Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Goede opvoeding is nodig bij open-sourcedatabases

Computable Expert

Jan Karremans
Director of Product Marketing, EMEA, EnterpriseDB. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Datamanagement en Cloud Computing.

Van alle technologieën die bijdragen aan de groei van bedrijven ziet men databases meestal niet als de meest interessante. Dat komt doordat je databasetechnologie vaak niet ziet, terwijl het een cruciaal onderdeel is voor servers dat ervoor zorgt dat (logistieke) applicaties goed functioneren. Het helpt moderne bedrijven om sneller en efficiënter te werken tegen lagere kosten.

Open-sourcedatabases, zoals Postgres, lopen voorop wat betreft databasetechnologie. Het is een essentiële technologie die je als eindgebruiker misschien nooit zult zien, maar waar je zonder het te weten wel op vertrouwt. Wereldwijd vertrouwen vele overheden op open-sourcedatabases. Daarnaast gebruiken veel grote bedrijven in de detailhandel, financiële wereld, telecom en andere commerciële bedrijven die belangrijk zijn voor de economie het. 

Ik denk dat open-sourcedatabases tegenwoordig zo succesvol geïmplementeerd kunnen worden dankzij de evenwichtige opvoeding van een ‘artistieke ouder’ en een ‘systematische ouder’: de open-source-community én de commerciële softwarebedrijven.

De artistieke ouder: de open-sourcecommunity

"Minder bugs per regel code"

Opensource is een echt community-project: het bestaat dankzij mensen die een bijdrage willen leveren aan een groter goed, in plaats van mensen die zich richten op zelfpromotie. Deze community is in die zin de artistieke ouder: de slimste mensen van over de hele wereld werken samen aan het project. Ze kiezen hun eigen richting en hebben een perfectionistisch oog voor detail. Hun doel is om open-sourcedatabases zo goed mogelijk te maken, niet om de winst van een bedrijf te vergroten.

De broncode is beschikbaar voor een wereldwijd publiek van computerwetenschappers met verschillende achtergronden en disciplines, zoals database, algoritmiek, hardware-tuning, compilerontwikkeling en beveiliging. Doordat zoveel mensen met verschillende perspectieven de source-code nauwkeurig kunnen onderzoeken, is open engineering mogelijk. Hierdoor zijn er minder bugs per regel code. De gerapporteerde bug-percentages in vergelijkbare commerciële software zijn vele malen hoger.

De systematische ouder: de kracht van open source benutten

De vrijheid die door de artistieke ouder wordt aangemoedigd, kan ervoor zorgen dat de situatie snel uit de hand loopt. Gelukkig hebben we daar de systematische ouder, de commerciële softwarebedrijven. Organisaties worden geholpen om open-sourcedatabases zoals Postgres te gebruiken in applicaties, net zoals Red Hat deed voor Linux. Ondersteuning door commerciële leveranciers is essentieel geweest voor de ontwikkeling van open-sourcedatabases, omdat je voor het bouwen van complexe software-applicaties fulltime developers nodig hebt die samenwerken. Deze gerichte samenwerking kan niet organisch ontstaan in open-sourcecommunities omdat die mensen een bijdrage leveren in hun vrije tijd.

Commerciële bedrijven hebben fulltime medewerkers die een bijdrage kunnen leveren en doordat ze zich inzetten voor een open benadering. Het resultaat is een open-sourcedatabasemanagementsysteem dat zowel technologisch als commercieel succesvol is.

Sprints en uithoudingsvermogen

"Een sterke commerciële speler is essentieel als je goede resultaten wilt behalen"

Onafhankelijke open-sourceprojecten die op technologisch vlak sterk zijn en lange tijd stand houden hebben deze kwaliteiten vaak geërfd van een sterke, betrouwbare commerciële partij. Om effectiviteit en duurzaamheid te bereiken binnen open-sourceprojecten, is een systematische benadering nodig die twee verschillende scenario's bevat: korte- én langetermijnuitdagingen.

Voorbeelden van kortetermijnuitdagingen zijn medewerkers aannemen om snelle groei te realiseren, buzz creëren via een grote marketingcampagne en korte ontwikkelingsprojecten beheren. Ze zorgen ervoor dat er directe inkomsten zijn, dat investeerders tevreden zijn en dat je voldoet aan sommige – zo niet alle – behoeften van consumenten. Langetermijnuitdagingen vragen om visie en toewijding gedurende meerdere jaren. Ze pakken moeilijke technische problemen en grotere problemen aan. Uiteindelijk zijn ze de moeite dubbel en dwars waard, maar een sterke commerciële speler is essentieel als je goede resultaten wilt behalen.

Eindeloze mogelijkheden

Open-sourcedatabases timmeren aan de weg om de standaard voor databases te worden, en dat is niet zo vreemd: het kan snel reageren op de behoeften van gebruikers met nieuwe features en optimalisaties én het helpt bedrijven over de hele wereld om data te beheren en compliant te blijven. 

Van leveranciers van gastronomische producten die dergelijke databases gebruiken om de herkomst van ambachtelijke kaas te volgen tot de animators achter de Lego-films die het gebruiken om elk virtueel legosteentje in de film te volgen. Fintechs gebruiken het systeem om ervoor te zorgen dat de wachtwoorden van klanten aan de strenge veiligheidscontroles voldoen of om te zorgen dat wijzigingen in wachtwoorden van klanten worden verwerkt in het databaselogboek. Deze kleine details zijn essentieel voor compliance en open-sourcedatabases helpen je hierbij, met minimale inspanning en tegen lagere kosten.

Technologisch steeds sterker

"Als de twee opvoedstijlen in perfecte harmonie zijn, kunnen open source databases de komende jaren betekenisvolle voordelen bieden aan nog meer mensen"

Het mooie van open-sourcetechnologie is dat je geen deel uit hoeft te maken van de community om het te gebruiken. Amazon en Google zijn slechts twee voorbeelden van bedrijven die hun eigen databases bovenop source database Postgres hebben gebouwd en deze verkopen. Dit soort activiteiten zijn anders dan van andere open-sourcelicenties, waarbij je een bijdrage moet leveren aan het project als je wijzigingen aanbrengt in de code. Databases als Postgres vragen dit niet van je en juist daarom worden dergelijke open-source-databases technologisch steeds sterker.

Zonder de effectieve combinatie van een open-sourcecommunity die samenwerkt met commerciële bedrijven om de technologie te vertalen naar bedrijfsapplicaties zouden open-sourcedatabases niet zijn waar het nu is. En het is nog niet klaar met groeien, want terwijl de open-sourcecommunity nieuwe toepassingen onderzoekt, past het zich continu aan en ontwikkelt het meer (en betere) features. Voor een maximale impact moet dit in samenwerking met bedrijven worden voortgezet. Als de twee opvoedstijlen in perfecte harmonie zijn, kunnen open-sourcedatabases de komende jaren betekenisvolle voordelen bieden aan nog meer mensen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Opensource is een echt community-project: het bestaat dankzij mensen die een bijdrage willen leveren aan een groter goed, in plaats van mensen die zich richten op zelfpromotie."

ziedaar het verschil met EnterpriseDB :-)

"Doordat zoveel mensen met verschillende perspectieven de source-code nauwkeurig kunnen onderzoeken, is open engineering mogelijk. Hierdoor zijn er minder bugs per regel code. De gerapporteerde bug-percentages in vergelijkbare commerciële software zijn vele malen hoger."

heb je daar een referentie bij bij die laatste zin?

Open source betekent leesbare code en niks meer of minder want uiteindelijk gaat het om ONDERHOUDBARE code en daarin schieten sommige communities nog weleens tekort omdat het oplossen van bugs lang niet zo leuk is als het bedenken van nieuwe functionaliteiten. Ontwikkelaars die hun eigen richting kiezen zorgen er dan ook voor dat er nogal wat onopgeloste bugs in open source oplossingen zitten want de gerapporteerde bug-percentages zijn een nietszeggende KPI als de tijd waarin deze opgelost worden bepalend is. Wat betreft open engineering is het interessant om te weten dat de tijd tussen bekend worden van een zwakheid en de beschikbaarheid van een exploit gemiddeld 3 dagen is. Deze race tegen de klok kun je alleen winnen met voldoende full-time ontwikkelaars wat betekent dat je mensen in dienst hebt die betaald moeten worden, de welbekende loonslaven.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-09T12:14:00.000Z Jan Karremans


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.