Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Voor vans zijn realtime inzichten nodig

Value adding netwerk services moeten continu geoptimaliseerd worden

Gebruikservaring is leidend in de digitale economie. Ondernemingen staan voor de uitdaging om hun wereldwijde netwerkinfrastructuur doorlopend te optimaliseren om de beste ervaring en prestaties aan hun werknemers en klanten te blijven bieden (value adding netwerk services - vans) . Om dit voor elkaar te krijgen, hebben ze uitgebreid en realtime inzicht in het gedrag van hun netwerk nodig - iets wat de typische carrier niet kan, en niet wil leveren. Hoe krijg je dat inzicht toch?

Op dit moment woedt de strijd in de digitale economie om de kwaliteit van de gebruikservaring. Naadloze netwerken zijn cruciaal geworden in het creëren van die gebruikservaring. Dit heeft de levering van wan-services radicaal veranderd. De tijd dat een wan voor een aantal jaren kon worden ontworpen en uitgerold, ligt ver achter ons. Netwerkmanagement is nu een dynamische, realtime inspanning omdat het noodzakelijk is verkeersprofielen en netwerkbeveiliging doorlopend aan te passen.

Vandaag de dag is het belangrijker dan ooit dat netwerkmanagers beschikken over kristalheldere, realtime informatie over zowel de prestaties van het complete netwerk, als van afzonderlijke segmenten en apparaten, om controle te houden en te kunnen optimaliseren. Het gedrag van bedrijfsapplicaties speelt ook nog eens een belangrijke rol. Maar hoe leg je de hand op deze informatie?

Doolhof van protocollen en infrastructuren

Dat is best een uitdaging, omdat de doorsnee telecomcarrier niet transparant is. Deze verkoopt liever vaste capaciteitsupgrades dan tools voor dynamisch schalen. Erger nog: veel providers zijn niet eens in staat die informatie te leveren. Grote providers hebben geen helder plaatje van hun eigen netwerktopologie, laat staan van dingen die daar bovenop gebeuren.

Een andere uitdaging ligt in het feit dat wereldwijde netwerken normaal gezien bestaan uit paden die worden geleverd via meerdere providers. Beeld je een fashion-merk in met productiefaciliteiten in Bangladesh, Vietnam en China, logistieke centra in China, Nederland en de VS, winkels in alle grote steden van de wereld, inkoop- en administratiecentra in Roemenië, India en Puerto Rico, en datacenters in de UK, VS en Japan. Het netwerk dat al deze locaties verbindt komt tot stand uit de services van vele wereldwijde en lokale telecomproviders. De connectie tussen Moskou en Shanghai alleen al kan bestaan uit vijf verschillende providers in die landen. Daar komt bij dat het netwerk een labyrint is van meerdere protocollen en infrastructuren. Dsla, mpls en ip, fiber, coax, microwave en draadloos. Hier een overzicht van krijgen is best een uitdaging.

Proberen een overkoepelend antwoord van de carriers te krijgen is in essentie een mission impossible. Het is veel effectiever om zelf een 'network intelligence'-infrastructuur op te zetten. Maar het is nog beter - en kostenefficiënter - dit als dienst af te nemen van een onafhankelijke, carrier-neutrale netwerk integrator.

Applicatiegedragingen

Maar dan: weet waar je om vraagt. Je netwerk kennen is niet genoeg. De prestaties van het netwerk worden niet alleen beïnvloed door de gedragingen van alle componenten die samen het netwerk vormen zoals switches, kabels, routers en repeaters, maar ook door de systemen en applicaties die dat netwerk gebruiken. Een goed geconfigureerd netwerk kan toch suboptimaal presteren door slecht geconfigureerde applicaties.

Om kort te gaan: om je netwerk te optimaliseren heb je niet alleen kennis nodig van het gedrag en de prestaties van je netwerk alleen, maar ook van de applicaties die er overheen lopen.

Het optimaliseren van het netwerk dan wel van de applicaties betreft altijd twee verschillende disciplines. Deze komen nu samen, met dank aan de opkomst van 'next-gen wan-service providers', die gebruik maken van next-gen intelligence tools om zowel de netwerk- als de applicatie-prestatie te managen. Deze providers geven hun klanten meer inzicht en daardoor meer controle over hun infrastructuur, en verregaande transparantie van de geleverde prijs en prestaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-16T15:17:00.000Z Rutger Bevaart