Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zo houd je hoofd en datacenter koel

Inmiddels is het weer afgekoeld, maar het is de afgelopen maanden behoorlijk warm geweest in Nederland. Zo was er in augustus na twee jaar zelfs weer sprake van een hittegolf. En niet alleen in Nederland was het deze zomer raak. Deze extreme hitte heeft grote impact gehad op datacenteroperaties en -infrastructuur over de hele wereld. We zagen uitval en storingen in datacenters in het Verenigd Koninkrijk, verminderde productie in energiecentrales in Frankrijk en zorgen over watergebruik in door droogte getroffen gebieden in de Verenigde Staten.

De vraag die aan urgentie wint is: welke acties kun je ondernemen om je datacenter en infrastructuur klaar te stomen voor nog hetere temperaturen in de toekomst? Hier volgt een aantal korte- en langetermijntips.

  • Laat zoveel mogelijk units draaien

Laat, afhankelijk van de belasting in het datacenter, zoveel mogelijk koelunits draaien om de druk op elke koelunit te verminderen. Normaal gesproken laat een organisatie alle overbodige units draaien. Maar als de it-belasting niet honderd procent is, moet je ervoor zorgen dat de koelunit zo dichtbij mogelijk is. Dit houdt de koelmiddeldruk lager, zodat er geen risico is op trips bij hoge druk door de hoge omgevingstemperatuur.

  • Plan regelmatig onderhoud

Plan elk kwartaal preventief onderhoud in. De condenserspoel van op compressoren gebaseerde units kun je bijvoorbeeld het beste elk kwartaal of vaker reinigen. Het gebrek aan een goede en regelmatige reiniging kan zorgen voor verminderde totale capaciteit van de thermische eenheid. Tegelijkertijd kun je controleren of de niveaus van de koelvloeistoffen correct zijn. Zo zorg je ervoor dat de koelcapaciteit volledig en efficiënt wordt benut. Een laag of hoog niveau van koelmiddelen veroorzaakt operationele inefficiënties, en dat wil je nu juist voorkomen.

Langetermijnmaatregelen

"Zodra je een onderhoudsplan hebt opgesteld en het juiste aantal units hebt draaien, is het belangrijk om naar het grotere plaatje te kijken"

Andere best practices en adviezen voor de langere termijn zijn:

  • Het overwegen van verschillende soorten koelsystemen, waaronder dompelkoeling, watervrije koeling en verdampingsvrije koelsystemen. Deze zijn ontworpen om betrouwbaarheid en efficiëntie te leveren in omgevingen met hoge temperaturen;
  • Als je gebruikmaakt van zonnecellen als energiebron moet je er rekening mee houden dat de efficiëntie van de zonnecellen afneemt naarmate de omgevingstemperatuur stijgt;
  • Gebruikmaken van voorspellende modellering in plaats van uitsluitend vertrouwen op historische gegevens om de capaciteit van datacenters te bepalen. Deze houden namelijk geen rekening met de extreme temperaturen van tegenwoordig.

Zodra je een onderhoudsplan hebt opgesteld en het juiste aantal units hebt draaien, is het belangrijk om naar het grotere plaatje te kijken. Waak ervoor dat het ontwerp van je datacenterinfrastructuur bij je omgeving past. De meeste datacenters maken gebruik van de normen van de American Society of Heating, Refrigerating & Air Conditioning Engineers (ASHRAE), die gebaseerd zijn op gegevens uit het verleden in plaats van op prognoses. Hierdoor is je datacenter mogelijk niet bestand tegen de oplopende temperaturen, zelfs niet als je datacenter is ontworpen voor ASHRAE-cijfers over een periode van twintig of vijftig jaar. Kijk hoe je je thermische systemen kunt upgraden zodat je datacenter koel blijft. Dan kun jij als operator ook je hoofd koel houden.

(Auteur Steve Madara is vp thermal, datacenters bij Vertiv.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Niet alle incidenten waren het gevolg van een hittegolf want verstoringen in de koeling zorgden ook voor oververhitting met als gevolg het automatisch uitschakelen van apparatuur. Advies aangaande redundantie hierin is dan ook zeker een goed advies als we kijken naar de 'Single Points of Failure' in de housing. Maar zoveel mogelijk units laten draaien lijkt me in tegenstelling met de eis om datacentra duurzamer te maken. Of we er in Europa goed aan doen om ons te laten leiden door de American Society of Heating, Refrigerating & Air Conditioning Engineers is dus een politieke vraag die gebaseerd is op wat andere ambities. Helaas kennen we in Nederland geen 'follow the sun' principe als het om duurzame energie gaat maar polderen in koeling kan weleens synergie geven.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-27T14:36:00.000Z Steve Madara


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.