Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Blockchain is oude technologie in nieuw jasje

Computable Expert

Robert van der Meulen
Technical evangelist, LeaseWeb. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing en Digital Innovation.

Toen Arpanet overstapte op tcp/ip was het internet zoals wij nu kennen, geboren. Sindsdien heeft het internet een revolutie doorgemaakt. Dan bedoel ik niet zo zeer op technisch vlak, maar op de manier waarop we het gebruiken.

In ons dagelijkse leven is internet niet meer weg te denken. Vandaag de dag regelen we onze bankzaken online, regelenwe  burgerzaken digitaal en bestellen we zelfs onze boodschappen via het web. Maar dat gebeurde niet van de ene op de andere dag. We zijn jaren op zoek geweest (en eigenlijk nog steeds) naar hoe we het internet optimaal kunnen gebruiken. Datzelfde lijkt nu ook te gebeuren voor blockchain.

De uitvinding van de bitcoin – en later vele andere cryptocurrencies – heeft ervoor gezorgd dat de onderliggende blockchain-technologie zo populair is geworden. De anonieme uitvinder van de Bitcoin met de alias Satoshi Nakamoto legt zijn uitvinding als volgt uit: een decentraal digitaal netwerk om onderling betalingen te verrichten zonder tussenkomst van een derde partij, zoals een bank of overheid. In eerste instantie was de bitcoin dus niet eens bedoeld als cryptocurrency, maar als veilig systeem om geldtransacties te kunnen doen zonder tussenkomst van een financiële instelling.

In zo’n decentraal netwerk is geen sprake van een centrale autoriteit of derde partij. Elk onderdeel van het netwerk houdt alle transacties bij via een ‘handtekening’ die publiekelijk gevalideerd wordt. Binnen een op blockchain-technologie gebaseerd crytocurrency-netwerk, beschikken alle onderdelen van het netwerk altijd over exact dezelfde informatie, waardoor deze informatie niet bij een centrale autoriteit hoeft te worden geverifieerd. Dit maakt transacties open en in het geval van bitcoin, helemaal niet zo geheim en verstopt als men denkt.

Oude wijn in nieuwe zakken

"Het concept van digitale handtekeningen begon al in de jaren zeventig. "

Wat is hier nieuw aan? Niet heel veel. Het concept van digitale handtekeningen is begonnen in de jaren zeventig en kan overal worden teruggevonden in de geschiedenis van computer science, maar ook in producten en diensten die wij dagelijks gebruiken. Het ‘slotje in je browser’ is een gecontroleerde digitale handtekening. Transacties bij banken worden ‘ondertekend’ met digitale handtekeningen. E-mail kan al jaren digitaal ondertekend verzonden worden, allemaal met behulp van diezelfde technologie.

Aan de basis van de blockchain-technologie ligt een zogenaamde ‘linked list’ - een manier om een keten of verzameling data op te slaan en te verwerken door elk onderdeel te koppelen door middel van een verwijzing naar het volgende of vorige blok. Linked lists stammen uit de jaren vijftig en zijn zo’n basaal onderdeel van computer science en programmeer-principes, dat ze worden uitgelegd in elke eerstejaarsklas informatica en zelfs worden toegepast in een aantal van de eerste programmeertalen, zoals Lisp.

Het effect onder de hype

Als concept en applicatie heeft blockchain alternatieven. Er zijn verschillende mogelijkheden voor meer gedistribueerde applicaties en het verkrijgen van consensus over de inhoud. Van veel van de toepassingen van blockchain die nu populair zijn of als vernieuwend worden gezien, bestaan  - vaak betere - alternatieven. Eigenlijk gaat blockchain in veel opzichten behoorlijk inefficiënt om met gedistribueerde databases en sluiten andere software-oplossingen beter aan.

De vernieuwing ligt dan ook op een ander vlak: namelijk het effect van blockchain en cryptocurrencies op de manier waarop ‘ouderwetse’ instituten denken over cryptografie, smart contracts en het vertrouwen in een openbare en decentrale database. Door de enorme populariteit van blockchain, bitcoin en andere digitale munten - en de daarbij horende financiële effecten - is de traditionele industrie flink wakker geschud.

Kaarten tegen de borst

"Oude technologie, op een nieuw manier toegepast, kan de hele wereld wakker schudden."

Die van huis uit gesloten, stoffige instituten houden over het algemeen hun kaarten heel dicht bij hun borst. Zij laten niet zien waar ze mee bezig zijn en willen eigenlijk helemaal geen inzicht geven in welke transacties gedaan worden en met welke activiteiten zij zich bezighouden. Blockchain is natuurlijk het tegenovergestelde. Nu is er ineens ruimte voor innovatie bij banken, notarissen en verzekeraars. Door die vernieuwde blik wordt er plaatsgemaakt voor échte innovatie binnen diensten en producten die van oudsher niet snel vernieuwd worden. De hype zorgt er voor dat die traditionele instituten zich ineens gaan buigen over deze open technologie en dat effect is heel gaaf. We doen dit allemaal met een ‘verouderde’ technische oplossing, maar het is de hervorming in de traditionele sector die zeer welkom is.

Twintig jaar geleden begreep niemand wat het internet was, behalve de geeks onder ons - maar die waren niet in staat om het uit te leggen. De toepassing van de techniek maakt dat het relevant wordt. En blijkbaar is ook de manier waarop je technologie verpakt belangrijk. Zo kan oude technologie, op een nieuw manier toegepast, blijkbaar de hele wereld wakker schudden!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Amen!

Goed stuk met mooie inzichten. Dank.

Blockchain bevat wel degelijk nieuwe ontwikkelingen. Niet cryptografie of de hash chain (is net wat anders dan een linked list), maar viral het consensus algorithme. Een decentraal systeem zonder centrale authoriteit heeft altijd het risico van valsspelers. De traditionele oplossingen werkte alleen maar voor een gelimiteerd aantal systemen. Proof of Work is een consensus algorithme dat werk bij veel deelnemers. Sindsdien zijn er ook andere consensus algoritmes bedacht, allemaal bedoeld zodat partijen met tegengestelde belangen toch kunnen deelnemen aan een enkel systeem.

Goed stuk Robert, je hebt gelijk, we schreven er een hele paragraaf over in ons 600+ page boek Blockchain Organiseren (voor degene die interesse hebben stuur een bericht via LinkedIn en je ontvangt de paragraaf in pdf)
- Cryptography (3000 v. Chr.)
- Database technology (1962)
- TCP/IP Internet Network Protocol (1974)
- Cipher Block Chaining (1976)
- Distributed systems (1978)
- Byzantijnse Generalen Probleem (1982)
- Time-stamp digital documents (1991)
- Commercieel internet (1995)
- Digital currency and cryptocurrency (1998)

Meeste onderdelen van blockchain bestonden idd al, een aantal technologieën verder ontwikkelde en nieuwe zaken toegevoegd mede dankzij goedkope bandbreedte, opslagcapaciteit, processing capaciteit etc.

Arnold
https://www.weforum.org/whitepapers/blockchain-beyond-the-hype

Vraag 1: Wil je tussenpersonen en vertrouwde derde partijen uitschakelen? Nee? Dan is blockchain geen oplossing
Vraag 2: Wil je blockchain voor iets anders gebruiken dan digitale zaken van waarde zoals tokens? Nee? Dan is blockchain geen goede oplossing.

Welk probleem lost het uitschakelen van derde vertrouwde partijen op? Eigenlijk verdomd weinig. En de enige use case lijkt dan geld of digitale "assets".

Dus blockchain... not a change. Ik geloof er niet in.

@Arnold, Blockchain Organiseren gaat veel verder dan alleen technologie, uitschakelen derden en tokens. Verdere verdieping in vooral organisatiekunde en maatschappelijke problemen die we moeten oplossen zal je denk ik op andere gedachten brengen. Gezien de drukte met trainingen, adviesopdrachten en projectbegeleiding etc. kan ik niet anders constateren dan je er wel aandacht aan zou moeten geven. Wat dat dan precies is moet je mee aan de slag. Blockchain refuses to be what is is, it is not a new technology, concept of somethings that thinks for you, but something that makes you think .... dat is denk ik ook de strekking van dit artikel

@Paul: Dankjewel, dat was inderdaad de strekking.
@Arnold: Ben het met je eens dat er ontwikkelingen zijn die wel nieuw zijn. Het is natuurlijk wel de vraag in hoeverre dat dingen zijn die de blockchain zo vernieuwend maken, of die ontwikkelingen op zichzelf.. Wat betreft Proof of Work en concensus algorithmen: die zijn beiden (ook) al ouder dan de blockchain, en veranderen niet zo gek veel aan het verhaal. Wellicht dat ze de implementaties die er zijn wat meer solide maken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-09T10:01:00.000Z Robert van der Meulen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.