Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cybercrime aanpakken is de juiste tools kiezen

Stel je voor dat je gaat klussen en je alleen een schroevendraaier hebt en niet heel handig bent. Dan ben je dagenlang bezig en maak je veel fouten. Of je belt een professional met het juiste gereedschap en de juiste technieken om de klus efficiënt en effectief te klaren. Het punt: het draait om de juiste tools en technieken.

Hetzelfde principe geldt in de voortdurende strijd tegen cybercriminelen. Het ontwikkelen van de juiste tools en technieken is essentieel in de strijd tegen cybercriminaliteit. Cybercriminelen zijn ook mensen, en ook zij ontwikkelen nieuwe tools en verfijnen hun technieken. Daarom kun je niet zomaar vertrouwen op tools en technieken die je vorig jaar, vorige maand of misschien zelfs vorige week hebt gebruikt.

Een gebied waar professionals zich op moeten richten is de schaalbaarheid van hun werk. Met de hoeveelheid data die dagelijks binnenkomt, is automatisering niet langer een luxe, maar een noodzaak. Organisaties kunnen dit in de praktijk brengen, bijvoorbeeld met behulp van botnet-emulatie, en zo het handwerk van individuele onderzoekers wegnemen en verder automatiseren.

Een belangrijk voordeel van deze automatisering is dat een onderzoeker hierdoor meer tijd overhoudt om bedreigingen te onderzoeken en in actie te komen. Bovendien verkort een closed loop-systeem ten opzichte van handmatige processen de tijd die nodig is om cyberaanvallen te detecteren.

Jacht

"Het grootste probleem met organisaties die bedreigingen willen detecteren, is dat ze niet volledig begrijpen welke systemen van belang zijn"

Een andere techniek waar bedrijven zich op richten om data te verzamelen, is het opsporen van bedreigingen. Er zijn veel bedrijven die op bedreigingen lettten, allemaal om dezelfde reden. Zij willen het gevoel van onveiligheid, dat wordt veroorzaakt door gaten in de bedrijfsomgeving, verminderen. Maar bedrijven en veiligheidsprofessionals moeten zich bewust zijn van één belangrijk aspect bij hun jacht. Je moet eerst weten wat je missie-kritische activa zijn en ze centraal stellen in je beveiligingsstrategie.

Het grootste probleem met organisaties die bedreigingen willen detecteren, is dat ze niet volledig begrijpen welke systemen van belang zijn. Dit probleem is vaak nog groter bij grote bedrijven, en vooral bij bedrijven die zijn gegroeid als het gevolg van fusies en overnames.

Breed spectrum

Wat betekent de efficiëntere omgang met data en de mogelijkheid om meer data te verzamelen - en deze te catalogiseren - voor de toekomst van cybersecurity? In principe is het een aanpak die op de lange termijn zijn vruchten zal afwerpen. Data gaat tientallen jaren terug. Als er efficiënte systemen aanwezig zijn die een breed spectrum aan data verzamelen, dan kan iets dat vandaag op de radar komt, achteraf door security-professionals worden bekeken. Zo kunnen zij lering trekken uit eerdere situaties en een beter beeld voor de toekomst ontwikkelen.

Het is belangrijk de juiste tools en systemen te ontwikkelen in de strijd tegen cybercriminelen. Dit helpt beveiligingsprofessionals hun werk doortastender te kunnen doen. En is dat niet een broodnodig voordeel ten opzichte van de tegenstanders van vandaag?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Development

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-20T11:30:00.000Z Radboud Beumer


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.