Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hoe low-codeops devops kan transformeren

Computable Expert

Hans de Visser
Chief Product Officer , Mendix. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation en Development.

Covid-19 heeft digitale initiatieven versneld, en daarmee het gebruik van low-code-platformen voor softwareontwikkeling. Bedrijven kozen voor low-code om snel nieuwe apps te bouwen die klanten, thuiswerkers en andere eindgebruikers helpen hun werk slimmer uit te voeren of nieuwe kansen te benutten. Voor een echte digital-first-benadering lost het versnellen van softwareontwikkeling evenwel de helft van de puzzel op.

Om oplossingen snel in handen van gebruikers te krijgen, is een zorgvuldig plan nodig waarin wordt bepaald hoe deze nieuwe applicaties in het it-landschap passen en welk type deployment het meest geschikt is: publiek of (virtuele) private cloud.

Low-code gaat niet alleen om het versnellen van het ontwikkelproces. De winst is pas te behalen als de onderliggende principes van automatisering en abstractie ook worden toegepast in het devops-domein van het onderhoud en beheer van software. Om met één muisklik een continue pijplijn van software-updates uit te rollen, met gestroomlijnde testen en kwaliteitsborging, is een platform nodig dat tijdrovende taken rond het bouwen, testen, releasen en onderhouden van applicaties in een productieomgeving automatiseert. Dit leidt onvermijdelijk tot het concept van ‘low-code operations’ oftewel ‘low-codeops’.

Als de voordelen van abstractie en automatisering - in dit geval snelheid - niet zijn te benutten bij de uitvoer en implementatie van de oplossing, heeft een bedrijf weinig profijt van low-code. Een platform waarmee je in zes dagen een app bouwt, maar zes maanden nodig hebt om die app te lanceren, is geen oplossing.

Operation Warp Speed

"Het tekort aan bekwame it-professionals doet de vraag naar low-code-softwareontwikkeling sterk stijgen"

Een goed voorbeeld van de cruciale rol die naadloze cloud-operaties hebben gespeeld bij zakelijke innovatie is Operation Warp Speed van biotechgigant Moderna. Moderna gebruikte de publieke cloud om geografisch verspreide medewerkers samen te brengen, wetenschappelijke inzichten te integreren en de productiecyclus te verfijnen, waardoor het bedrijf razendsnel zijn eerste batch Messenger-RNA-vaccinsamples kon leveren. De time-to-value voor deze oplossing was absolute ‘warp speed’.

Om deze operatie op deze topsnelheid uit te kunnen voeren, beschikt Moderna ongetwijfeld over cloud-engineers en devops-systeembeheerders. Bekwame specialisten, die op elk moment onverwachte problemen kunnen oplossen die ergens verborgen zijn in het verbonden ecosysteem van softwareoperaties. Veel organisaties zouden graag meer van dit soort professionals in dienst willen hebben.

Het tekort aan bekwame it-professionals doet de vraag naar low-code-softwareontwikkeling sterk stijgen. Dat heeft zeker ook gevolgen voor devops. Ook in dit geval is een low-code-platform de oplossing waardoor een breder, multifunctioneel team de operationele lasten kan verminderen. Kortom, low-codeops.

Essentiële aspecten van low-codeops

Voor een ​​soepele overdracht bij het verplaatsen van applicaties en data naar de cloud, zal een productieomgeving die gebruikmaakt van low-code-principes moeten voldoen aan deze belangrijke aspecten van low-code-operaties:

  • Performance monitoring

Dagelijkse monitoring en log-controles van de platforminfrastructuur zijn het fundament van moderne devops en zorgen ervoor dat complexe onderlinge afhankelijkheden soepel verlopen. Door geautomatiseerde dashboard monitoring kunnen engineering teams de tijd die ze anders aan repetitieve taken zouden besteden, gebruiken om zich te focussen op innovatie, terwijl de performance van software-portfolio's is gewaarborgd. De tooling moet geautomatiseerd end-to-end-inzicht geven in applicatie-workloads en -prestaties.

  • Compliance

sector moet voldoen aan specifieke regels vanuit de overheid. Software-platformen en devops-teams moeten aan bepaalde vereisten voldoen bij het integreren van nieuwe functionaliteit in software-upgrades. Bedrijven zijn volgens de AVG/GDPR verplicht zorgvuldig om te gaan met persoonlijke gegevens van Europese burgers. Banken moeten digitale oplossingen inzetten op een infrastructuur die ISO/IEC 27001-gecertificeerd is. Oplossingen voor de gezondheidszorg moeten in de VS voldoen aan de door de federale overheid opgelegde HIPAA-vereisten.

Data, de spil van elke digitale oplossing, zijn onderworpen aan privacywetten die per land verschillen. Stel je eens voor dat je elke iteratie van een applicatie handmatig opnieuw moet controleren op compliance. Gelukkig is er dankzij low-code-operaties een geautomatiseerd, systeembreed compliance-raamwerk dat korte metten maakt met audits en rapportages.

  • Beveiliging

Cyberaanvallen die leiden tot storingen en uitval van systemen zijn een groeiend probleem. Ook grote cloudbedrijven worden getroffen door cyberaanvallen, zoals de SolarWinds-hack van vorig jaar.  Voortdurende securityscans kunnen automatische software-inzet stoppen als er verdachte wijzigingen worden gedetecteerd. Preventie van incidenten is altijd het beste. Monitoringtools identificeren kwetsbaarheden, waardoor systemen snel weer online zijn en storingen van uren of dagen worden voorkomen.

  • Onafhankelijkheid van infrastructuur

De brede adoptie van multi-cloud en hybride cloud voor operationele efficiëntie heeft ervoor gezorgd dat een flexibele infrastructuur de standaard is. Organisaties omzeilen vendor lock-in door workloads over meerdere cloudpartners te verspreiden. Dat betekent dat devops gestroomlijnde configuratie- en beheer tools nodig heeft die relaties tussen resources kunnen tracken en compliance-issues kunnen monitoren. Deze monitoringtools moeten inzicht kunnen geven in alle externe leveranciers en applicaties die gebruikmaken van de data van een organisatie.

  • Veerkracht

Platformen kunnen meetgegevens op domeinniveau automatiseren om de performance van verschillende bronnen te correleren (inclusief logboeken, applicatie tracking en externe penetratietesten), waardoor detectie en responstijd worden versneld. Snelle controle- en debugging tools, gecombineerd met realtime-dashboardmonitoring en systeembrede notificaties en detectie, kunnen een belangrijk verschil maken. Voor agile devops-teams wordt reactief optreden omgezet in proactief beheer.

Alles-in-één low-codeops-aanpak

"De kracht van low-code om frequente iteraties van software-ideeën, -creatie en -implementatie mogelijk te maken, lijkt misschien in strijd met de devops-missie om risico's te minimaliseren"

De kracht van low-code om frequente iteraties van software-ideeën, -creatie en -implementatie mogelijk te maken, lijkt misschien in strijd met de devops-missie om risico's te minimaliseren. Dezelfde radicale abstractie en automatisering die softwareontwikkeling sneller, kwalitatief beter en toegankelijker heeft gemaakt voor een grotere groep ontwikkelaars, kan echter ook de operationele last van het applicatielandschap verminderen.

Elke low-code-leverancier prijst de governance-functies op zijn platform aan. Maar dan moeten de puzzelstukjes wel in elkaar passen, inclusief systeembrede actiegerichte monitoring, testnotificaties en naleving van compliance. Low-codeops combineert het meest efficiënte, flexibele en flexibele ontwikkelplatform en krachtige, gestroomlijnde operationele tools, waarbij beide domeinen worden voorzien van stevige vangrails voor operationele controle en voorspelbaarheid. Door deze aanpak te volgen, wordt de time-to-value voor ondernemingen aanzienlijk verkort. Immers, innovatieve digitale oplossingen worden met één muisklik rechtstreeks in handen van eindgebruikers gelegd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-17T15:50:00.000Z Hans de Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.