Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

MWC in Barcelona voelde als vanouds

Samengevat: 'het was verrassend dat er geen verrassingen waren'

Dit artikel delen:

Computable Expert

Jan Buis
Vice President Business Development, Genexis Netherlands BV. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

Het Mobile World Congress (MWC), dat van 27 februari tot en met 2 maart in Barcelona plaatsgreep, voelde vertrouwd. Alsof er geen Covid-19 was geweest, het moment dat je aankwam op het vliegveld, in de taxi, uit de metro tot voor aan de zuid-ingang; het was echt als vanouds.

Natuurlijk waren er ook dingen veranderd. De verbetering zat hem bijvoorbeeld in het toegangssysteem, wat voor een brildrager bij het aanmelden enigszins problemen gaf, maar tijdens de rest van de show vlekkeloos verliep.

Bij een collega van mij was haar telefoon gestolen (Barcelona laat zich groeten), die kreeg pas door haar iPad via mijn telefoon weer connectie met het internet om de toegang te regelen; hybride papier/digitaal zou voor dit soort gevallen een mogelijkheid moeten zijn.

Het was druk in de hallen, maar niet te druk. Ik heb zelden in een rij gestaan (ook niet bij de vele restaurants). Ik heb zelden (eigenlijk nooit) aan de buitenkant van een stand gestaan waar een innovatie werd gepresenteerd. Er was geen geschreeuw om iets nieuws; zoals 6G, Wi-Fi 7, etcetera.
Eenmaal in je afspraak kwamen de ontwikkelingen (vaak verstopt in de software) tevoorschijn. Iedereen was druk bezig zijn 'nieuws' te verstoppen.

Eigenlijk niet verbazend, maar toch verrassend is hoe groot de Chinese vendoren uitpakten. Ik vermoed dat dit een van de weinige shows buiten Azië is waar dat nog kan. Aan de andere kant lieten ook de grote Scandinavische spelers zich duidelijk zien.

Ik vind het al jaren prettig om de oranje tulp van de NL-stand te zien. Al was die stand vergeleken met andere landenvertegenwoordigingen best klein. Dat we ons niet groter presenteren voor een land dat digitalisering en startups hoog in het vaandel heeft, is vreemd.

Vanuit mijn business was het een verrassing dat Broadcom geen stand had en alle concurrenten/collega's well. Dat zoemden ook door in de gesprekken die ik opving.

Afsluitend, het was weer geweldig om bekende gezichten te zien en juist ook weer vele nieuwe te ontmoeten. Het weer in Barcelona had zich aangepast aan de oude CeBIT-beurs in Hannover (in maart): koud (vriespunt) in de morgen en in de loop van de dag een heerlijk zonnetje. Zonder twijfel heeft het MWC zijn status in de wereld weer waargemaakt en zal er vermoedelijk volgend jaar wel weer een nieuwe editie volgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Vacatures Computable Next

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-02T16:49:00.000Z Jan Buis


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.