Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Softwaretester is net een astronaut

Computable Expert

ing. Wilbert van den Bliek
Directeur/ceo/country manager. Expert van Computable voor het topic Development.

Bij de internationale kick off van ons bedrijf ontmoette ik André Kuipers. Hij gaf een interessant inkijkje in de wereld van de ruimtevaart. Die wereld lijkt meer op onze business dan ik in eerste instantie dacht. Kortom, de softwaretester lijkt veel op een astronaut. Hier volgen tien overeenkomsten die ik heb vastgesteld.

In deze bijdrage zet ik tien overeenkomsten in de schijnwerper.

1.    Kosten allebei geld.
Een typisch Hollandse benadering, maar het is wel waar. Net als André Kuipers wijs ik ook altijd op wat het oplevert. Zijn ruimtereis kostte natuurlijk veel geld, maar die investering komt terug via innovatie.  Bij softwaretesten gaan de kosten ook vaak voor de baten uit. Maar wat kost bijvoorbeeld een mislukte livegang van een site, omdat je niet voldoende hebt getest?

2.    Internationaal samenwerken. Voor ruimtevaart is dat normaal. Astronauten werken in internationale teams. Voor softwaretesters wordt dit ook steeds normaler. Veel routinematig testwerk wordt in internationale centers over de hele wereld uitgevoerd. Die internationale kennisdeling is in de ruimtevaart gebruikelijk.

3.    Werknemers zijn schaars. Voor astronauten is dit altijd zo geweest. Ruimtevaart is een complexe business. Voor ons geldt dat er steeds meer en vaker software getest moet worden. Vooral in Nederland is de arbeidsmarkt schaars voor specialisten. Er is veel behoefte aan mensen met zowel technische als functionele vaardigheden.

4.    Opleidingen van levensbelang. Voor Kuipers geldt dat letterlijk. Hij legt zijn leven in een waagschaal. Bij ons is het meer figuurlijk. Nog maar een paar jaar geleden had een tester aan een paar tools voldoende, maar vandaag de dag moet hij meer verschillende tools beheersen en kennis hebben van verschillende domeinen. Je kunt je niet permitteren om achter te lopen.

5.    Talen spreken. André kon perfect een Rus nadoen. Het verschil tussen ja en nee is bijna niet te horen. Dat gevaar ligt ook op de loer met internationale collega’s. Wat bedoelen we over en weer? Een misverstand ligt snel op de loer. Daarom werken we hard aan internationale standaardisatie en certificering.  

6.    Nooit van start gaan zonder backup. Het team van Kuipers had een complete backup. Zelfs toen ze met de bus naar de raket reden, reed het B-team er nog in een aparte bus achteraan. Dat zie ik in het softwarevak ook terug. De time-to-market wordt steeds korter. Je kunt je niet meer veroorloven dat software professionals uitvallen gedurende een project.

7.    Alles staat of valt met een goede sollicitatie. André  Kuipers toonde een foto van een presentatie die hij moest houden voordat hij zijn vlucht kon maken. Het leek een formaliteit, maar hij benadrukte dat dit beslist niet het geval was. Ondanks dat hij al jaren voorbereiding achter de rug had, kon het hier misgaan. Wij zijn soms ook dagen bezig om een opdracht binnen te halen, en dan kun je alles goed doen, maar de eerste indruk bij een relatie is ongelofelijk belangrijk.

8.    Safety first. Een inkopper voor een astronaut, maar ook bij ons wordt dit steeds belangrijker. Met welke data mag je testen bijvoorbeeld en op welke plek. Het zal niet de eerste keer zijn dat gevoelige informatie zomaar op straat ligt, met misschien ook wel levensbedreigende gevolgen. Daarom roep ik ook veiligheid voor alles, en trainen we zelfs onze eigen mensen in bijvoorbeeld het gebruik maken van een AED.

9.    Complexe omgevingen. Starters in onze markt schrikken zich de eerste dagen wild als ze een testaanpak en testtetchnieken onder ogen krijgen. Zo keek ik ook toen ik de schema’s van Kuipers zag. Overzicht houden in complexiteit is erg belangrijk.

10.   Ontbijten onderweg. Dit geldt niet voor alle kwaliteitsspecialisten, maar net als André in zijn capsule, ontbijt ik in de auto. Hij liet een blikje zien dat hij vergeleek met kattenvoer. Dat kruimelt wel minder dan mijn Sultana’s.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Software tester? Veel software en steeds meer, wordt automatisch getest. Dit is opgenomen in continuous delivery.
Een overeenkomst zou kunnen zijn dat astronauten worden vervangen door robots.

1) Geld : Kosten, daar gaat het toch om he
2) Internationaal : Klanten komen uit allen landen
3) Schaars : Er is altijd te kort aan. Daarom goede verdiensten
4) Opleiding : Je moet een pro zijn en zaken van prive kunnen scheiden
5) Talen : Communicatie met klanten is al de helft van de dienst
6) Backup : Zorg zelf voor invalster
7) Solliciteren : De eerste indruk, elke keer weer. Het heet niet voor niets soliciting in het Engels.
8) Saftety : voorkom SOA's
9) Complexiteit : Belasting, regelgeving, geldstromen. Detachering of ZZP. Zorg voor oude dag.
10) Ontbijten : Onregelmatige werktijden, vaak nachts

Ja, softwaretesten lijkt ook best veel op werken op de Amsterdamse wallen

Ik heb het verhaal van Andre Kuipers een paar jaar geleden ook gehoord, bij een andere gelegenheid. Absoluut een leuk en inspirerend verhaal, maar om nu te stellen dat een softwaretester net een astronaut is gaat me een paar stappen te ver.

Zoals Dino al aangeeft, is het verhaal, zeker zoals verwoord door de auteur, op vele beroepen, binnen en buiten de IT van toepassing.

Waar de astronaut zich van vele beroepen onderscheidt is de toewijding en bereidheid te investeren in je carrière. De meeste ITers gaan 's avonds toch het liefst weer gewoon naar huis toe. Af en toe een weekje op locatie bij de klant is wel leuk, maar ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat zo'n hotel in de buitenwijk van een stad dicht bij het industrieterrein waar je opdrachtgever zit, al heel snel begint te vervelen.
En ook dochterlief vindt het wel heel fijn als papa na 2 weken verweggistan weer thuis is, ondanks dat er vrijwel dagelijks geskyped wordt.

Kun je nagaan als je voor je werk maanden op training moet in het buitenland, en je zakenreis naar het ISS enkele maanden gaat duren, waarbij je niet "even" op en neer kunt naar huis tussendoor, of vrouw en kinderen over kun laten komen in de vakantie.

Met die passie en toewijding maakt André het grote verschil t.o.v. software testers, maar ook vele andere beroepsgroepen binnen (en voor Dino ook buiten :) ) de IT sector.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-26T14:39:00.000Z Wilbert van den Bliek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.