Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

KPN verlegt koers naar neutraliteit

KPN heeft aangekondigd de colocation datacenters te willen rebranden en ze carrier-neutraal te maken, dus ook concurrenten toegang te geven. Het voormalige staatsbedrijf loopt hiermee voorop in de wereldwijde omslag van aanbod- naar vraag-gedreven connectivity.

Uit het persbericht: 'KPN gaat zes van zijn datacenters, die specifiek colocation diensten aanbieden, onderbrengen in een nieuwe onderneming met een eigen identiteit binnen het KPN-concern. Hierdoor verwacht KPN nog beter in te kunnen spelen op de groeikansen in de markt voor colocation, waarbij ‘carrier en cloud neutraal’ voor klanten belangrijke beslissingscriteria zijn.'

De betekenis van deze radicale koerswijziging van KPN kan niet worden overschat. Aangezien Nederland wereldwijd voorop loopt in alles wat te maken heeft met datacenters, cloud-infrastructuur, connectivity - maar ook regelgeving - mogen we aannemen dat andere ‘carrier-hotel’-datacenter providers gaan volgen. Deze beweging is een onderstreping van onze ervaring dat de markt de voorkeur geeft aan carrier- en cloud-neutrale dienstverlening. Ik zie de koerswijziging van KPN dan ook als teken dat de carrierwereld volwassen wordt en zich, gedwongen door de tucht van de markt, veel meer gaat richten op de behoeften van de klant in plaats van op het ‘pushen’ van het eigen netwerk.

Op papier heeft KPN alle troeven in handen: goede landelijke spreiding van datacenters, een uitstekend lokaal netwerk, dominante marktpositie, de technologie en met het voormalige Getronics de mensen om added services te kunnen verlenen. Met NL-IX heeft het zelfs een stevig internetknooppunt in handen. Toch is het niet genoeg gebleken.

Gaat de nieuwe aanpak werken? Positief is dat de directie deze grote stap heeft durven zetten. Alles onderbrengen in een organisatie zal ongetwijfeld tot meer focus leiden. Of het voldoende zal zijn om de andere grote carrier-neutrale providers zoals Equinix en Interxion partij te kunnen geven, is nog maar de vraag. Misschien dat er over een tijdje een ander logo op de gevels van de datacenters komt te hangen……

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-28T11:28:00.000Z Olav van Doorn


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.