Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Verwijder 'rotte' data!

Computable Expert

Donny Navarrete
-, Commvault. Expert van Computable voor de topics Datamanagement, Development en Cloud Computing.

We kunnen niet voorbijgaan aan de druk die de mens op de aarde uitoefent, luidt de duidelijke boodschap van de wereldwijde politiek en klimaatactivisten. Tijdens evenementen zoals de recente G8-top in Cornwall zegden de aanwezige wereldleiders opnieuw toe de klimaatverandering aan te pakken en de biodiversiteit in stand te houden. Organisaties in elke sector kunnen een verschil maken door over te stappen op duurzame bedrijfspraktijken. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de it-sector.

It bezit het grootste potentieel om innovatieve nieuwe technologieën te introduceren die bijdragen aan een oplossing voor de klimaatcrisis, of in elk geval de gevolgen daarvan terugdringen. Hoe is dit te bereiken?

Data zijn alomtegenwoordig aanwezig. Bedrijven in alle soorten en maten doen er een beroep op om te innoveren en de efficiëntie en winstgevendheid op te voeren. Het is daarom van cruciaal belang om de bewustwording te vergroten van manieren waarop bedrijven grip kunnen houden op hun CO2-voetafdruk naarmate hun gegevensvolumes groeien en hun gebruik van de cloud toeneemt.

Een manier om dit te doen is het reduceren van de hoeveelheid data die bedrijven genereren. Datacenters vertegenwoordigen zijn goed voor circa een procent van het wereldwijde energieverbruik. Dat lijkt niet zoveel, maar komt overeen met een energieverbruik van maar liefst 205 TWh. Nog zorgwekkender is de voorspelling van analisten dat de hoeveelheid data tussen nu en 2030 met een factor vijf tot veertig groeit als we alles op zijn beloop laten. Data worden de nieuwe olie genoemd, en net als olie is een overdadig gebruik ervan schadelijk voor het milieu.

Redundant, obsolete en trivial

"Je kunt niet zomaar een ‘clean disk’-tool aan het werk zetten om alle overtollige gegevens te verwijderen"

Een manier om het dataverbruik terug te dringen, is het aanpakken van rot-data, waarbij rot staat voor redundant, obsolete en trivial, ofwel voor overbodige, verouderde en triviale data die niets bijdragen aan de bedrijfsvoering. Vaak gaat het om back-ups van relatief onnodige bestanden of niet-werkgerelateerde gegevens van gebruikers, zoals privéfoto’s en -mails. Omdat rot-data niet vaak worden opgevraagd, zal die hoogstwaarschijnlijk worden opgeslagen in een secundair fysiek datacenter dat 24/7 energie verbruikt. En dat is slecht nieuws als je je CO2-voetafdruk juist wil verkleinen.

Het aanpakken van rot-data is niet zo eenvoudig. Je kunt niet zomaar een ‘clean disk’-tool aan het werk zetten om alle overtollige gegevens te verwijderen. Er is een bedrijfsbrede aanpak voor nodig die idealiter door het management wordt aangemoedigd. Hierbij moeten alle afdelingen worden betrokken, van de juridische afdeling tot de compliance- en hr-afdeling, de administratie en uiteraard de it-afdeling. En belangrijker nog: dit vraagt om effectieve en intelligente oplossingen voor databeheer die de it-afdeling helpen om haar focus te richten op de levenscyclus van alle data, van de rand van het bedrijfsnetwerk tot en met het datacenter. Deze oplossingen bieden volledig geïntegreerde processen voor databeheer, zodat rot-data efficiënter kan worden verwijderd.

Om deze aanpak in de praktijk toe te kunnen passen, moeten bedrijven inzicht hebben in de waarde van hun data. Is het wel nodig om de gegevens te bewaren? En zo ja, hoe lang? Waar moet de data worden opgeslagen zodat gebruikers er eenvoudige toegang toe hebben? En wat moet er gebeuren met gegevens die niet bewaard hoeven te worden? Zodra bedrijven de antwoorden op deze vragen hebben gevonden, kunnen ze ervoor zorgen dat er minder data wordt gegenereerd en opgeslagen en kunnen ze een gedegen en milieuvriendelijker cloud-infrastructuur in het leven roepen.

Werken aan een groenere wereld

Duurzaam ondernemerschap is belangrijker dan ooit. De aarde is ons thuis. Als wereldgemeenschap moeten we onze krachten bundelen om beter voor onze planeet te zorgen. Veel bedrijven zijn nog maar net van start gegaan met duurzaamheidsinitiatieven. En hoewel het enige tijd zal duren voordat de resultaten hiervan zichtbaar zijn, is elke stap in de juiste richting van grote waarde. De groei van data is onvermijdelijk, maar bedrijven kunnen wel kiezen voor milieuvriendelijker oplossingen voor de opslag, het beheer en het opvragen van data. Dit zal een positieve invloed hebben op de toekomst van onze aarde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat betreft overbodige, verouderde en triviale data die niets bijdragen aan de bedrijfsvoering zul je eerst moeten beginnen met een classificatie ervan. Een actie in het datamanagement die nog weleens nagelaten wordt waardoor data smeerolie wordt als bepaalde privéfoto’s en e-mails gebruikt kunnen worden. Want niet alleen Hugo en zijn ambtenaren 'verzuipen' in meer dan 5.000.000 documenten als het om informatiemanagement gaat en de juridische afdelingen zijn dan ook vooral bezig zijn met het beschermen van een imago omdat het databeheer bij veel organisaties niet heel goed aangesloten is op het informatie lifecycle management. Want zo blijkt het recht om vergeten te worden lastig in te vullen doordat persoonsgegevens in allerlei backup-sets blijven hangen, back-up sets die vaak als archief gebruikt worden. De CO2-voetafdruk verkleinen is leuk maar volgens mij gaat het vooral om de olifant van compliance want dataopslag is niet zo heel vervuilend als je het goede opslagmedium gebruikt.

Goed streven. Er bestaat alleen geen business case voor.
Hetzelfde antwoord dat ik kreeg toen ik (destijds werkzaam bij een ministerie) eens voorstelde om dubbelzijdig te gaan printen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-12T14:34:00.000Z Donny Navarrete


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.