Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Waarom hotspots voor bedrijfssoftware goed idee zijn

Computable Expert

Frank Wille
Bestuurder. Expert van Computable voor de topics Development en Digital Innovation.

Van de bekende App Store van Apple, tot het uitwisselen van gegevens via een bouwwerkinformatiemodel en gedeelde autoplatformen, het idee van hotspots waar gestandaardiseerde apps en modellen gedeeld worden, heeft grote voordelen. Marktplaatsen waar standaardbedrijfsfunctionaliteit aangeboden wordt zijn nog weinig gezien, maar in het domein van low-code-platformen komt hier verandering in.

Als er een plek is waar het positieve netwerk-effect zijn optimale effect heeft gehad, dan is het de App Store van Apple wel. Na het succes van de digitale muziekwinkel iTunes werd de winkel een van 's werelds eerste commercieel succesvolle marktplaatsen voor mobiele apps. Nu tien jaar oud verbindt het miljoenen gebruikers van iOS-apparaten met miljoenen mobiele apps en games van ontwikkelaars en uitgevers over de hele wereld. De Apple-store wordt wekelijks bezocht door vijfhonderd miljoen consumenten. Door het grote bereik onder consumenten trekt deze marktplaats als een magneet veel makers van apps en uitgevers van content aan.

De waarde van zo’n marktplaats groeit met het aantal mensen dat het gebruikt. Ook bij b2b-doelgroepen zien we het concept van een marktplaats aanslaan. Zo zijn verzamelingen met apps voor browser plug-ins in Chrome en Firefox een voorbeeld van brede verzamelingen met kant-en-klare functionaliteit. Naast de browser plug-ins is de Salesforce App Exchange het bekendste voorbeeld van een marktplaats met bedrijfsfunctionaliteit. In 2019 vonden er bijna 7,5 miljoen downloads van meer dan vierduizend apps plaats aldus Trifin. Het netwerkeffect van het populaire saas-merk heeft duidelijk enige slagkracht bereikt, maar in andere domeinen blijven de potentiële doelgroepen kleiner. Het laat zien dat hotspots mits ze voldoende omvang hebben afnemers toegang geven tot een interessante verzameling bedrijfsfunctionaliteit.

Faalkosten verminderd

"Het bouwwerkinformatiemodel fungeert daardoor als de verzamelplaats met alle informatie over een bouwproject"

Een ander voorbeeld waar een hotspot-concept voor grote verbeteringen gezorgd heeft, is de bouw. Als de informatiedichtheid van een bouwproject door toepassing van bim (bouwwerkinformatiemodel) een bepaald punt heeft bereikt doordat verschillende deelnemers aan het project gestandaardiseerd informatie met elkaar uitwisselen, wint iedereen. De verschillende bim-partners werken per discipline (constructeur, architect, installateur) in hun eigen softwarepakket vanuit hun eigen discipline één aspect in hun model volledig uit. Deze verschillende deelmodellen zijn met een gestandaardiseerd uitwisselbestand samen te voegen tot één model. Het bim fungeert daardoor als de verzamelplaats met alle informatie over een bouwproject.

In complexe projecten en ingewikkelde bouwomgevingen is het bim uitgegroeid tot dé manier om de juiste informatie op het juiste moment bij de juiste personen te krijgen. Al in de ontwerpfase ontstaat er zo een gedetailleerde indruk van het totale ontwerp. In dit overkoepelende model zijn met software-analyses constructiefouten en mogelijke botsingen in het ontwerp op te sporen. Het voordeel van de integratie in de ontwerpfase is dat fouten en knelpunten niet pas in de uitvoeringsfase aan het licht komen. Dit gereedschap voor bouwprocesmanagement heeft de productiviteit verhoogd en faalkosten sterk verminderd. Ook voor bedrijfssoftware zou zo’n hotspot-aanpak grote voordelen kunnen hebben. Het laat zien dat op een gestandaardiseerde manier op verschillende niveaus bijdragen aan hetzelfde model grote waarde heeft. Door deze verschillende modellen te integreren tot een overkoepelend model komen al in de ontwerpfase mogelijke knelpunten in de software aan het licht.

Gedeeld platform

Een ander voorbeeld waar een gedeelde hotspot ook voor grote voordelen zorgt, bevindt zich in een andere industrie. Bijna alle gerenommeerde automerken baseren hun nieuwe modellen op een gedeeld en gestandaardiseerd platform. Zo’n chassis bevat een vloerplan, wielbasis, stuurmechanisme, vering en plaatsing van motor- en aandrijflijnonderdelen en fungeert als basis voor verschillende modellen en zelfs merken. Deze strategie stelt autofabrikanten in staat om de kosten voor productontwikkeling te drukken en de doorlooptijden van nieuwe modellen te verkorten. Het modulaire ontwerp van de gestandaardiseerde platformen zorgt ervoor dat de fabricage en assemblage van een grotere verscheidenheid aan auto’s haalbaar wordt.

Deze strategie stelt autofabrikanten in staat om op tijd en tegen de juiste investeringen te reageren op de veranderende vraag in de markt, terwijl ze tegelijkertijd vasthouden aan hun onderscheidende marktpositie. Als je zo’n platformaanpak op het domein van software-gebaseerde innovatie zou toepassen dan zou een gemeenschappelijke herbruikbare basis de standaardvoorzieningen van het platform aangevuld met modulaire uitbreidingen de mogelijkheid bieden om applicaties te bouwen met gedeelde functionaliteit aan de ene kant en aan de andere kant voldoende flexibiliteit om iedere applicatie zijn eigen doel en unieke mogelijkheden te geven.

Eerste stappen

"Een hotspot verdient een nadere blik verdient als je op zoek bent naar meer wendbaarheid in je applicatie-portfolio"

De afgelopen jaren zijn deze platform- en hotspot-aanpak ook gemeengoed geworden om de bouw van applicaties te versnellen en de flexibiliteit te verhogen. Dit draaide voorheen vooral om technisch georiënteerde widgets en modules die applicatiebouwers productiever maken en de ontwikkeling versnellen. Zo zijn er widgets die een onderdeel van de gebruikersinterface snel opbouwen, zodat functionaliteit en interactie met gebruikers van de app sneller te realiseren is. Modules gaan een stap verder, als zij als zelfstandig toepassingsonderdeel in meerdere toepassingen hergebruikt worden om een domeinmodel, gebruikersinterfaces en processtromen versneld vorm te geven.

Dit delen komt op een hoger plan te liggen in een store-aanpak, die low-code-modelering combineert met domeinkennis en een onderliggende architectuur om het hergebruik van kant-en-klare functionaliteit te faciliteren. Het is deze mix van domeinkennis, kant-en-klare modellen voor hergebruik ingebed in een platform met een robuuste architectuur die een nieuwe variant van low-code-softwareontwikkeling veel potentie geeft. Dat is een hotspot-aanpak die gebruikers de mogelijkheid biedt om software samen te stellen zoals ze apps selecteren op een telefoon, maar wel volledig geïntegreerd en altijd aan te passen aan de nieuwste ontwikkelingen.

Kortom, een hotspot die een nadere blik verdient als je op zoek bent naar meer wendbaarheid in je applicatie-portfolio.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-26T16:59:00.000Z Frank Wille


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.