.

Eén governance model met meerdere plaatsingsopties gaat om de bevrediging van de honger, een goedkope afhaalchinees is geen 3-sterren maar wel een antwoord op een vraag. Sambal bij voor de smaak is een persooonlijke toevoeging aan het recept, gesprekken met gebruikers leveren een heel ander beeld op dan gesprekken met klanten.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Cloud Computing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-10-02T15:18:00.000Z Arnaud Bacros


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.